background img
banner
banner

Πλήγμα και για την τοπική οικονομία

ΠΕΣ ΚΑΙ CAVINO ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Ο «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ-Ε.Ε., ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΣΤΑΦΙΔΑ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Σε τόπο αφιλόξενο για πολλά τοπικά προϊόντα της Αχαΐας μετατρέπονται οι ΗΠΑ καθώς πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις και με έδρα την Αιγιάλεια μάλιστα, καλούνται να αναπροσαρμόσουν τους εξαγωγικούς τους προορισμούς σε αγορές, πέραν της συνήθους διαδρομής που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα μέσω του Ατλαντικού.

Οι ανακοινώσεις Τραμπ με επίκεντρο τους οριζόντιους δασμούς 20% για τα ευρωπαϊκά προϊόντα επηρεάζουν κυρίως τον κλάδο των τροφίμων και ποτών που βάζουν πολλοί Αμερικανοί στο τραπέζι τους. Προς το παρόν οι μεγάλες εξαγωγικές μονάδες της περιοχής αναμένουν την εξέλιξη πιθανών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Μετά το πρώτο σοκ των Αμερικανικών δασμών άλλωστε έχουμε και τις απειλές για αντίμετρα που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι κυρίως για τους μεγάλους κολοσσούς των Νέων Τεχνολογιών που κατακλύζουν τις αγορές των χωρών μελών της Ε.Ε.

Έρχεται νέα ύφεση…

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και στην περιοχή μας τονίζουν ότι, ναι μεν δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι απευθείας επιπτώσεις στις ελληνικές από τους δασμούς αλλά, η μεγαλύτερη ανησυχία, έγκειται στο πλήγμα που θα δεχτεί συνολικά η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πέσουν δηλαδή οι ρυθμοί ανάπτυξης σε χώρες που έχουν εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πριν αρχίσουν να μελετώνται οι επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα σε αυτόν τον μεγάλο «εμπορικό πόλεμο», η είσοδος σε μια νέα περίοδο ύφεσης απειλεί συνολικά τη βιωσιμότητα του παραγωγικού τομέα και στην περιοχή μας, υποστηρίζουν έμπειροι αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση δύο από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κατά βάση εξαγωγικό προσανατολισμό στην περιοχή (με τζίρους άνω των 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ) και Cavino A.E. αναμένουν σε πρώτη φάση που θα… κάτσει η μπίλια μιας δραστηριότητας που δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών με τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Σταφίδα, λάδι

«Μεταξύ των επιχειρήσεων που αναμένουμε την εξέλιξη σε αυτόν τον εμπορικό ‘πόλεμο’ είναι και η Π.Ε.Σ. μια συνεταιριστική μονάδα που έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό. Το 95% των πωλήσεων μας αφορά το τμήμα εξαγωγών και μια από τις χώρες είναι βέβαια και οι ΗΠΑ όπου κατευθύνεται το 5% του συνόλου των προς εξαγωγή προϊόντων μας. Θεωρείται δεδομένο ότι μετά την επιβολή των δασμών θα επηρεαστούν προϊόντα όπως η σταφίδα αλλά και το λάδι. Αναμένουμε να δούμε και αν η Ε.Ε. λάβει κάποια αντίμετρα και ποια θα είναι τελικώς η κάμψη που παρουσιάσει η ζήτηση.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κυρίως την διαπραγμάτευση, με αγωνία με την ελπίδα ότι θα βρεθεί και μια ισορροπία μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση και διαμεσολάβηση. Εκτιμούμε ότι ακόμη και αν δεν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, θα ανταπεξέλθουμε μεν το κόστος αλλά είμαστε και υποχρεωμένοι να στραφούμε πλέον και σε άλλες αγορές» αναφέρει ο Μίλτος Σταυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Π.Ε.Σ ΑΣΕ Α.Ε.

Κρασί

Την εκτίμηση ότι οι Ελληνικοί Οίνοι που εξάγονται στις ΗΠΑ θα… κρατήσουν χαρακτήρα και θα επιβιώσουν των πιθανών αυξήσεων που θα επιφέρουν οι δασμοί στο ράφι των καταναλωτών στις ΗΠΑ καταθέτει ο Γιάννης Αναστασίου εκ των ιδιοκτητών της Cavino ΑΕ.

«Η επιβολή των δασμών είναι μεν ένα πολύ αρνητικό γεγονός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς μπορεί να σταματήσει το εξαγωγικό εμπόριο. Ας ελπίσουμε ότι τα τείχη και τα εμπόδια που εισάγονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν θα είναι τελικώς αυτά που λέγονται και ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αποφάσεις μπορεί να αναθεωρηθούν και να αλλάξουν μέσα από συζήτηση. Οι Ελληνικοί Οίνοι είναι ένα προϊόν λιγότερο ευμετάβλητο σε σχέση με τα τρόφιμα τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τις γενικότερες συνθήκες και ιδιαίτερα αυτές που δείχνουν να διαμορφώνονται. Θα αντέξουν προσωρινά περισσότερο στο ράφι έως ότου ο καταναλωτής επανέλθει ή επανεξεταστούν οι δασμοί» αναφέρει ο κ. Αναστασίου.

Άλλα είδη

Εκτός από το ελαιόλαδο το οποίο τυποποιείται και εξάγεται στην αμερικάνικη αγορά, έχουμε και τις μεγάλες εξαγωγές σε βρώσιμες ελιές και βέβαια τη φέτα.

«Μερίδιο από τους δασμούς θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή αλλά το που θα κάτσει η μπίλια μένει να φανεί» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού (Α.Γ.Σ) Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Λάτσης.

Όπως επισημαίνει το 2024 παρήχθησαν συνολικά στην Ελλάδα περίπου 140.000 τόνοι φέτας, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ και το 8% των εξαγωγών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο όγκος Φέτας ΠΟΠ και ΠΓΕ διπλασιάστηκε μετά την πανδημία ενώ πολλά γαλακτοκομεία που εξάγουν φέτα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν στο μισό αυτές τις εξαγωγές.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως ότι και να γίνει γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά, θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να εισέλθουμε» καταλήγει ο κ. Λάτσης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr