ΕΧΕΙ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.
Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί για μια ακόμα φορά μπροστά στο ενδεχόμενο η ΔΟΥ Αιγίου να καταργηθεί και να συγχωνευτεί με ΔΟΥ της Πάτρας. Η αποδυνάμωση της τοπικής Υπηρεσίας έχει οδηγήσει σε απαξίωση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φοβούνται ότι το… κύμα συγχωνεύσεων δεν θα αργήσει να την παρασύρει. Ο σύλλογος λογιστών εξέδωσε ψήφισμα, ενώ το θέμα θα τεθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.
Η σημερινή κατάσταση
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία «μετρά» σήμερα μόλις 14 υπαλλήλους, τη στιγμή που πριν από μία δεκαετία είχε περίπου 60 άτομα. Επιπλέον, τα εναπομείναντα τμήματά της υποστηρίζονται μόλις από έναν υπάλληλο, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Ειδικότερα, τη ΔΟΥ Αιγίου στελεχώνουν η διευθύντρια, δέκα υπάλληλοι στα γραφεία, ένας κλητήρας και δύο καθαρίστριες με τον όγκο της δουλειάς να είναι σαφώς δυσανάλογος. Κι όλα αυτά βέβαια, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι βρίσκονται… ένα βήμα πριν τη σύνταξη, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση που η τοπική Υπηρεσία οδηγηθεί σε κλείσιμο και χρειάζεται να πηγαινοέρχονται στην Πάτρα ή ακόμη χειρότερα, στον Πύργο Ηλείας, καθημερινά. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για προσλήψεις ή και ακόμη κι έχει γίνει αυτό, οι θέσεις αφορούν ΔΟΥ της Αθήνας.
Συνάντηση με τον δήμαρχο – Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπαλλήλων στις Δ.Ο.Υ. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, έχει κινητοποιηθεί για το θέμα, κατόπιν άτυπης ενημέρωσης ότι υπάρχει σχεδιασμός για συγχώνευση των εφοριών σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών, ενώ για αύριο Πέμπτη 15 Μαΐου έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι του Συλλόγου υπαλλήλων των ΔΟΥ επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Αιγιαλείας Παναγιώτη Ανδριόπουλο, εκθέτοντάς του την κατάσταση και τον ορατό πλέον κίνδυνο, να μπει «λουκέτο» στην τοπική Υπηρεσία. Γι αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να τεθεί το θέμα και να προχωρήσει η έκδοση ψηφίσματος, ενώ ταυτόχρονα να ζητηθεί να ληφθούν πρωτοβουλίες ενάντια στην προωθούμενη παύση λειτουργίας της ΔΟΥ Αιγίου.
Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Οικονομολόγων και Λογιστών/Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρόμενος για την προωθούμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Αιγίου και την επέκταση της κεντρικοποίησης των Φορολογικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ανάστατοι οι Λογιστές
Ο Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε. επισημαίνει σε αυτό πως ΄΄η εμπειρία ενός χρόνου από την κατάσταση στα αστικά κέντρα είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική. Η κατάργηση των επιμέρους Δ.Ο.Υ. και η δημιουργία «υπερ-εφοριών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιούργησε τη νέα ασφυκτική και δυσλειτουργική πραγματικότητα, με επιπτώσεις στην καθημερινότητα τόσο των λογιστών όσο και των εφοριακών. Κυρίως, όμως, οι επιπτώσεις αφορούν τους ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εξυπηρετούμενους πολίτες της χώρας, είτε ιδιώτες είτε επαγγελματίες΄΄.
Τραγική η κατάσταση όπου υπήρξαν συγχωνεύσεις
Αναφέρεται ακόμη στα… εφιαλτικά αποτελέσματα στα οποία έχει οδηγήσει η κατάργηση των κατά τόπους αυτοτελών Δ.Ο.Υ. (συγκεκριμένη χωρική αρμοδιότητα / πλήρες εύρος αντικείμενων) και η αντικατάστασή τους με την αντίστροφη προσέγγιση (διευρυμένη αρμοδιότητα / περιορισμένο εύρος), τα οποία είναι τα εξής: =Λιμνάζοντα αιτήματα προς διεκπεραίωση με χρόνους αναμονής που φτάνουν ολόκληρους μήνες,=Αδυναμία αυτοπρόσωπης παρουσίας ή επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου για παροχή διευκρινήσεων ή άμεση επίλυση ζητημάτων, =Απρόσωπη επικοινωνία αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας «Αιτήματα» ή μέσω e-mail τα οποία συχνά μένουν αναπάντητα, =Επαγγελματική εξουθένωση των λογιστών/φοροτεχνικών λόγω, αδυναμίας προγραμματισμού και διεκπεραίωσης εργασιών, =Εντατικοποίηση των ρυθμών και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εφοριακών υπαλλήλων, =Υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο Σύλλογος Λογιστών συμπεραίνει ότι ΄΄το ελληνικό κράτος (μέσω της «ανεξάρτητης» οντότητας Α.Α.Δ.Ε.) ξεκίνησε μία διαδικασία αναδιοργάνωσης του μοντέλου λειτουργίας ολόκληρου του φορολογικού μηχανισμού, λειτουργώντας σαν μία κολοσσιαία ιδιωτική επιχείρηση με αποκλειστικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους…΄΄.
Οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πάτρα, στην Ηλεία ή και στην Αιτωλοακαρνανία για να εξυπηρετηθούν…
Μιλώντας για τα δεδομένα της περιοχής και το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει: ΄΄Στην περιοχή μας τις συνέπειες τις ζήσαμε ήδη από πρώτο χέρι με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Ακράτας, Καλαβρύτων και Κλειτορίας και την ενσωμάτωσή τους στη Δ.Ο.Υ. Αιγίου, με την ταυτόχρονη παραμέληση και υποστελέχωση αυτής. Η προωθούμενη κατάργηση και της Δ.Ο.Υ. Αιγίου θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυαστεί όχι απλά με ενσωμάτωση στη Δ.Ο.Υ. Πατρών (με πλήρες εύρος αντικειμένων), αλλά με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία αντίστοιχων «υπερ-εφοριών» σε επίπεδο Περιφέρειας. Δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης του Αιγίου, της Ακράτας ή των Καλαβρύτων θα πρέπει να απευθύνεται στην Πάτρα για θέματα Εισοδήματος ή Φ.Π.Α., στην Ηλεία για θέματα Μητρώου ή Κεφαλαίου, και στην Αιτωλοακαρνανία για θέματα Ελέγχων ή Οφειλών/Διακανονισμών!!!΄΄.
Η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση είναι άμεση και ουσιαστική
Επιπλέον, επισημαίνει ότι ΄΄οι Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, παρά την υποβάθμιση και την υποστελέχωσή τους, διατηρούν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο γνώσεων εξυπηρέτησης. Ιδιαίτερα η Δ.Ο.Υ. Αιγίου απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη, τα οποία εξυπηρετούν τη μισή έκταση του 3ου μεγαλύτερου πληθυσμιακά Νομού της Ελλάδας! Η βίαιη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών που προωθεί η Α.Α.Δ.Ε. δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε τη σημασία και την ταχύτητα της άμεσης/αυτοπρόσωπης εξυπηρέτησης, ούτε την προσωπική επαφή φορολογούμενου/λογιστή/εφοριακού΄΄.
Επιτακτική η ανάγκη για δύο ΔΟΥ στην Αχαΐα
Τέλος, με το ψήφισμά του, ο Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε. Αιγιαλείας & Καλαβρύτων εκφράζει την έντονη αντίθεσή του τόσο στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγίου όσο και στο σχέδιο κεντρικοποίησης των Φορολογικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και καταλήγει ως ακολούθως: ΄΄Ο πληθυσμός και η έκταση του Νομού, το εύρος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.α.), το επίπεδο εξυπηρέτησης κ.ά., όχι μόνο δικαιολογούν αλλά επιτάσσουν την ύπαρξη 2 Δ.Ο.Υ. στην Αχαΐα, καθώς και τη διατήρηση του πλήρους εύρους αντικειμένων αυτών.
Οποιαδήποτε διαφορετική ενέργεια από πλευράς κράτους και Α.Α.Δ.Ε. δε θα σημαίνει τίποτα άλλο από ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λογιστών/εφοριακών και ακόμα περισσότερη υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της χώρας.
Μίας χώρας που ως κράτος/μέλος της Ε.Ε. και του «ανεπτυγμένου» δυτικού κόσμου θα έπρεπε (θεωρητικά) να στοχεύει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση…΄΄.