background img
banner
banner

Βάσεις για συνεργασίες με στόχο την ανάπτυξη

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις ώστε μέσα από κοινές δράσεις να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην Αιγιάλεια προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη, ακούστηκαν στην εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 19 Μαΐου στο Αίγιο (Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου), Δήμος Αιγιαλείας και Επιμελητήριο Αχαΐας. Το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι μόνο με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και συνέργειες, η Αιγιάλεια θα καταφέρει να σταματήσει τη φθίνουσα πορεία της στον τομέα της επιχειρηματικότητας και θα βαδίσει εμπρός.

Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Επιχειρηματικότητα, Αυτοδιοίκηση και Βιωσιμότητα: Τρίπτυχο Ανάπτυξης για την Αιγιάλεια», και είχε δύο όψεις: Από τη μία τα συσσωρευμένα προβλήματα και όλα όσα δεν έχουν γίνει ελλείψει της απαιτούμενης στήριξης, γεγονός που δεν έχει δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην περιοχή, από την άλλη η αρίθμηση των πλεονεκτημάτων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Αρκεί βέβαια, η διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας που διαφάνηκαν, να γίνουν πράξη…

Διάθεση Δήμου και Περιφέρειας να υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Τάκης Αντωνόπουλος μιλώντας για τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα εκμετάλλευσης δυνατοτήτων και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος αναλύοντας τους πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το μέλλον της περιοχής στον τουρισμό, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στο ολυμπιακό πρωινό.

Πρόθεση του Επιμελητηρίου να… βγει μπροστά

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θόδωρος Λουλούδης κάλεσε σε συντονισμό, προτρέποντας τους Αιγιαλείς να ζητούν από το Επιμελητήριο και προτείνοντας την καθιέρωση σταθερού διαλόγου. Χαιρετιμό απηύθυνε ακόμη ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Κουνάβης καλώντας όλους να ομονοήσουν για να πάει η Αιγιάλεια μπροστά. Ο δε β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τάκης Βασιλείου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ενώ μίλησε και για την ανάδειξη του θρησκευτικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού τουρισμού, τονίζοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν υπεραξίες και brand name προϊόντων Αιγιάλειας.

Προβληματισμός αλλά και προτάσεις από τους παραγωγικούς φορείς

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Σπύρος Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής τονίζοντας μεταξύ άλλων πως από το 1995 η περιοχή διαγράφει φθίνουσα πορεία και πως πρέπει να ενεργοποιηθούν άπαντες για να μην παγιωθεί, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ΒΙΟΠΑ. Σε θέματα συγκοινωνίας και τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Αιγίου και βοηθός δημάρχου για θέματα τουρισμού, Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Ο Ιωάννης Ανδρεόπουλος εκ μέρους της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. μίλησε για τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής μίλησε για ό,τι χρειαζόμαστε για την τουριστική ανάπτυξη, δηλαδή τον τόπο, τα δίκτυα και τον μύθο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι «δουλειά» και στρατηγικό σχέδιο για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάνος Κουτρόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου του και στην έλλειψη επισκεψιμότητας από την περιοχή, στην έλλειψη ΒΙΟΠΑ αλλά και στη σκέψη για τη δημιουργία σνακ με τοπικές πρώτες ύλες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Περιφέρειας Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Χρήστος Λυριντζής κατέθεσε τις προτάσεις του Συνδέσμου, που έχουν να κάνουν με ίσες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες και ένταξη των ηλεκτρολόγων σε προγράμματα καθώς και το «Εξοικονομώ» κ.ά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μοτοσικλετιστών Αιγιαλείας Δημήτρης Ντερντές μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου του κυρίως φορολογικής φύσεων, ενώ ο Ανδρέας Οικονόμου πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης και του λιμανιού, μέσω του μάστερ πλαν, της πρόσκλησης για τουριστικό καταφύγιο, του νέου λιμανιού με τη σύνδεση με την εθνική οδό, τη σύνδεση με τη Φωκίδα με φέρι μπόουτ κ.λπ.

Τη ζοφερή πραγματικότητα με τις τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών που δεν τους αφήνουν να αναπτυχθούν και να επενδύσουν, ανέλυσε η πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Αιγιαλείας Κ. Παπαγιαννοπούλου, ενώ ο Γ. Παπαχριστόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αχαΐας, μίλησε για τη λειτουργία του τμήματος και το τι θα προσφέρει στον πρωτογενή τομέα.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος μίλησε ως πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας απαριθμώντας τα αξιοθέατα και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ τέλος ο αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις προσπάθειες του δήμου Αιγιαλείας ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα ευρύτερο αναπτυξιακό όραμα.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Απόστολος Αναστασόπουλος και την παρουσίαση η Ηλιάνα Γαβαλά (δημοσιογράφοι).


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr