ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ «ΤΡΕΧΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ρυθμιστικός και στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 15ετίας, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο έρχεται να βάλει σε τάξη στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να δημιουργήσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Αιγιάλεια.
Σε μία ευρεία διαβούλευση το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», κατατέθηκε πλήθος προτάσεων αλλά και προβληματισμών τοπικών φορέων, με τους μελετητές της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εκτέλεση του ΤΠΣ να καταγράφουν και τον αντιδήμαρχο Βασίλης Χριστόπουλο να προτρέπει σε συμμετοχή και έγγραφη κατάθεση σκέψεων και προτάσεων.
Ανδριόπουλος: Προσαρμογή στα δεδομένα
Ως ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα για το μέλλον του δήμου Αιγιάλειας χαρακτήρισε την εκπόνηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για το θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίσει την ποιότητα ζωής που θα έχουν οι δημότες. ΄΄Θα ξέρουμε πού θα χτίσουμε, θα γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε, θα ξέρουμε τι επενδύσεις θα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον αλλά και πώς θα μπορούμε ένα αναπτυχθούμε΄΄ ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο ορίζοντας της ανάπτυξης είναι τουλάχιστον 15 έτη.
Και επισήμανε: ΄΄Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που θα μπορέσουμε με αυτό, να σχεδιάσουμε μία πόλη, έναν δήμο ολόκληρο. Με σαφή λειτουργικότητα και συγκεκριμένη προοπτική, με απόλυτη βιώσιμότητα. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων, η προσαρμογή στα δεδομένα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη οι κύριοι και μεγάλοι στόχοι μας. Δεν είναι μια θεωρητική έννοια όλη αυτή η προσπάθεια, είναι μία στρατηγική βασισμένη στην αξιοπιστία, που απώτερο στόχο έχει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών΄΄.
΄΄Η οικονομία, το αποδοτικό περιβάλλον και η κοινωνική συνοχή θα είναι τα τεράστια πλεονεκτήματα που θα έχει ο δήμος με τη θεσμοθέτηση των οικισμών΄΄, είπε ακόμη, ενώ επισήμανε ότι η ανάδειξη των παραγωγικών ζωνών προστασίας, οι υποδομές και οι δημόσιοι χώροι, θα αναπτυχθούν ραγδαία, με τμηματικό τρόπο.
Χριστόπουλος: Στρατηγικό εργαλείο
΄΄ Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους, αλλά και τους περιορισμούς δόμησης. Καθορίζει τις εκτάσεις της πολεοδόμησης του δήμου αλλά και τις οικιστικές περιοχές προστασίας, επισημαίνει τα σημεία ανάπτυξης διαφόρων δραστηριοτήτων. Λαμβάνει μέτρα για την κρίση της κλιματικής αλλαγής και βέβαια συγκεκριμενοποιεί τις εγκαταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Δεν είναι ένα σύνολο κανόνων και διατάξεων το νέο σχέδιο, είναι ένα στρατηγικό εργαλείο που θα καθορίσει την ορθολογική οργάνωση του χώρου, ενώ θα προσαρμόζει τις συνθήκες για το περιβάλλον και θα ενισχύει συνεχώς και την τοπική οικονομία. Επιπλέον, θα είναι η αφορμή μιας νέας ζωής στην καθημερινότητα των δημοτών, μιας ζωής με περισσότερη ποιότητα και ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα΄΄, τόνισε ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και όσους την τίμησαν.
Και συμπλήρωσε: ΄΄Στο πλαίσιο εκπόνησης του σχεδίου αυτού θα οριοθετηθούν για πρώτη φορά οι περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί ως τώρα και θα επανατοποθετηθούν λεπτομέρειες για όλους τους οικισμούς. Στόχος είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες και δυνατότητες, ενώ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών μας. Ακόμη, η θεσμοθέτηση της πλέον βιώσιμης πρότασης για χωρική οργάνωση ολόκληρου του δήμου Αιγιάλειας. Το τοπικό σχέδιο, όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που αποτελούν μεγάλα και χρόνια ζητήματα, όπως η χρήση γης, η προστασία του περιβάλλοντος, η προσβασιμότητα αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Πάγια προβλήματα χρόνων θα λυθούν και θα υπάρξουν νέες βιώσιμες κατευθύνσεις για τις επόμενες δεκαετίες΄΄.
Το ιστορικό
Αναφερόμενος στο «ιστορικό», σημείωσε: ΄΄Το 2020 καταθέσαμε πρόταση και εγκρίθηκε, ήμασταν μέσα στους 10 πρώτους δήμους σε όλη την χώρα. Φορέας υλοποίησης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχει βγει σε διαγωνισμό, δύο φορές. Την πρώτη φορά έγινε ένσταση από τους ενδιαφερόμενους και τη δεύτερη υλοποιήθηκε με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ δυστυχώς, υπήρξε εκ νέου ένσταση. Έτσι φθάσαμε τον Απρίλιο του 2025 να εγκριθεί ο διαγωνισμός και οι ανάδοχοι.
Η κοινοπραξία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού θα αναπτύξει με λεπτομέρειες τον όλο σχεδιασμό και βέβαια θα αναλύσει την οργάνωση του, κομμάτι – κομμάτι. Στην πρώτη αυτή διαβούλευση, θα βγουν αρκετά συμπεράσματα και θα ακουστούν όλα όσα χρειάζονται, για να έχουν όλοι μία πλήρη εικόνα για το θέμα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα που αφορά εμάς και τα παιδιά μας, όλους ανεξαιρέτως τους δημότες΄΄, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος, καλώντας όλους να αποστείλουν τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους, ώστε να καταστεί το ΤΠΣ, εργαλείο πραγματικής ανάπτυξης για τον δήμο.
Ο κ. Χριστόπουλος παρουσίασε την επιτροπή παρακολούθησης, επίβλεψης και παραλαβής, που αποτελείται από τους Δημήτρη Γιοβά εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Ελένη Διαμαντοπούλου υπάλληλος υπουργείου Περιβάλλοντος και Σταματία Τσαλαβρά διευθύντρια στο τοπογραφικό τμήμα Πολεοδομίας, που παρίστατο όπως και ο προϊστάμενος Χαράλαμπος Στεφανίδης.
Τα χρονοδιαγράμματα
Στη συνέχεια εκ μέρους των μελετητών της κοινοπραξίας η Εύα Αθανασοπούλου έδωσε το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης λέγοντας πως η πρώτη φάση περιλαμβάνει εκπόνηση του ΤΠΣ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ΠΜΓΚ Α΄ Φάση έως τις 31 Ιουλίου, κύριας μελέτης ΤΠΣ (εναλλακτικά σενάρια – αρχική πρόταση) έως 30 Σεπτεμβρίου και ΣΜΠΕ έως 30 Ιουνίου. Το δεύτερο στάδιο ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου 2026, ενώ η Β΄ Φάση αφορά την έγκριση του ΤΠΣ από 1η Μαΐου 2026 έως 21 Μαρτίου 2028. Έκανε πάντως λόγο για μία μαραθώνια διαδικασία με αρκετούς από τους παριστάμενους να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αφού υπολείπεται μόλις ένας χρόνος για τα παραδοτέα.
Οι μελετητές ανέφεραν πως το ΓΠΣ προσβλέπει ένα σύνολο πολεοδομικών ρυθμίσεων όπως ενδεικτικά: η θέσπιση των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης, ο καθορισμός περιοχών προστασίας, ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, ειδικών αστικών κινήτρων, Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης, η καταγραφή του υπάρχοντος οδικού δικτύου για τη δυνατότητα αναγνώρισης των οδών αυτών και το χαρακτηρισμό τους ακολούθως ως κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου, προσωρινές οριοθετήσεις ρεμάτων, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών κ.ά.
Οι κυριότερες απόψεις
Ακολούθησε η κατάθεση ενδιαφερουσών θέσεων και προτάσεων από δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Π.χ. ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στις χρήσεις γης για όλες τις Δ.Ε. του δήμου, με το «τι κατασκευάζεται, πού»- γη υψηλής παραγωγικότητας, στους όρους και περιορισμούς δόμησης, στους οικισμούς στους οποίους απαγορεύεται η δόμηση, στους κατολισθήσιμους οικισμούς, τους περιορισμούς και τη διατήρηση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας των χωριών, στην πολεοδόμηση με επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλεως, στην εφαρμογή του, στις παραγωγικές δραστηριότητες όπως Βιοτεχνικό Πάρκο, αντιμετώπιση κλιματικής κρίση, δημιουργία ταμιευτήρων νερού, στη λειτουργία της παραλιακής ζώνης κ.λπ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος ρώτησε εάν στο σχέδιο μπορούν να ενταχθούν και νέοι οικισμοί, η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη ρώτησε πώς μπορεί να παρακολουθεί την υλοποίηση των μελετών και να καταθέτει τις προτάσεις της, ζητώντας να μάθει αν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος έθεσε ερωτήματα για το θέμα της οριοθέτησης των οικισμών, στους ακτινικούς οικισμούς, τους κατολισθήσιμους οικισμούς τονίζοντας μάλιστα ότι ο νόμος προβλέπει γεωλογικές μελέτες καταλληλότητας όμως η μελέτη προβλέπει προκαταρκτικές μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας. Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα ειδικών όρων δόμησης των χωριών, την αναγνώριση της κοινοχρήστων οδών, βιοτεχνικών πάρκων κ.λπ.
Προτάσεις και ερωτήσεις κατέθεσαν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Σπύρος Αδαμόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να παρέχει τις γνώσεις του στην κοινοπραξία, τονίζοντας ότι πρέπει να επιλυθούν λάθη που έχουν γίνει εδώ και χρόνια και τονίζοντας ότι αποτελεί μέτρο ανάπτυξης για τα επόμενα 30 χρόνια, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην αναγκαιότητα δημιουργία ζωνών τουριστικής ανάπτυξης με πολεοδομικά και άλλα κίνητρα, σχεδίων ανάπτυξης λιμένα και μαρίνας. Ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Τάκης Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο που εκπόνησε το Επιμελητήριο για τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου που θα δοθεί στην κοινοπραξία ώστε να ληφθεί υπόψη.
Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος κατέθεσε προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη θέσπιση και εξεύρεση χώρων για βιοτεχνικό πάρκο, με μία στεγασμένη και σύγχρονη λαϊκή αγορά, με προσέλκυση επιχειρηματικότητας και τουριστικής ανάπτυξης κ.ά. Τοποθετήθηκε ακόμη ο Δήμος Αγγελόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», η μηχανικός στην Ανατολική Αιγιάλεια Μαρία Οικονομοπούλου, ο αγρονόμος, τοπογράφος, μελετητής Αντώνης Καπαρός, η μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου Βουλομένο Μαρία Αλεξανδροπούλου, ο μηχανικός Βασίλης Ρίτης, η επιχειρηματίας Ντία Παναγοπούλου κ.ά.
Τέλος, δόθηκαν τα στοιχεία της πλατφόρμας στην οποία άπαντες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η διεύθυνση είναι η εξής: http://polsxedia.ypen.gov.gr