ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Σημαντικά βήματα στην βελτίωση των παροχών στην άρδευση με επενδύσεις εκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να χαραχθεί μια νέα πολιτική στη διαχείριση του νερού, πραγματοποιούνται κατά την τελευταία 5ετία από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στην Πάτρα, στα πλαίσια του ετήσιου αναπτυξιακού συνεδρίου «RCG 2025» που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Στη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «Water resilience: Προκλήσεις και προοπτικές για τη Διαχείριση του Νερού σε Περιόδους Λειψυδρίας» ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Παναγιώτης Νικολόπουλος ‘έκρουσε τον κώδωνα’ επισημαίνοντας ότι πολλές από τις προσπάθειες θα πάνε χαμένες αν δεν ξεπεράσουμε κακές νοοτροπίες στην διαχείριση του νερού, στους πολίτες αλλά, ακόμη, και μέσα στους δήμους!
Την ανάγκη να προκύψει μια αισιόδοξη προοπτική στο θέμα της διαχείρισης του νερού επεσήμανε εισαγωγικά στη συνεδρία που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Μαΐου ο Τάκης Σαράντης, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, αναφέροντας πως «η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία του νερού καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε μια περίοδο που τίθεται ως κορυφαίο ζήτημα η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να γίνονται πιο έντονες»!
«Το νερό πάει χαμένο»
Στην Αιγιάλεια η λέξη λειψυδρία έχει ξεκινήσει να ακούγεται όλο και περισσότερο εξήγησε ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, εκτιμώντας ότι «δεν θα περίμενε κανείς σε μια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που είχε μεγάλο δείκτη βροχόπτωσης τα προηγούμενα χρόνια, που έχει 7-8 ποτάμια και ένα μεγάλο ορεινό τμήμα με βροχοπτώσεις και επάρκεια νερού με άνεση, να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για έλλειψη νερού!»
Εν συνεχεία ο Τεχνικός Διευθυντής, ΔΕΥΑ Αιγιαλείας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπεράντλησης του νερού από τις γεωτρήσεις σε 24ωρη λειτουργία το καλοκαίρι.
«Το νερό αυτό δεν θα φτάσει ποτέ διότι, όσο και να αντλήσουμε, η άρδευση γίνεται με πρωτόγονες μεθόδους, τσιμενταύλακες και χωμάτινα αυλάκια. Το νερό ταξιδεύει για χιλιόμετρα και το 80% της ποσότητας μπορεί να πάει χαμένο» εξήγησε, επισημαίνοντας τις αυξημένες συνέπειες αυτής της κατάστασης,
- αύξηση του κόστους στην άρδευση,
- χαμένο το μεγαλύτερο κομμάτι του φυσικού αυτού πόρου και
- κακή ποιότητα ποτίσματος.
«Προφανώς κατευθυνόμαστε σε κλειστά δίκτυα και στάγδην άρδευση» σχολίασε αναφερόμενος και στις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.
«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην τιμολόγηση του νερού είναι εμφανής παντού! Ποτέ δεν τιμολογήθηκε το νερό όπως έπρεπε και γαλουχήθηκαν γενιές στη λογική όσο νερό θέλουμε για να πάμε στο… και πέντε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα» σχολίασε ακόμη, τονίζοντας: «Αν δεν δουλέψουμε ώστε από μικρές ηλικίες να εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να αρδεύουμε με τέτοιες απώλειες νερού, τα πράγματα πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμα!»
Στην ενότητα της συζήτησης που αφορούσε τη ρύπανση του υδροφόρου, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έχει έργα 80 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη τα οποία θα μειώσουν και τη ρύπανση (ιδιαίτερα η αναβάθμιση του βιολογικού) εξασφαλίζοντας περισσότερο καθαρό και ποιοτικό νερό!
«Στρατηγικό σχέδιο από τις ΔΕΥΑ»
Από την πλευρά του ο Δρ. Άγγελος Χασιώτης, Πρεσβευτής για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για το Κλίμα τόνισε ότι η περιοχή που κατοικούμε, η Μεσόγειος θεωρείται ήδη ένα «hotspot της κλιματικής κρίσης» με σημαντική μείωση στις βροχοπτώσεις, αύξηση της θερμοκρασίας και των ξηρών περιόδων. «Μιλάμε για μια μεταβολή των κλιματικών προτύπων που οδηγεί σε προβλήματα τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στην ποιότητα του νερού» τόνισε επισημαίνοντας τις αυξημένες πιέσεις που υπάρχουν κατά τους θερινούς μήνες λόγω του καύσωνα αλλά και της αυξημένης ανάγκης σε περίοδο τουριστικής αιχμής.
«Δύο σημαντικά εργαλεία για την εφαρμογή μιας πολιτικής προληπτικής διαχείρισης είναι τα κλιματικά μοντέλα και τα ψηφιακά εργαλεία λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης» εξήγησε.
Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στα νέα κλιματικά μοντέλα που παράγει το δορυφορικό δίκτυο παρατήρησης Copernicus και τα οποία επιτραπούν στους φορείς που διαχειρίζονται το νερό «να προβλέπουν εγκαίρως περιοχές που θα βιώσουν τη μείωση αποθεμάτων ή θα αντιμετωπίσουν κρίσεις επάρκειας».
«Απαραίτητο, στη βάση των νέων πολιτικών της Ε.Ε. για το κλίμα, να διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια οι ΔΕΥΑ και να συντάσσουν το στρατηγικό σχέδιο 5ετίας για τη λειτουργία τους και τον τρόπο που θα γίνεται η διάθεση του νερού» κατέληξε ο κ. Χασιώτης.
«Να εκπαιδεύσουμε στην εξοικονόμηση»
Στη διάρκεια της εισήγησής του αλλά απαντώντας και σε ερωτήματα του παρουσιαστή ο Κωνσταντίνος Στράτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Constrat (εξειδικευμένη στο αντικείμενο της διαχείρισης δικτύων ύδρευσης και υποδομών) επεσήμανε ότι «η λειψυδρία εξελίσσεται σε μια από τις πιο προβληματικές και περίπλοκες καταστάσεις της κλιματικής αλλαγής ειδικά για τις περιοχές των πόλεων».
Όπως τόνισε ακόμη, στη νέα εποχή απαραίτητη, πρώτα απ όλα, είναι μια νέα «εθνική στρατηγική για τη διαχείριση του νερού» που να ενσωματώνει, όπως εξήγησε, έξυπνα συστήματα ύδρευσης κα άρδευσης, με νέες τεχνολογίες αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην παραγωγή και αξιοποίηση δεδομένων. Τέλος, όπως σχολίασε «το κυριότερο είναι να προχωρήσουμε πολλά βήματα μπροστά και με τη εκπαίδευση των καταναλωτών».
Πιο αναλυτικά, στη βάση μιας νέας στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή, όπως εξήγησε, πρώτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των Κέντρων Ελέγχων σε φορείς διαχείρισης του νερού, ακολουθεί η βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, με νέους έξυπνους μετρητές για τον περιορισμό των διαρροών αλλά και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση. Στο θέμα της άρδευσης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση συστημάτων στάγδην άρδευσης, τη μέθοδο όπου το νερό χορηγείται με αργό ρυθμό «προκειμένου να μετράμε… σταγόνα-σταγόνα το νερό που καταναλώνεται και δεσμεύουμε από την ύδρευση» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς υπάρχει μια κακή αίσθηση στον κόσμο ότι το νερό είναι ατελείωτο! Αυτή η κακή νοοτροπία διαμορφώνει κακές πρακτικές χρήσης του νερού στα σπίτια» ήταν η αποστροφή στο λόγο του για το θέμα της εκπαίδευσης στην εξοικονόμηση του νερού.