background img
banner
banner

«Να στηριχθούν οι νέοι διαιτητές»

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης ΕΠΣ Αχαΐας Κώστας Μεσάζος με την μακρόχρονη υπηρεσία του στο νομό μας, την ικανότητα στην εκπαίδευση και την πείρα που τον διακρίνει, μίλησε στo Protionline.gr πάνω στο θέμα έλλειψης διαιτητών:

«Είναι πλέον προφανές ότι στα Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ υπάρχει έλλειψη διαιτητών σε όλες τις κατηγορίες κάτι που τη φετινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται αγώνες.Με μεγάλη υπερπροσπάθεια της ΕΔ αλλά και των εν ενεργεία διαιτητών μας οι αναβολές εκτιμώ ότι ήταν οι λιγότερες.
Βέβαια σε κρίσιμο αγώνα playoff ημέρα Τετάρτη, λόγω κωλυμάτων, ασθενειών και Εθνικών Πρωταθλημάτων, κλήθηκε μοναδική φορά αξιολογημένη τριάδα από τη Δυτ. Αττική γιατί δε μπορούσε να αναβληθεί η αγωνιστική. Αυτό ο αρχιδιαιτητής κος Γιώργος Παπαδόπουλος το είχε κάνει σαφές στο ΔΣ της ΕΠΣΑ από τον Αύγουστο του 2024».

Το πρωτάθλημα Αχαΐας 4ο στην Ελλάδα

Παράλληλα ο Κώστας Μεσάζος τόνισε τον ρόλο που παίζει στην έλλειψη διαιτητών, το μεγάλο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που διαθέτει ο νομός μας:
«Το ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα της Αχαΐας είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Την τρέχουσα χρονιά οι παιδικοί αγώνες των έξι κατηγοριών θα ξεπεράσουν τους 2.000, ενώ οι αγώνες Α,Β,Γ Κατηγορίας, Κυπέλλου Ερασιτεχνών και Μπαράζ θα φτάσουν τους 800!
Αν λάβουμε υπόψη ότι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές συμμετέχουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες ως αξιολογημένοι, τότε το «παζλ» ορισμού αγώνων της ΕΠΣΑ κάθε Σαββατοκύριακου είναι για δυνατούς λύτες!»

Γενικό σε Ελλάδα και Ευρώπη το πρόβλημα διαιτητών

Ο Κώστας Μεσάζος ερωτηθείς από τo Protionline.gr να εκφραστεί γενικότερα για το θέμα διαιτησίας είπε: «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια λείπουν 5.000 διαιτητές στα ελληνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, κάτι που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αίτια και λόγοι είναι πολλοί και χρήζουν ερμηνείας. Κατ’ αρχάς η ανάγκη για νέους ηλικιακά διαιτητές ,τα όρια ηλικίας, η μείωση των ομάδων των εθνικών κατηγοριών μείωσε και το δυναμικό από τις Εθνικές Κατηγορίες.
Διαιτητές που απομακρύνθηκαν από τους πίνακες, οι περισσότεροι σταμάτησαν αμέσως τη διαιτησία από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (ηλικίες 26, 28, και 32 ετών) ενώ άλλοι συνέχισαν ως Παρατηρητές και ελάχιστοι ως Εκπαιδευτές Διαιτητών».

Για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα η ΕΠΟ

«Εκτιμώ ότι θα μπορούσε η ΕΠΟ να καθιερώσει χρόνο και αγώνες προσφοράς του διαιτητή στο Τοπικό Ποδόσφαιρο (γιατί από αυτό αναδείχτηκε) για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί ως Παρατηρητής ή Εκπαιδευτής μελλοντικά».

Πισωγύρισμα οι ξένοι διαιτητές

Σε ότι αφορά την παρουσία των ξένων διαιτητών στην Ελλάδα, ο Κώστας Μεσάζος εξήγησε:
«Ο ερχομός ξένων διαιτητών είναι επίσης τροχοπέδη στην προσέλευση νέων παιδιών στο χώρο, παρότι οι ξένοι διαιτητές έχουν βοηθήσει στην αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος-ιδιαίτερα στη μετά covid εποχή, γιατί βλέπουν ότι αρκετοί αγώνες καλύπτονται από ξένους referee’s, τους οποίους παράγοντες, προπονητές, παίχτες, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι δε βλέπουν με καχυποψία τα σφυρίγματά τους ή τα λάθη τους και ούτε μπορούν να τους «πιέσουν» οπαδικά σε σχέση με τους Έλληνες Διαιτητές, που στο κάτω κάτω της γραφής δε φαίνεται να υπολείπονται αυτών.
Η χρησιμοποίηση σιγά σιγά Ελλήνων Διαιτητών με ξένους var και avar διαιτητές θα αποτελέσει μια καλή αρχή συμμετοχής και αξιοπιστίας των δικών μας διαιτητών, κάτι που είναι στόχος της UEFA.»

Για τις σχολές διαιτησίας στο νομό μας

Και για τους λόγους που κυρίως αποχωρούν από τον χώρο της διαιτησίας αυτοί που αποφοιτούν, στάθηκε ο Κώστας Μεσάζος
«Στην ΕΠΣ Αχαΐας έχουμε ολοκληρώσει την τελευταία χρονιά δύο σχολές διαιτησίας (Χ. ΜΠΑΛΑΣ –Κ. ΜΕΣΑΖΟΣ) και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Πατρών.
Από τους τριάντα δύο αποφοιτήσαντες ενεργή συμμετοχή έχουν οι δεκαπέντε, αριθμός μικρός κάτω από το 50%. Πολλά παιδιά φεύγουν γιατί δεν αντέχουν τις δυσκολίες (πιέσεις ,κοροϊδία, βρισιές, απειλές), το οικονομικό κίνητρο επίσης είναι λόγος φυγής, όπως και η εσφαλμένη νοοτροπία: Ερχομαι, βλέπω και αν δε μου αρέσει φεύγω.
Η μεγάλη φιλοδοξία να παίξω γρήγορα σε Εθνικές κατηγορίες -κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό- αλλά και οι απαιτητές συνθήκες της διαιτησίας ποδοσφαίρου που αλλάζει, είναι πιστεύω λόγοι αποτροπής στο χώρο και απομάκρυνσης από αυτόν. Όταν μιλάμε για απαιτητές συνθήκες είναι: Η θεωρητική κατάρτιση, η συνεχής εκγύμναση, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε μαθήματα και σεμινάρια, η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, η αγωνιστική προσφορά και υψηλές βαθμολογίες απόδοσης για κάποιον ώστε να ανέλθει στους Πίνακες.
Τα παραπάνω προαπαιτούμενα μπορούν να σφυρηλατήσουν διαιτητικές προσωπικότητες ικανές, έντιμες και άξιες να σταθούν στο Τοπικό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο, το οποίο ο τομέας Εκπαίδευσης Ποδοσφαίρου Αχαΐας έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την τελευταία τετραετία με πρωτεργάτη τον Εκπαιδευτή Διαιτησίας UEFA κ. Χρυσόστομο Μάνθο και εν συνεχεία με τον υπεύθυνο Εκπαίδευσης ΕΠΣΑ, Εθνικό Εκπαιδευτή ΕΠΟ, κ. Μεσάζο Κωνσταντίνο. Αυτά τα προαπαιτούμενα χρειάζονται κόπο, τρόπο, χρόνο, διάθεση και υπομονή».

Οι πρόσκαιρες λύσεις δεν φέρνουν την προοπτική ανάπτυξης στην διαιτησία

«Όλοι οι παράγοντες θέλουν έναν καλό διαιτητή στους περισσότερους αγώνες τους. Πώς όμως γίνεται ένας καλός διαιτητής δεν έχει ρωτήσει ποτέ κανένας…
Η άποψη που ακούστηκε να χρησιμοποιηθούν ποδοσφαιριστές και με ρόλο διαιτητή σε κάποιες περιπτώσεις (Αδιάφορων αγώνων ή παιδικών, σχολικών πρωταθλημάτων ή επαγγελματικών τάξεων) ενδέχεται να είναι μια πρόσκαιρη λύση ανάγκης, αλλά όχι ευκαιρία προοπτικής ανάπτυξης διαιτησίας, η οποία πρέπει να έχει δομή που διασφαλίζεται από τα παραπάνω προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν αρχίζει να εφαρμόζονται από τη FIFA στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια διαιτησία ποδοσφαίρου του 21ου αιώνα!»

Στην Αχαΐα δείχνουμε τον δρόμο προοπτικής στη διαιτησία

«Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σχολές διαιτησίας από μαθητές, να δοθούν οικονομικά κίνητρα περισσότερα -ειδικά σε όσους μπορούν να ακολουθήσουν τις απαιτητές συνθήκες διαιτησίας- κάτι που έγινε πρώτη φορά φέτος πανελλήνια από την ΕΔ διαιτησίας της ΕΠΣΑ, να στηριχτούν οι νέοι διαιτητές από προπονητές, παράγοντες και ποδοσφαιριστές, να στείλουν οι ομάδες έναν ποδοσφαιριστή τους να ονομαστεί διαιτητής και να αγωνιστεί και τέλος να μην εγκαταλείπουν οι νέοι διαιτητές τόσο εύκολα αυτό το χώρο…»


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr