ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΛΥΚΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ- ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ!
Οι μέρες που η Αιγιάλεια έχανε την αξιοπιστία της παρουσιάζοντας μία άσχημη εικόνα προς τα έξω, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι αιτήσεις και οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου Έργων και Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλου, έπιασαν τόπο και την Πέμπτη 15 Μαΐου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Glyfada Golf Gardens, στη λίστα των 623 ακτών και μαρίνων που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, συμπεριλαμβάνονταν ξανά οι παραλίες Αλυκής και Ελαιώνα!
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας απώλεσε τις Γαλάζιες Σημαίες, τα σύμβολα καθαρότητας και πληρότητας από άποψη υποδομών των ακτών, το καλοκαίρι του 2019, δεδομένων των προβλημάτων που υπήρχαν με τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων. Η απώλεια ήταν για τρία χρόνια ενώ ακολούθησε και η «ποινή» που έπρεπε να εκτίσει ο δήμος, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με τα απορρίμματα είχε ομαλοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Πλέον όμως, οι συνθήκες ωρίμασαν, ο δήμος σε συνεργασία με την κοινότητα Ελαιώνα αλλά και τους ανθρώπους της Αλυκής, προχώρησε σε παρεμβάσεις τέτοιες, που δεν άφησαν περιθώρια στην αρμόδια αρχή, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, να απορρίψει τις αιτήσεις του, κάνοντας δεκτό το αίτημα για τοποθέτηση Γαλάζιας Σημαίας σε Αλυκή και Ελαιώνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Glyfada Golf Gardens και σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, με τον κ. Ανδριόπουλο μάλιστα να περιλαμβάνεται μεταξύ των ομιλητών.
Θαν. Δημόπουλος, πρόεδρος Ελαιώνα: ΄΄Οι προσπάθειες δικαιώθηκαν, πρέπει όλοι να μεριμνούμε για την καθαριότητα της παραλίας μας΄΄
Τι σημαίνει όμως η βράβευση για τους ανθρώπους των δύο συγκεκριμένων περιοχών; Ερωτηθείς από το Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελαιώνα Θανάσης Δημόπουλος, επισήμανε: ΄΄Πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την κοινότητά μας, η Γαλάζια Σημαία θα αποτελέσει ξανά διαφήμιση για το χωριό μας και την παραλία μας, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συν τοις άλλοις, παρουσιάζει μία σπάνια ομορφιά ενώ έχει όλες τις απαιτούμενες υποδομές΄΄.
Ως προς το πώς επετεύχθη, ο κ. Δημόπουλος είπε: ΄΄Προσπαθήσαμε κι εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ενώ πρέπει να πούμε ότι ασχολήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Χριστόπουλος έτσι ώστε να ξαναέχουμε αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο στην παραλία μας. Όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να προσπαθούμε πάντα να κρατάμε την παραλία μας καθαρή, να προσέχουμε κι εμείς αλλά και ο κόσμος να τη διατηρούμε σε καλή κατάσταση για να τη χαιρόμαστε όλοι΄΄.
Νικ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Αλυκής: ΄΄Γαλάζια Σημαία και βιότοπος καθιστούν την Αλυκή μοναδική΄΄
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής «Άγιος Νικόλαος», Νίκος Παπαδόπουλος δεν έκρυψε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας στo Protionline.gr, σημείωσε: ΄΄Περιμέναμε να μας έρθει και πάλι η Γαλάζια Σημαία από το 2019 που τη χάσαμε εξαιτίας του προβλήματος των απορριμμάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή τη διεθνή αναγνώριση, η Αλυκή είναι καθαρή, έχει προδιαγραφές, χώρους, ναυαγοσώστες και είναι οργανωμένη πλήρως. Η Γαλάζια Σημαία για την παραλία σε συνδυασμό με τον βιότοπο που είναι περιοχή NATURA, καθιστούν την Αλυκή έναν μοναδικό προορισμό, ενώ και τα δύο μαζί, μπορούν να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό «πάτημα» το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί θετικά ο δήμος Αιγιαλείας΄΄. ΄΄Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή για τις προσπάθειές της για την Αλυκή, που καρποφόρησαν΄΄, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Άλλες δύο στην Αχαΐα
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γαλάζιες Σημαίες στην Αχαΐα φέτος είναι συνολικά τέσσερις, καθώς μαζί με Αλυκή και Ελαιώνα ξαναλαμβάνουν Καλογριά και Λακκόπετρα από τη Δυτική Αχαΐα. Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων σημείων κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 93 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 153 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές, 736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Γαλάζια Σημαία 2025: Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για τη Γαλάζια Σημαία αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην ακτή και τον παράκτιο χώρο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στόχος του Προγράμματος είναι η συνετή αειφορική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, τόσο στα βραβευμένα σημεία όσο και γύρω από αυτά, και η βελτίωση της οικολογικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.