background img
banner
banner

Σενάριο υποβάθμισης αλλά όχι κατάργησης

«ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ» Η  Δ.Ο.Υ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο αναλύθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Πάτρα παρουσία πολυμελούς κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ), προβλέπεται η μετατροπή όλων των Εφοριών εκτός τις πρωτεύουσες νομών της Περιφέρειας σε Υ.Φ.Ε (Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης).

Θα γίνουν δηλαδή «υπηρεσίες μιας στάσης» χωρίς εξειδίκευση αντικειμένου ανά τμήμα. Φορολογούμενοι  από την Ακράτα έως και τον Ερινεό, ανάλογα με το αντικείμενο της συναλλαγής και λογιστές φοροτεχνικοί θα πρέπει να μετακινούνται σε Πάτρα, Πύργο, Αργοστόλι ή ακόμη και Ζάκυνθο για τα αυτόνομα τμήματα που θα ιδρυθούν ένα σε κάθε πρωτεύουσα νομού: Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ), Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) και Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ).

Επιπλέον κόστη στην εξυπηρέτηση

«Το μοντέλο των κεντρικοποιήσεων που έχει εφαρμοστεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και επιπλέον κόστη στην εξυπηρέτηση. Παρόλα αυτά η διοίκηση της ΑΑΔΕ σχεδιάζει την επέκταση σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες της χώρας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες ανέφερε από την Πάτρα η πρόεδρος της Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ Ειρήνη Υφαντή, καλώντας το προσωπικό των Εφοριών «να υπερασπιστούμε τη σημερινή δομή που έχουν οι υπηρεσίες μας, που μια χαρά ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες».

Η συνέλευση εφοριακών απ όλη την περιφέρεια διεξήχθη την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Πάτρα μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Είχε μεγάλη συμμετοχή και έγινε στη 1:00 το μεσημέρι παράλληλα και με τη στάση εργασίας που είχε κηρύξει ο σύλλογος μετά τις 12:30 μ.μ. έως και τη λήξη της βάρδιας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Ελένη Παγιασλή ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί πρόγραμμα κυλιόμενων στάσεων εργασίας στις Εφορίες ενώ από 1 Ιουνίου ξεκινά αποχή από τους προληπτικούς ελέγχους εκτός ωραρίου και την οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων και ΙΧ για υπηρεσιακούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα της Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ Γιώργο Τσαγκαράκη «όλες οι στάσεις εργασίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν αποτέλεσμα γι αυτό και πρέπει να δώσουμε με τρόπο τον αγώνα μας ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες  ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει σε βουλευτές όλων των κομμάτων που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Αχαΐας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ) ότι δεν προγραμματίζεται νέο «λουκέτο» σε Δ.Ο.Υ ενώ μετά τις 10 Ιουνίου αναμένεται και επίσκεψη του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στην Πάτρα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος (10o Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Παππάς υποστήριξε ότι λογιστές και φοροτεχνικοί είναι υπέρ της ψηφιακής μεταρρύθμισης των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και της προσπάθειας να περιοριστεί η παραοικονομία και η φοροκλοπή αλλά «για την πλήρη αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος». «Πρώτα πρέπει να καταργηθεί νομικά η γραφειοκρατία» τόνισε, υπενθυμίζοντας το πρόβλημα με πολλούς συναλλασσόμενους που είναι «ψηφιακά αναλφάβητοι».    

«Δεν θα μπορεί να βγει επί τόπου ούτε φορολογική ενημερότητα, οι υπάλληλοι είναι εδώ αλλά εργάζονται εξ αποστάσεως για υπηρεσίες της Αττικής. Ελεγκτές Κεφαλαίου και Δικαστικό στη Χαλκίδα εργάζονται επίσης για υποθέσεις του κέντρου» ανέφερε ο Αλέξης Λιάσκος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Βοιωτίας και Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εδώ και ένα τρίμηνο «τρέχει» το νέο «κεντρικοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα τελωνειακών ελέγχων» με τη λειτουργία του Τελωνειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αττικής στο οποίο, έως 30/5/2025 εντάσσονται τα περιφερειακά Τελωνεία μεταξύ των οποίων και του Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr