background img
banner
banner

Το Επιμελητήριο υιοθετεί τις θέσεις της Π.Ε.Σ.

ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Πρωτοβουλία για την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς της Αιγιάλειας, έλαβε το Επιμελητήριο Αχαΐας εισακούοντας τις θέσεις της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, έτσι όπως είχαν εκφραστεί στη συνάντησή τους πριν από ενάμιση μήνα αλλά και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αίγιο. Παρών ήταν ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος ο οποίος εξέθεσε όλα τα θέματα, με το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου να προχωρά ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα προωθήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε άλλες αρμόδιες αρχές.

Τ. Βασιλείου: «Το ψήφισμα θα προωθηθεί σε κάθε αρμόδιο»

Μιλώντας στο Protionline.gr ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τάκης Βασιλείου, ανέφερε πως η στήριξη του αγροτικού τομέα αποτελεί υποχρέωση και στόχο της διοίκησης του Επιμελητηρίου, γνωρίζοντας τη σύνδεση και αλληλοεξάρτηση της αγροτικής οικονομίας με την τοπική επιχειρηματικότητα. ΄΄Είχαμε κάνει μία πρώτη συνάντηση πριν από ενάμιση μήνα και βρήκαμε τις θέσεις και τα αιτήματα της Παναιγιάλειας Ένωσης δίκαια και λογικά, μας τα ανέλυσε ο διευθυντής της Π.Ε.Σ., τα υιοθετήσαμε διότι αφορούν όλη την τοπική οικονομία, εκδώσαμε ψήφισμα με τη σύμφωνη γνώμη όλου του Δ.Σ. και θα το προωθήσουμε αναλόγως΄΄, σημείωσε ο Αιγιαλέας β΄ αντιπρόεδρος του φορέα.

Ούτως ή άλλως, το κλίμα άλλαξε άρδην μεταξύ Επιμελητηρίου και Ένωσης, μετά την εκλογή νέας διοίκησης στον φορέα, με τους ανθρώπους της μεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης να δηλώνουν ικανοποιημένο που επιτέλους βρήκαν ευήκοα ώτα και εισπράττουν διάθεση συνεργασίας. Άλλωστε, στην επίσκεψη των διοικούντων του Επιμελητηρίου στην Π.Ε.Σ. είχαν ακούσει οι ίδιοι τα προβλήματα, από τους παραγωγούς. Τότε είχε ειπωθεί ότι αυτά τα ζητήματα θα αναδειχθούν. Σε υλοποίηση αυτών, λοιπόν, συμπεριέλαβε τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας, στην ατζέντα της συνεδρίασης που έγινε στο Αίγιο.

Ζητούμενα για την επιβίωση, η αναδιάρθρωση και η εξασφάλιση υδάτινων πόρων

΄΄Ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην περιοχή στον αγροτικό κλάδο, ήμασταν παρόντες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και θέσαμε τα αιτήματα των παραγωγών. Οι σταφιδοπαραγωγοί, ως γνωστόν, είχαν υποστεί την πανδημία με σκληρό τρόπο και πέρασαν “πέτρινα χρόνια”. Το δίκαιο αίτημά μας, της απορρόφησης των αποθεμάτων που άργησε να αναγνωριστεί, δεν είχε γίνει αποδεκτό, παρ’ όλο που πληρούσαμε όλες τις προϋποθέσεις. Σε πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα έγινε απορρόφηση, γι’ αυτό και πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις υψώθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν οι τιμές. Σήμερα, η λήψη μέτρων στήριξης των καλλιεργειών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και επείγει΄΄, τόνισε μιλώντας στo Protionline.gr, ο κ. Σταυρόπουλος.

Ένα επιπλέον αίτημα που η Π.Ε.Σ. έθεσε στο Επιμελητήριο – κάτι που απασχολεί έντονα και διαχρονικά τους σταφιδοπαραγωγούς και θα σώσει το σύνολο της καλλιέργειας – είναι η ένταξη σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όπως συνέβη και με άλλα προϊόντα. ΄΄Ζητούμενο είναι η επαρκής οικονομική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών ώστε να μπορέσει να καταστεί εφικτή η αναδιάρθρωση και να “σώσει” το προϊόν. Επιπρόσθετα, κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση όλων των καλλιεργειών και όχι μόνο της σταφίδας, είναι η ουσιαστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί κατά τη θερινή περίοδο, που οι καλλιέργειες πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την ανομβρία, θα έχουν τις απαιτούμενες ποσότητες νερού με φθηνό τιμολόγιο΄΄, είπε ο κ. Σταυρόπουλος.

Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Επίσης, ένα ακόμα αίτημα που τέθηκε στο Επιμελητήριο ήταν η εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού που πρέπει να απασχολείται στις αγροτικές καλλιέργειες, στην περιοχή. ΄΄Το τελευταίο διάστημα αυτό το πρόβλημα είναι μεγάλο σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που δεν συγκομίζονται πλέον ολόκληρες οι σοδειές. Φέτος περιμένουμε μία καλή παραγωγή στο λάδι, εκτιμούμε ότι και με την πτώση των τιμών αλλά και με την έλλειψη χεριών, ότι θα μείνουν ποσότητες στα δέντρα επάνω. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκυρα από την πολιτεία προκειμένου να δοθούν λύσεις. Δηλαδή ουσιαστικά ζητάμε να γίνουν οι διαδικασίες πιο εύκολες και πιο γρήγορες, ευέλικτες, έτσι ώστε εργάτες γης από τρίτες χώρες, να έρχονται πιο εύκολα, να μην υπάρχει γραφειοκρατία και να απορροφούνται αμέσως΄΄, ανέφερε ακόμη ο διευθυντής της Π.Ε.Σ.

Η σταφίδα «χτυπήθηκε» από τις φυσικές καταστροφές αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται σε πρόγραμμα

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το ζήτημα που τέθηκε και αφορά την εξαίρεση της σταφίδας από τον φάκελο του υπουργείου για ένταξη σε πρόγραμμα από φυσικές καταστροφές από την 01/01/24 και έπειτα. ΄΄Ως γνωστόν η σταφίδα υπέστη τρομερή ζημιά. Θεωρώ ότι ήταν αδικαιολόγητη η απόφαση να μη συμπεριληφθεί στο μέτρο 23, που αφορά την έκτακτη και προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους παραγωγούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Εμείς, ζητάμε τη στήριξη, έχουμε στείλει επιστολές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τη σταφίδα στα προϊόντα που επλήγησαν από τις διάφορες φυσικές καταστροφές, κατά το περσινό έτος΄΄, τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Επείγει η λήψη ουσιαστικών αποφάσεων

Κλείνοντας, ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης σημείωσε: ΄΄Χαιρόμαστε πολύ που το Επιμελητήριο είναι πλέον κοντά στον αγροτικό κόσμο, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Προσπαθούμε να δρομολογηθούν άμεσα τα αιτήματα και να μην μένουν μόνο στις συζητήσεις. Εξάλλου οι ρυθμοί που υλοποιούνται όλα, είναι αργοί. Το θέμα της άρδευσης επείγει. Το θέμα της έλλειψης των εργατικών χεριών επείγει. Το θέμα της αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας επείγει. Ο σταφιδοπαραγωγός δεν έχει εισόδημα διαθέσιμο για να μπορέσει να κάνει αναδιάρθρωση. Αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε, θα εγκαταλείψει τις καλλιέργειές του, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται. Νομίζω ότι όλοι θέλουν ένα προϊόν αμιγώς εξαγόμενο. Η πολιτεία πρέπει να δώσει μεγάλη στήριξη στο προϊόν, έστω και την ύστατη στιγμή. Στη συζήτησή μας, εκφράσαμε ανοιχτά την αγωνία του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας, και το Επιμελητήριο με την ομόφωνη στάση του, έδειξε ότι πραγματικά κατανοεί την κατάσταση, ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα και ότι τα υιοθετεί΄΄.

Το ψήφισμα

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο: Το Επιμελητήριο Αχαΐας, μετά από την εξέταση και συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων της Πανδημίας του Κορωνοϊού στον αγροτικό τομέα και ιδίως στο προϊόν της Κορινθιακής Σταφίδας, που αποτελεί διαχρονικά πολύ σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μας, διαπιστώνει ότι η συγκέντρωση αδιάθετων αποθεμάτων του προϊόντος συνεπεία της πανδημίας και η μη λήψη των κατάλληλων νόμιμων μέτρων στήριξης του προϊόντος με την απορρόφησή τους από τον ιδιωτικό τομέα, την οποία δικαιολογημένα και επιστάμενα ζητούσαν οι παραγωγοί και οι Συνεταιρισμοί τους και η οποία ενώ είχε ορθά εξαγγελθεί επίσημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το από 21.12.2021 Δελτίο Τύπου πλην όμως δεν υλοποιήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας και κατ’ επέκταση οδήγησε σημαντική μερίδα παραγωγών στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους, με συνέπεια τη συνέχιση μέχρι σήμερα της βαθιάς σταφιδικής κρίσης, η οποία εγκυμονεί ουσιωδώς τον κίνδυνο για τον πλήρη αφανισμό της σταφιδοκαλλιέργειας.

Για τους λόγους αυτούς, το Επιμελητήριο Αχαΐας ζητεί από την Πολιτεία την αμέριστη και ουσιαστική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και του προϊόντος της Κορινθιακής Σταφίδας, με τη λήψη κατάλληλων και αποτελεσματικών μέτρων, όπως:

α) την ένταξη του προϊόντος σε Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης (όμοιο με το πρόγραμμα που ισχύει ήδη για το φυτό της αμπέλου) με επαρκή οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών και με τεχνικές προδιαγραφές που θα καθιστούν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών υλοποιήσιμη,

β) την ουσιαστική αξιοποίηση και βιώσιμη εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής μας,

γ) την αντιμετώπιση της εκτεταμένης έλλειψης εργατικού δυναμικού που χρειάζεται να απασχολείται στις αγροτικές καλλιέργειες εν γένει, με την απλούστευση των διαδικασιών για την εποχιακή εισαγωγή από τρίτες χώρες και απασχόληση εργατών γης κατά την περίοδο συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων,

δ) την εκπλήρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της δέσμευσής του σύμφωνα με τη Δράση που εξήγγειλε με το από 21-12-2021 δελτίου τύπου για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας την οποία υλοποίησε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και να της αποδώσει το οφειλόμενο ποσό των 2.850.000 € και

ε) την ένταξη της Σταφίδας στο Μέτρο 23 (« Έκτακτη Προσωρινή Στήριξη Ρευστότητας στους Γεωργούς που έχουν πληγεί από Φυσικές Καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024»), από το οποίο αδικαιολόγητα εξαιρέθηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr