ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Τις δυνατότητες που δίνει η συνεταιριστικότητα και η συνεργασία προς όφελος του παραγωγού αγροτικών προϊόντων, διαπίστωσε επισκεπτόμενος την περασμένη Δευτέρα την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, συγχαίροντας τους υπεύθυνους της μεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης της Αιγιάλειας για τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και για τον υποστηρικτικό και αναπτυξιακό της ρόλο στην τοπική κοινωνία.
Με ιδιαίτερη προσοχή τους άκουσε να του αναφέρουν πώς, παρά τις αντιξοότητες και το εχθρικό κλίμα, κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση που προκλήθηκε στην πανδημία και τη στάση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει με την κορινθιακή σταφίδα ό,τι με άλλα προϊόντα.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, η δυναμική της Π.Ε.Σ. και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών, την έκαναν να ξεφύγει από τον «σκόπελο», καταφέρνοντας μάλιστα την περσινή χρονιά να εξασφαλίσει υψηλότερη τιμή στο προϊόν για τον παραγωγό.
Στο «πρόσωπο» της Π.Ε.Σ. συνεχάρη τους ανθρώπους της περιφέρειας
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης, Θανάση Σωτηρόπουλο: «Στην Παναιγιάλειο Ένωση, διαπιστώσαμε τις δυνατότητες που δίνει η συνεταιριστικότητα και η συνεργασία σε φορείς που είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματικοί αλλά και αναπτυξιακοί. Καθετοποιημένες εγκαταστάσεις, όπου ο παραγωγός παίρνει την αμοιβή την οποία χρειάζεται για να μείνει στον τόπο του, αλλά και ο καταναλωτής έχει χαμηλές τιμές. Είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, γιατί στηρίζει μόνο τα μονοπώλια και τα υπερκέρδη, ενώ στην ελληνική περιφέρεια υπάρχουν καλά παραδείγματα τα οποία έχουν απόλυτα διαφανή και υγιή διαχείριση και κρατάνε προϊόντα τα οποία ήταν και είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, όπως η σταφίδα ή το λάδι. Έχουμε το 60% της κορινθιακής σταφίδας να συγκεντρώνεται, επεξεργάζεται και εξάγεται από την Παναιγιάλειο Ένωση και οφείλω να συγχαρώ τους ανθρώπους της περιφέρειας στο δικό σας πρόσωπο, γιατί έχετε διαφάνεια αλλά και καλές τιμές και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή».
Η γνωριμία με την Ένωση
Λίγη ώρα πριν, η γνωριμία του με την Π.Ε.Σ. ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον κ. Σωτηρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία. Όπως μεταξύ άλλων είπε, ΄΄δημιουργήθηκε το 1935 με τη συγχώνευση δύο προηγούμενων συνεταιρισμών, μία σύμπραξη που από την αρχή της, έλεγε την αλήθεια και ήταν αποδοτική. Είμαστε ενεργοί και σύγχρονοι 90 χρόνια τώρα. Από εκείνη την εποχή και έπειτα, η Ένωση Συνεταιρισμών εξυπηρετεί τον παραγωγό, κάθε μήνα μεγαλώνει και διακλαδίζεται και πρωτοπορεί στον κλάδο. Από το 1990 και έπειτα που πήρε τη σημερινή της μορφή, απέκτησε τις δραστηριότητες που έχει αυτή την εποχή, δηλαδή ουσιαστικά από τότε που φύγαμε από τις παλαιές εγκαταστάσεις που είχαμε στο λιμάνι, στην παραλιακή ζώνη. Έπειτα από τον νόμο 4015 περί συνεταιρισμών επί υπουργίας Σκανδαλίδη, είναι η πρώτη συνεταιριστική οργάνωση που έγινε ανώνυμος εταιρεία, καθώς έπρεπε να είμαστε ή ΑΕΣ ή τριτοβάθμια. Εμείς δεν κάναμε “περίπτερο” το μαγαζί μας, ακολουθούσαμε αυτό που έλεγε ο νόμος. Ο διευθυντής της Ένωσης και οι υπεύθυνοι της εταιρείας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, έχοντας το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό στο πλευρό τους, καταφέρνοντας να διασφαλίσουμε τη λειτουργία μας με πιστότητα και συνέπεια. Η Ένωση έχει αμιγώς συνεταιριστικά κεφάλαια, έτσι ώστε να μην μπορεί να αλλάξει μορφή. Είναι δηλαδή σύμπραξη πρωτοβάθμιας μορφής. Αυτά που έχουμε επιτύχει μέχρι ώρας είναι πολλά, και χαιρόμαστε που είμαστε πρώτοι στην εξαγωγή της κορινθιακής σταφίδας. Στην σταφίδα συγκεντρώνουμε και εξάγουμε περίπου το 60% παραγωγής, σε εθνικό επίπεδο, καταφέρνοντας να εξάγουμε το προϊόν σε περισσότερες από 45 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχουμε καταφέρει και είμαστε υπό την σκέπη του νόμου περί προστασίας προϊόντων ανώτερης ποιότητας, κάτι που με τα χρόνια αντικαταστάθηκε με τα προϊόντα ΠΟΠ, κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυνάμεθα να αγγίξουμε και το 70% της παραγωγής και να ανταποκριθούμε σωστά και με συνέπεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμαστε και για το εξαιρετικό τοπικό λάδι που διαχειριζόμαστε και εξάγουμε΄΄.
Η δικαίωση
Ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, επισημαίνοντας την άρνηση του υπουργείου να κάνει με την πλεονάζουσα σταφίδα ό,τι έκανε με τις ποσότητες άλλων προϊόντων. ΄΄Πολύ καλά έκανε και απέσυρε το κρασί και άλλα πλεονάζοντα προϊόντα μέσα στην πανδημία. Αυτό σε εμάς όμως το αρνήθηκε. Το υπουργείο ξεκίνησε μία διαδικασία ελέγχων, αν υπάρχουν αυτές οι ποσότητες και ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να βρει κάτι μεμπτό σε εμάς. Τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν ένα θέμα που αντιμετωπίσαμε. Το τέλος αποδείχθηκε το δίκαιο των ισχυρισμών μας, ότι για πρώτη φορά τα θέματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και ήταν και μικρής δαπάνης για το κράτος΄΄. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ύπαρξη των αποθεμάτων και η αδυναμία της Ένωσης να διαθέσει τις ποσότητες προκάλεσαν πτώση της τιμής του προϊόντος από το 1,80 στα 0,60 ευρώ. ΄΄Εμείς λέγαμε στην πολιτεία πάρε το απόθεμα όπως έκανε με άλλα προϊόντα κι εμείς θα εγγυηθούμε τιμή μέχρι 1,80, αλλά δεν εισακουστήκαμε΄΄, ανέφεραν οι άνθρωποι της Π.Ε.Σ. στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξηγώντας πως έγιναν δύο λάθη κατά τη διαδικασία αυτή. Πρώτον, τα χρήματα αυτά δόθηκαν ανάλογα με τα πόσα στρέμματα καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός, δημιουργώντας έτσι οικονομικές ανισορροπίες στο όλο σύστημα. Και δεύτερον, ένα πρόβλημα που ήταν ουσιαστικά το μεγαλύτερο όλων, η Παναγιάλειος Ένωση ως εξαγωγέας, ζημιωνόταν. Έχοντας όμως δώσει τα διαπιστευτήριά της κατάφερε να “κερδίσει” την εμπιστοσύνη της αγοράς.
΄΄Για να είσαι σωστός και συνεπής στον επιχειρηματικό χώρο πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση, να επενδύεις στο μέλλον και να εμπλουτίζεις τις εγκαταστάσεις σου. Έχουμε καταφέρει και έχουμε παρουσία σε οποιαδήποτε event γίνονται ανά τον κόσμο για το κλάδο, σε κάθε διεθνή έκθεση και φυσικά σε οποιοδήποτε εκδήλωση. Όσον αφορά την ποιότητα, είμαστε από τις λίγες εταιρείες ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, που για πάρα πολλά χρόνια χρηματοδοτούμε την έρευνα, χρησιμοποιώντας πάντα την προοδευτική μας “οπτική” για όλα τα προϊόντα. Επενδύουμε 1 με 1,5 εκατ. τον χρόνο γιατί οι εξελίξεις στην τεχνολογία δεν σταματούν ποτέ. Είχαμε όλα τα ποιοτικά κριτήρια που χρειάστηκαν και την στήριξη της αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Οι αγορές σε ανάλογα προϊόντα είναι πάντα απαιτητικές, όμως αποδειχτήκαμε αρκετά παραγωγικοί και εξελικτικοί. Αυτό αφορά και την σταφίδα αλλά και το λάδι, ενώ επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες. Το ίδιο κάνουμε και στα εργαστήρια. Η Παναγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ήταν ανέκαθεν μία κερδοφόρος εταιρεία, απαιτώντας την ισονομία στην αγορά, διεκδικώντας ίσους όρους΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ της αλλαγής του μοντέλου παραγωγής
΄΄Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνουμε μία αλλαγή στο πρόγραμμά μας, βάζοντας μέσα άλλα εταιρικά σχήματα. Θέλω να φύγουμε από την ολιγοπωλιακή αγορά, που συγκεντρώνει υπερκέρδη και να πολλαπλασιάζεται η οικονομία, να υπάρχει πλουραλισμός. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική σας μορφή και λειτουργία ή της εκάστοτε εταιρείας στην χώρα.
Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μοντέλο, τροποποιώντας και τις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, άρα είναι μία μορφή δημοκρατίας στην οικονομία που δεν υπάρχει δυστυχώς στην Ελλάδα γιατί έχουμε έναν συγκεντρωτισμό με τρελά υπερκέρδη για τους ολίγους. Εδώ είσαστε ένα εταιρικό σχήμα που κάνετε ταυτόχρονα έρευνα, ανάπτυξη, καθετοποίηση, εργατικό δυναμικό, επιστημονικό προσωπικό, επενδύσεις με χαμηλό κόστος στον τελικό καταναλωτή, δίχως να υπάρχουν υπερκέρδη για κάποιους, μοιράζοντας τα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ένας παραγωγός από μόνος του είναι δύσκολο να αντέξει και να σταθεί, λόγω του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου και του διεθνούς ανταγωνισμού. Η υπεραξία κρύβεται εδώ΄΄, σχολίασε τέλος ο κ. Φάμελλος.