ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ
Από μία πρωτόγνωρη αναμονή συνοδεύεται η φετινή περίοδος ελαιοκομικής παραγωγής στην περιοχή, καθώς σημαντικές ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου παραμένουν αδιάθετες, προκαλώντας προβληματισμό στους παραγωγούς. Η αιτία σχετίζεται με τις μειωμένες τιμές που ώθησαν τον παραγωγό να δημιουργήσει ένα κλίμα στασιμότητα, με τη μόνη διαφορά ότι εάν η επόμενη ελαιοκομική περίοδος δικαιώσει όσους κάνουν λόγο για μεγάλη παραγωγή, τότε τα αποθέματα θα παραμείνουν στα αζήτητα…
Η εκτίμηση της κατάστασης από πολλούς παραγωγούς και η απόφασή τους να μην πωλούν φθηνά, έχει να κάνει με τα υψηλά κόστη παραγωγής, τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όσο και την περίοδο του μαζέματος της ελιάς, κυρίως με τα υψηλά μεροκάματα, ελλείψει εργατικών χεριών. Η διαχείριση αυτή μοιάζει… δίκοπο μαχαίρι από τη στιγμή που ο παραγωγός εάν πουλήσει με τις σημερινές τιμές (3,70 όταν πέρυσι είχε φτάσει και τα 8 ευρώ) μπορεί και να μην έχει το προσδοκώμενο κέρδος. Από την άλλη, εάν δεν πουλήσει καθόλου, τότε η απώλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
΄΄Στο ελαιόλαδο αυτή την εποχή, η τάση είναι πτωτική. Η τιμή του είναι πάρα πολύ χαμηλή και φαίνεται πως οι παραγωγοί περιμένουν ένα ξέσπασμα προς τα πάνω για να μπορέσουν να έχουν κέρδος. Η τιμή πώλησης του ελαιολάδου συνεχώς μεταβάλλεται γιατί το τελικό ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με τις μετρήσεις. Η μέση τιμή του προϊόντος αυτή τη στιγμή είναι από 3,60 έως 3,90 ευρώ το κιλό, ανάλογα πάντα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του κάθε ελαιολάδου, όπως ο βαθμός οξύτητας ή οι οργανοληπτικές μετρήσεις του΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, παρατηρώντας πως ΄΄η τιμή έχει πιεστεί και βεβαίως είναι επιφυλακτική η αγορά, καθώς έρχεται μία νέα παραγωγή΄΄.
Μικρότερη παραγωγή «βλέπουν» οι πρώτες εκτιμήσεις
Πώς όμως προδιαγράφεται η νέα παραγωγή; Ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε: ΄΄Από ό,τι φαινόταν αρχικά θα ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι αλλά, από όσα βλέπουμε ως τώρα στην περιοχή μας, δεν θα είναι έτσι ακριβώς όπως έδειξε τον πρώτο καιρό. Εκτιμώ ότι η παραγωγή θα είναι μικρότερη, αφού επηρεάζεται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες, από τις βροχές και από την σκόνη κυρίως, παρ’ όλο που υπήρξε αρκετά μεγάλη ανθοφορία. Στα πεδινά η καρπόδεση δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι και οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές όπως άλλες χρονιές΄΄.
΄΄Πέρυσι τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί ήταν η χρονιά τέτοια, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πραγματικά με μία πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου. Φέτος είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά στο σύνολό τους. Νομίζω ότι την πλήρη εικόνα θα την έχουμε σε περίπου 15 ημέρες από σήμερα, όταν και οι ορεινές περιοχές δείξουν, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση. Τότε μόνο θα μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε την τελική μας εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.
Το «δίκοπο μαχαίρι» και η… άγνωστη «καλή τιμή»
Για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ρωτήθηκε από τo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης, επισημαίνοντας: ΄΄Υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες και μάλιστα αρκετές και αυτό ισχύει για όλη την χώρα.
Οι ποσότητες αυτές είναι παραπάνω από το φυσιολογικό στοκ και αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι οι παραγωγοί δεν πούλησαν, δεν προώθησαν όταν θα έπρεπε, με την προσδοκία ότι θα πετύχουν καλύτερη τιμή.
Από αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα, ήδη, η αγορά έχει χάσει τουλάχιστον 80 λεπτά το κιλό, δηλαδή πριν από δύο μήνες περίπου η τιμή του ελαιολάδου ήταν στα 4,20 και αυτή τη στιγμή είναι στα 3,50 με 3,40 ευρώ.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η τακτική ήταν… “δίκοπο μαχαίρι”, δηλαδή περιμένοντας να ανέβει η τιμή όσο γίνεται περισσότερο, τελικά ποσότητες δεν διατέθηκαν.
Ο συνδυασμός μεγάλων αποθεμάτων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, η επόμενη ελαιοκομική χρονιά που σε όλη την Μεσόγειο, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έχει μεγάλη παραγωγή (κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα) και το πρόβλημα – που δεν είναι σίγουρο – των δασμών, έχει κάνει όλες τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό να αγοράζουν μόνο τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζονται.
Δηλαδή, τα υψηλά αποθέματα στην Ελλάδα, η μεγάλη παραγωγή που έρχεται του χρόνου αλλά και οι δασμοί, έχουν κάνει την αγορά να κινείται με έναν πολύ χαμηλό ρυθμό, αγοράζοντας τα τελείως απαραίτητα”.
΄΄Οι παραγωγοί προσδοκούν συνεχώς μία καλύτερη τιμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι αυτή η τιμή, καθώς υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις σε λίγο μόνο διάστημα.
Ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κάποιος ποια όντως είναι η καλύτερη τιμή για πώληση, γιατί αυτή η κατάσταση είναι ευμετάβλητη. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο παραγωγός δεν πρέπει να περιμένει μόνο την καλύτερη τιμή, αλλά να εκτιμά και να συνυπολογίζει την κατάσταση στο ευρύτερο περιβάλλον, το πώς κινείται η αγορά΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κούσκουρης.