background img
banner
banner

Ικανοποιητικό δείγμα με 10 χιλ. διεθνείς αφίξεις

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 24%, ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΆΡΑΞΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟ

Με ικανοποιητική αύξηση, 24,06%, «έτρεξε» σε επίπεδο διεθνών αφίξεων το αεροδρόμιο του Αράξου τον περασμένο μήνα Μάιο, τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της φετινής θερινής εποχικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του διεθνή αερολιμένα, είχαμε 9.271 διεθνείς αφίξεις με αύξηση 2.231 επισκέπτες – τουρίστες σε σχέση με τους 7.040 τουρίστες που είχαν αφιχθεί στην περιοχή τον Μάιο του 2024. Στον Άραξο για το 2024 είχαμε σύνολο 77.146 διεθνείς αφίξεις ενώ για το 2025 προβλέπεται αύξηση πάνω από 10%.

Ανοδικά κινούνται βέβαια όλα τα μεγάλα περιφερειακά αλλά και μικρότερα αεροδρόμια της χώρας κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου 5μηνου του 2025 καταγράφηκαν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας 6,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Μόνο κατά τον μήνα Μάιο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 3 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν στην Κρήτη, με 1 εκατ. επιβάτες, αυξημένες κατά 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Στην Πελοπόννησο, οι αφίξεις ανήλθαν σε 38 χιλ. επιβάτες με αύξηση 16,0%.

Τα στοιχεία για την αύξηση των αφίξεων στον Άραξο επιβεβαιώνουν τις θετικές προσδοκίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας για το φετινό καλοκαίρι με μια αναμενόμενη αύξηση, πάνω από 10% στην τουριστική κίνηση και τις αφιξο-αναχωρήσεις τουριστών.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι άλλα περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Καλαμάτας και του Ακτίου καταγράφουν υπερδιπλάσιο αριθμό διεθνών αφίξεων (19,2 χιλ. η Καλαμάτα και 46,5 χιλ. το Άκτιο) σε σχέση με τον Άραξο κατά τον περασμένο μήνα ενώ σαφώς καλύτερα, αν και με μικρότερες αυξήσεις στις αφίξεις, κινούνται τα Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά).

Εισπράξεις – βραχυχρόνιες μισθώσεις

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα διαμορφώθηκαν στα 2.157 εκατ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 10% σε σχέση με το 2024. Η εξέλιξη του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το Α’ πεντάμηνο του 2025 δείχνει συνεχιζόμενη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Τον Μάιο, ο αριθμός των καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 236 χιλ., αυξημένος κατά 18 χιλ. σε σύγκριση με τα 218 χιλ. του Μαΐου 2024.

Ο Άραξος στην… πρώτη γραμμή

Από τις αρχές του περασμένου Μαΐου μέσω Αράξου έχουμε πτήσεις στον Άραξο από χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αλλά και τις Κάτω Χώρες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκτιμά ότι από τον επόμενο μήνα Ιούλιο και κατά την περίοδο κορύφωσης της θερμής καλοκαιρινής περιόδου, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα έχουμε στον Άραξο 60 αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε μέσω Αράξου η προσθήκη εβδομαδιαίων τακτικών πτήσεων που συνδέουν τη Δυτική Ελλάδα με την Ιταλία (Μπάρι) και τη Γαλλία (Λιλ και Ναντ) σε μόνιμη βάση. Ο αερολιμένας Αράξου βρίσκεται και σε διαπραγμάτευση με την ΕasyJet.

Εν όψει της ολοκλήρωσης του νέου οδικού άξονα Πατρών –Πύργου, συζητείται ο ερχομός της ΕasyJet στην Δυτική Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2026.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr