H «EASY JET» ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2025 -ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ
Για το 2026 μεταφέρθηκε η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης του Αράξου με την εταιρεία «Easy Jet». Η πρόσφατη έλευση κλιμακίου της «Easy Jet» στην Πάτρα αναβλήθηκε την τελευταία ώρα καθώς «σφήνα» στη διεκδίκηση μπήκε η Καλαμάτα με το αεροδρόμιο της Μεσσηνίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρενέβη τελικώς καθώς μέρος του πτητικού προγράμματος της εταιρείας επρόκειτο να… πετάξει προς τον Άραξο.
Οι συζητήσεις της «Easy Jet» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαν φτάσει μάλιστα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο. Τόσο η Περιφέρεια όσο και βουλευτές της περιοχής βρίσκονται πάντως σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου για το θέμα του Αράξου.
Οι πιέσεις είναι έντονες καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και του Αράξου, καθυστερεί. Το αποτέλεσμα είναι άλλα αεροδρόμια όπως Άκτιο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος να αξιοποιούν ήδη τα πλεονεκτήματα της παραχώρησης για 40 χρόνια, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην Γαλλική Fraport.
Το τελευταίο διάστημα προχώρα μάλιστα και η αναβάθμιση του ανταγωνιστικού αεροδρομίου της Καλαμάτας, με βάση την προσφορά που κατέθεσε το σχήμα Fraport – «ΠΗΛΕΑΣ» (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).
Χατζηδάκης – Αλεξοπούλου
O Άραξος εξακολουθεί να παραμένει στο σχέδιο με την παραχώρηση που αφορά «μικρά» αεροδρόμια που παραμένουν σε φάση αξιοποίησης. Το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στα τέλη του μήνα κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Η αξιοποίηση του Αράξου μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή θα αφορά, στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού, τόσο την βελτίωση των παροχών ως κόμβου (hub) εξυπηρέτησης για το επιβατικό κοινό όσο τις διεθνείς μεταφορές (cargo).
Χαρακτηριστικές οι αναφορές που έγιναν στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών στην Πάτρα από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κώστα Χατζηδάκη και την πρώην υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου.
«Στον Άραξο έχουμε την παραχώρηση -μαζί με άλλα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια- σε ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει να κάνει αυτό που έχει γίνει και σε άλλα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπου η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο κ. Χατζηδάκης.
«Μια πρωτοβουλία μετατροπής του Αράξου σε cargo hub συνιστά εθνική αναπτυξιακή τομή καθώς θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα ενεργοποιήσει επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά κα. Αλεξοπούλου.
Πιέζουν οι ξενοδόχοι
Προ 10ημέρου στη διάρκεια ημερίδας του Επιμελητηρίου Αχαΐας ειδικά για το αεροδρόμιο του Αράξου, η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας επανέφερε το αίτημα για την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών όπως η «Easy Jet».
Το σχέδιο Περιφέρειας και Ξενοδόχων «τρέχει» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Χρήστο Κανελή μετά την πανδημία (από το 2023) και έχει ως στόχο να αυξήσει τις διεθνείς αφίξεις ώστε ο Άραξος να «εξασφαλίσει πόντους» στη φάση της παραχώρησης αξιοποίησης σε ιδιώτη επενδυτή.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε πάντως πως από το 2026 η «EasyJet» θα ξεκινήσει τακτικές πτήσεις από τον Άραξο.
Άλλωστε, μετά την παραχώρηση της Καλαμάτας, ο Άραξος εξακολουθεί να καταγράφει τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις από τα 22 μικρά αεροδρόμια που βαίνουν προς παραχώρηση μέσω του Υπερταμείου.
Όσο η συμφωνία με την EasyJet δεν προχωρά, το αεροδρόμιο του Αράξου συντηρείται οικονομικά από ξενοδόχους της περιοχής με την προσθήκη όμως, από το 2025, τακτικών πτήσεων που θα συνδέουν τη Δυτική Ελλάδα με την Ιταλία (Μπάρι) και τη Γαλλία (Λιλ) σε μόνιμη βάση.
Η Πατρών – Πύργου
Ο αερολιμένας μπαίνει σε νέα εποχή, καθώς με τη συνδυαστική λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου θα αποτελέσει μια εξόχως σημαντική πύλη εισόδου της χώρας από την Ευρώπη και τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά για το «mega deal» με την «ΕasyJet». «Στη Δυτική Ελλάδα θα έχουμε νέο αυτοκινητόδρομο, έχουμε το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο της χώρας, με πάρα πολλές δυνατότητες. Αυτό που μας λείπει είναι ένα σταθερό πτητικό έργο, προκειμένου να πούμε ότι είμαστε διασυνδεδεμένοι με όλες τις χώρες της Ευρώπης για να μπορεί να έρχεται ο κόσμος, με υπηρεσίες, βέβαια, εδάφους σαν αυτές που έχει συνηθίσει σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Άραξος, παρότι δέχεται πτήσεις τσάρτερ, δεν έχει αποκτήσει το χαρακτήρα διεθνούς αερολιμένα. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στην EasyJet, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Άρα έχουμε πρόσβαση σε αγορές σε όλη την Ευρώπη. Είναι τεράστια επιτυχία αν το καταφέρουμε. Προφανώς, οι πρώτες πτήσεις θα έρθουν από την Αγγλία, αλλά μετά μπορούμε να ανοίξουμε πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, από όπου έχει βάσεις» σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο.
Η έναρξη των απευθείας τακτικών αεροπορικών συνδέσεων του Αράξου με τη Γαλλία (Λιλ, Ναντ) και την Ιταλία (Μπάρι) αποτελεί μια ιστορική καμπή για τον τουριστικό και επιχειρηματικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της ημερίδας.