ΟΙ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Η διπλή ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τον ρόλο της γενικής γραμματέα του δήμου Νάντιας Δημητρίου, δεδομένων των ταυτόχρονων αρμοδιοτήτων της στην αναπτυξιακή εταιρεία «Δημόπρακτος», στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Αιγιαλείας και στην αναπτυξιακή «Κορινθιακός», απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.
Η δημοτική αρχή επανέλαβε πως οι αρμοδιότητές της είναι σύννομες ωστόσο η παράταξη του Χρήστου Γούτου έθεσε ηθικό θέμα, καλώντας την κ. Δημητρίου να παραιτηθεί. Ο κ. Γούτος έκανε λόγο για απευθείας ανάθεση της εκπόνησης μελέτης από τον δήμο στη «Δημόπρακτος» τη στιγμή που η διευθύντριά του αναλάμβανε γενική γραμματέας του δήμου, ζητώντας να του προσκομίσουν τη μελέτη, το ένταλμα πληρωμών, τα πρακτικά της επιτροπής παρακολούθησης, το πρακτικό παραλαβής της μελέτης και όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα. Ο δήμαρχος Τάκης Ανδριόπουλος του διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση αλλά για προγραμματική σύμβαση η οποία, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 υπογράφηκε από τον αείμνηστο Δημήτρη Καλογερόπουλο και εγκρίθηκε από τη δημοτική επιτροπή στις 26 Αυγούστου.
Ο Χρ. Γούτος ζήτησε τα στοιχεία
΄΄Για το νομικό κομμάτι των συμβάσεων αυτών θα αποφανθούν αυτοί που πρέπει. Για το πολιτικό κομμάτι έχω δική μου άποψη και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη. Με το που διορίζεται η γενική γραμματέας, μέσα σε 15 μέρες κάνουμε σύμβαση με μία εταιρεία στην οποία μετέχει η γενική γραμματέας, για μια μελέτη που αφορά ένα κτίριο, την οποία μελέτη όμως δεν βιαζόμαστε καθόλου και την έχουμε στα αζήτητα. Είσαστε υπόλογοι γιατί αυτά που ακούγονται έξω και τα βλέπουμε κι εμείς στο δημοτικό συμβούλιο είναι εξωφρενικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δημοτών, οφείλετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις και να προσκομίσετε τα στοιχεία που ζητάμε”.
Από το πρωτογενές αίτημα ως την απόφαση…
Ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος ανέφερε όλη τη διαδικασία που προηγήθηκε με το πρωτογενές αίτημα προς την τεχνική υπηρεσία να κατατίθεται στις 13 Μαΐου 2024 και να προχωρά ως τις 26 Αυγούστου 2024 που έλαβε απόφαση η Δημοτική Επιτροπή με τίτλο έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αιγιαλείας με τη «Δημόπρακτος» για την υλοποίηση της μελέτης αλλαγής χρήσης του ημιτελούς κτιρίου στην κοινότητα Ακράτας και έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης, η οποία απόφαση πήρε και έγκριση νομιμότητας από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης. Τόνισε επίσης πως μέχρι τότε δεν υπήρχε καν η κ. Δημητρίου για τον δήμο Αιγιαλείας.
Επίσης, παρέδωσε στην αντιπολίτευση όλα τα έγγραφα καθώς και τη μελέτη, λέγοντας πως ήταν μία πολιτική απόφαση για να κοστίσει πολύ λιγότερα στον δήμο η εκπόνηση της μελέτης που είναι άρτια, τονίζοντας πως αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος των αναπτυξιακών που είναι πιο ευέλικτες. Στο ερώτημα του κ. Γούτου εάν η μελέτη εκπονήθηκε από την ίδια τη «Δημόπρακτος», ο δήμαρχος απάντησε πως ΄΄η «Δημόπρακτος έκανε κάποιες συμβάσεις έργου με μηχανικούς που του παρέδωσαν την μελέτη την οποία μας παρέδωσε΄΄.
Απευθείας αναθέσεις γίνονταν πάντα είπε ο κ. Καραΐσκος, τονίζοντας πως ΄΄είναι ένα εργαλείο που μας δίνει μία συγκεκριμένη ευελιξία στην προκειμένη περίπτωση είναι προγραμματική σύμβαση και δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις΄΄.

Η Β. Ψυχράμη κάλεσε την κ. Δημητρίου να παραιτηθεί
Σε συνέχεια του θέματος η δημοτική σύμβουλος της μείζονα αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη έθεσε το ερώτημα κατά πόσο διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου από όλες αυτές τις ταυτόχρονες αρμοδιότητες της κ. Δημητρίου. ΄΄Η γενική γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας οριστεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Δημόπρακτος» στην επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και πρόσφατα είναι και διευθύνουσα σύμβουλος της αναπτυξιακής «Κορινθιακός», ενώ ταυτόχρονα η ίδια για λογαριασμό της εταιρείας «Δημόπρακτος» είναι και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών που έδωσαν οι μηχανικοί που έκαναν τη μελέτη του έργου. Ρωτώ εάν αυτό είναι ηθικό. Εμένα μου θυμίζει την παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και αυτό δεν είναι ηθικό. Εγώ στη θέση της θα είχα παραιτηθεί και αυτό σας ζητώ να κάνετε δεν μπορεί να είσαστε παντού΄΄, είπε η κ. Ψυχράμη, απευθυνόμενη στη γενική γραμματέα.
΄΄Δεν θίγονται τα συμφέροντα του δήμου΄΄ ξεκαθάρισε ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος τότε ξεκαθάρισε πως ΄΄αμφότερες οι αποφάσεις διορισμού της γενικής γραμματέως από τον τέως δήμαρχο κι από εμένα είναι απόλυτα σύννομες και εγκεκριμένες ως προς την νομιμότητα τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μετακλητότητα της γενικής γραμματέως πηγάζει από τη θέση της ως γενική γραμματέας του Δήμου Αιγιαλείας και δεν εμποδίζει την συμμετοχή της σε οποιαδήποτε επιστημονική επιτροπή είτε την απασχόλησή της σε άμισθες διοικητικές θέσεις δεδομένου ότι η συμμετοχή της αυτή σχετίζεται αποκλειστικά με την επιστημονική της ιδιότητα. Όπως προκύπτει από το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αιγιαλείας και της «Δημόπρακτος», η γενική γραμματέας συμμετείχε στη διμελή επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης της επίμαχης μελέτης για την επιστημονική και συνεχή παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης σε ένα αμιγώς βοηθητικό συμβουλευτικό όργανο και φυσικά αμισθί. Δεν υφίσταται λοιπόν καμιά σύγκρουση συμφερόντων από την συμμετοχή της στην επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης. Στη δε προγραμματική σύμβαση ουδεμία αμοιβή έλαβε από τη συμμετοχή της επομένως δεν παραβίασε τον σχετικό κανόνα της μετακλητότητας, δηλαδή να λαμβάνει χρήματα πλέον του μισθού της΄΄.
Επιπλέον, επισήμανε πως ως μέλος της εν λόγω επιτροπής δεν διέθετε αποφασιστική αρμοδιότητα ούτε άσκηση σε σχέση με την εν λόγω σύμβαση. Ουδέποτε παρέλαβε είχε αρμοδιότητα να παραλαμβάνει τα παραδοτέα και το φυσικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης και επομένως ουδέποτε χρησιμοποίησε την μετακλητότητά της ως γενική γραμματέας για να επηρεάσει την εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης, πρόσθεσε ο δήμαρχος.
«City Manager» η κ. Δημητρίου
Ήταν τέλη Αυγούστου του 2024 όταν ο αείμνηστος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος μετά από μία συνάντηση με την κ. Νάντια Δημητρίου στο «Τουριστικό», ανακοίνωσε την αναπλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα, μετά την παραίτηση του στενού του φίλου και συνεργάτη Κώστα Σπηλιωτόπουλου.
Η αναπλήρωση έγινε με σχεδόν τετράμηνη καθυστέρηση, αφού ο τ. δήμαρχος είχε άλλες προσδοκίες για τη θέση και δεν κατέφυγε στη λύση του Γιώργου Ρούσσου που ήταν Γενικός Γραμματέας στην πρώτη θητεία και έμπιστος του δημάρχου.
Λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2024 και ενώ η κ. Δημητρίου ασκεί τα καθήκοντά της, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει φύγει από τη ζωή με δραματικό τρόπο, συνεδριάζει το οριστικό Δ.Σ. της Κορινθιακός Α.Ε. – Α.ΟΤΑ και ορίζει Διευθύνοντα Σύμβουλο της νεοσύστατης εταιρείας την Γενική Γραμματέα του δήμου.
Μάλιστα στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι η κ. Δημητρίου είναι μία τεχνοκράτης από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.
Ταυτόχρονα βεβαίως η κ. Δημητρίου ήταν Γενική Διευθύντρια στην «Δημόπρακτος», άλλη αναπτυξιακή εταιρεία, που ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για λογαριασμό του δήμου, για έργο στην Ακράτα, θέμα που σήκωσε ψηλά η αντιπολίτευση του Χρήστου Γούτου, παρακινούμενη από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερήσιος της Αχαΐας».
Το σίγουρο είναι ότι η κ. Δημητρίου σύμφωνα με τα σχέδια του αείμνηστου δημάρχου, ήταν να «τρέξει» την Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου, προκειμένου να βρεθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα, κάτι για το οποίο ο δήμος δεν είχε και δεν έχει την ευελιξία που χρειάζεται για το σκοπό αυτό.
Η θέση της Γενικής Γραμματέως μάλλον προέκυψε από τα γεγονότα και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η κ. Νάντια Δημητρίου έγινε πολύτιμη για τη δημοτική αρχή που έπεσε στα βαθιά μετά την απώλεια. Έχει αποκτήσει όμως υπερεξουσίες που δεν είχε ποτέ κανείς άλλος μη αιρετός στο δήμο, κάτι σαν «City Manager» δηλαδή, γι αυτό και βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που βλέπει σύγκρουση συμφερόντων.



