background img
banner
banner

Στα… όπλα οι κάτοικοι της Ζήριας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΖΗΡΙΑ

Η τοποθέτηση μίας ανεμογεννήτριας ύψους 180 μέτρων και 3 megawatt μπροστά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Άνω Ζήρια, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Ζήριας, που μιλούν για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε δασική έκταση με εκατοντάδες κομμένα πεύκα σε ελάχιστη απόσταση από προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στο καφενείο της Ζήριας, αποφάσισαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσουν την περιοχή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό σχεδιάζεται παράλληλα με το μεγάλο αιολικό εργοτάξιο στη Χρούτσα (Άνω Ροδινή). Εκεί πρόκειται να εγκατασταθούν 5 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων και ισχύος 24MW από την “Μενελού Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία”, έργο αδειοδοτημένο το 2011 (ΑΕΠΟ).

Σε ό,τι αφορά την Άνω Ζήρια, όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζήριας Παναγιώτης Δημόπουλος, ΄΄πρόκειται για μία άδεια που είχε εκδοθεί το 2013 με απόφαση υπουργού που παρέκαμψε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο, Δήμο κ.λπ.

Η άδεια δεν εκτελέστηκε και η εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα σε άλλη το 2018. Από τις τρεις ανεμογεννήτριες που προβλέπονταν, θα εγκατασταθεί μία μεγάλης ισχύος στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Άνω Ζήρια, πάνω από τις κεραίες.

Η περιοχή μας είναι ήδη βεβαρημένη και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι δεδομένη΄΄.

Θα «πατήσουν» στην έλλειψη ΜΠΕ και στην κοντινή απόσταση από περιοχή NATURA 2000

΄΄Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε προετοιμασία, κόβοντας δέντρα και ξεκινώντας να υλοποιήσει τα σχέδιά της, ωστόσο δεν σκοπεύουμε να… μείνουμε με χέρια σταυρωμένα. Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε και να προσφύγουμε στο ΣτΕ για να σώσουμε την περιοχή μας. Δεν σκοπεύουμε να… πέσουμε αμαχητί, όλοι οι κάτοικοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα μας΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος, κάνοντας γνωστό πως η προσφυγή μπορεί να «πατήσει» στην έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όπως τονίστηκε και στη συνάντηση της Κυριακής παρουσία δικηγόρου, οι κάτοικοι έχουν βάσιμους λόγους να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ειδικά λόγω της κοντινής απόστασης του έργου με την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 της Παναγοπούλας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr