background img
banner
banner

Ενημέρωση των παραγωγών από την επιχείρηση «Λιανός»

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η επιτυχημένη ελαιοκομική σεζόν αλλά και η θωράκιση της ποιότητας του ελαιολάδου που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές διάθεσής του στο μέλλον, αποτελούν προτεραιότητες της επιχείρησης «Λιανός», που για δεκαετίες ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενημέρωση των καλλιεργητών, προχωρά σε ενημερωτική εκδήλωση, την προσεχή Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στις 11.00 το πρωί, στον χώρο του ελαιοτριβείου της στις Καμάρες, με ομιλητή τον Γιάννη Παυλάκο (φωτό), εξειδικευμένο γεωπόνο στην ελαιοκομία.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ελαιοκαλλιεργητές.

Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Κωνσταντίνος Λιανός, ΄΄η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων που γίνονται κάθε χρόνο στο ελαιοτριβείο μας, στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, με σκοπό την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα του ελαιολάδου΄΄.

Προσοχή στα υπολείμματα ορυκτελαίων

Αναφορικά με τα θέματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς, ο κ. Λιανός σημείωσε: ΄΄Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τη νέα ελαιοκομική χρονιά, είναι τα υπολείμματα ορυκτελαίων (mosh/moah) που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Αναμένουμε πολύ σύντομα τη θέσπιση χαμηλών ορίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα υπολείμματα αυτά. Στην Αιγιάλεια, αλλά και γενικότερα στον νομό Αχαΐας, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στα ελαιόλαδα της περιοχής, έχουν βρεθεί υπολείμματα πολύ πάνω από το όριο. Αυτό οφείλεται, στο μεγαλύτερο μέρος, στη συνήθη πρακτική να κλαδεύουμε και να μαζεύουμε τις ελιές μαζί, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή η συνήθεια, τότε θα πρέπει τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε, τόσο στην αλυσίδα, όσο και σε άλλα εξαρτήματα, να είναι συνθετικά λιπαντικά MOAH FREE. Σύμφωνα με τις συμβουλές του γνωστού Χημικού Νίκου Κουτσούκου, που είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο ελαιοτριβείο μας, πέρσι τον Οκτώβριο για ενημέρωση των παραγωγών μας, μπορεί να γίνει λίπανση στην αλυσίδα, ακόμα και με λάδι φαγητού. Ευτυχώς, η Περιφέρεια και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιλήφθηκε το πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του, διοργάνωσε και στους τρεις νομούς ενημερώσεις, με κύριο ομιλητή τον Χημικό κ. Κουτσούκο.
Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε ότι ένα ελαιόλαδο με υπολείμματα ορυκτελαίων, πάνω από το όριο, θα είναι μη εμπορεύσιμο και η χρήση του θα προορίζεται μόνο για Βιοντίζελ΄΄.

Διαμόρφωση επισκέψιμου βιοαγροκτήματος – Βασική η γευσιγνωσία

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση «Λιανός» συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μετέτρεψε τον παραδοσιακό μας ελαιώνα με υπεραιωνόβιες ελιές, σε ένα επισκέψιμο βιοαγρόκτημα, με αγροικία που φιλοξενεί εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. ΄΄Σε συνδυασμό με τους επισκέψιμους χώρους του ελαιοτριβείου και της τυποποίησής μας, προσφέρουμε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τα προϊόντα μας, να μαγειρέψουν μαζί μας στο αγρόκτημα και να μάθουν την ιστορία της περιοχής μας, προσφέροντάς τους έτσι μια βιωματική εμπειρία΄΄, επισημαίνει ο κ. Λιανός.

Άλλωστε, η επιχείρησή του έχει μία έντονη και ουσιαστική συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα, προσεγγίζοντας το θέμα του ελαιολάδου από μία σύγχρονη οπτική και δίνοντας στον κόσμο να αντιληφθεί την αξία του ποιοτικού προϊόντος. Όπως τόνισε ο κ. Λιανός, ΄΄συμμετείχαμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Οινοξενείων και μέσα από ένα πετυχημένο διαδραστικό σεμινάριο γευστικής δοκιμής, με τη Μαρία Κατσούλη ‘Wine and Olive oil sommelier’, Διευθύντρια του ΑΤΗΕΝΑ IOOC, δώσαμε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της γεύσης του ελαιόλαδου΄΄.

Η Αιγιάλεια θα έχει μία μέτρια προς καλή παραγωγή

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα είναι η φετινή ελαιοκομική περίοδος, ο κ. Λιανός εκτίμησε τα εξής: ΄΄Η χρονιά που ξεκινάει αναμένεται να είναι καλή, υπάρχει μία μικρή ανησυχία γιατί έχει παρουσιαστεί δάκος, και φοβόμαστε μήπως ταυτόχρονα εμφανιστεί και το γλοιοσπόριο, το οποίο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ελιές. Πρέπει να συμβουλευτούμε τους γεωπόνους, εάν χρειάζονται ράντισμα ή όχι, ειδικά για τις ελιές που μένουν πιο πίσω στο μάζεμα. Η Αιγιάλεια θα έχει μία μέτρια προς καλή παραγωγή και η τιμή του προϊόντος, παρ’ όλες τις ανησυχίες όλων που επικράτησαν στις αρχές του καλοκαιριού, δείχνει ότι θα είναι καλή γιατί υπάρχει μείωση της παραγωγής από την Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι κινείται ανοδικά και έχει σταθερή τιμή, που κινείται στα 4 ευρώ. Ένα ελαιόλαδο της προηγούμενης χρονιάς θα κινηθεί σε αυτή την τιμή και είναι ένα καλό δείγμα, γιατί το φρέσκο θα κυμανθεί σε υψηλότερες τιμές. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνολική εικόνα όλου του χειμώνα, όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση και η τιμή του ελαιολάδου πάντα επηρεάζεται από διάφορες συνθήκες, από ασθένειες, τον καιρό και βεβαίως από εξωγενείς παράγοντες. Είμαστε σε καλό δρόμο και αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα εξελιχθεί σε μια θετική χρονιά”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr