background img
banner
banner

Η πόρτα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ανοιχτή για την Αιγιάλεια…

ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΄΄HOTEL AND FOOD MANAGEMENT΄΄ – «ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ

Η ανακοίνωση για την υλοποίηση του μεταπτυχιακού προγράμματος «Hotel and Food Management» στην Αιγιάλεια, διά στόματος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα, ήρθε να δώσει μία αισιόδοξη προοπτική στην περιοχή, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει απολέσει κάθε πηγή εισροής κόσμου και ανάδειξης του τοπικού «πλούτου».

Πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μπούρας, με δηλώσεις του στo Protionline.gr, εκφράζει ανοιχτά τη βούληση για στήριξη της Αιγιάλειας μέσω ανάπτυξης κι άλλων προγραμμάτων και σχολών, αναμένοντας μάλιστα τις προτάσεις τοπικών φορέων.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή της απόφασης μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, ο κ. Μπούρας μετέφερε στον δήμο την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να στηριχθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όχι μόνο με σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά με προγράμματα που θα σχετίζονται με την παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τον αγροτουρισμό και όλα όσα η Αιγιάλεια πρεσβεύει. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αρχική δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε δημιουργική διάθεση, στο πλαίσιο της οποίας, τον Σεπτέμβριο του 2023, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων στο πεδίο της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού, «σφραγίζοντας» έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πολύμηνη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των Πρυτάνεων των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του αείμνηστου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Η πρακτική άσκηση θα λαμβάνει χώρα στην Αιγιάλεια

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ο κ. Μπούρας, στην εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτρη Καλογερόπουλου έκανε γνωστό πως, εκτός απροόπτου, τον Οκτώβριο του 2026, ξεκινά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με έδρα το Αίγιο.

Μιλώντας στo Protionline.gr, ο Πρύτανης επισήμανε: ΄΄Είναι ένα μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως, όπου η πρακτική άσκηση, όπως είχαμε πει, θα γίνεται στην Αιγιάλεια, σε ξενοδοχειακές μονάδες, οινοποιεία και εστιατόρια και αφορά το «Hotel and Food Management. Είναι κοινό με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στην ΕΘΑΕ και στη ΔΙΠΑΕ στην Κύπρο, για πιστοποίηση. Εκτιμώ ότι του χρόνου, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2026, θα ξεκινήσει΄΄.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι και εκατό

Ως προς το πόσα άτομα θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν, ο Πρύτανης απάντησε: ΄΄Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρκετά άτομα, όμως επειδή έχει δίδακτρα δεν γνωρίζουμε πόσοι θα εγγραφούν. Υπολογίζω ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι και εκατό, αλλά αυτό είναι μία εκτίμηση, δεδομένων άλλων παρόμοιων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρω ότι δεν υπάρχει τέτοιο παρόμοιο πρόγραμμα στη χώρα, σε ό,τι αφορά κυρίως το αντικείμενο Hotel and Food Management. Το μεταπτυχιακό υλοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου που είχαμε υπογράψει με τον Δήμο Αιγιαλείας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Σημειωτέον ότι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι αυτό που ήρθε και στην Ελλάδα΄΄.

Τι θα περιλαμβάνει

Τι θα περιλαμβάνει όμως το εν λόγω πρόγραμμα: Την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ.), την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κ.τ.λ., την αξιοποίηση του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κ.τ.λ., τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών, τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή προσωπικού, την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων κ.ά.

Θα αναδειχθούν τα εστιατόρια, οι ξενώνες και τα οινοποιεία

Πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί η Αιγιάλεια από το μεταπτυχιακό; Ήταν ένα ακόμη ερώτημα προς τον κ. Μπούρα, για να δώσει την εξής απάντηση: ΄΄Το σημαντικό είναι ότι θα αναδειχθούν τα εστιατόρια, οι ξενώνες και τα οινοποιεία, διότι θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη διαφήμιση. Για το μεταπτυχιακό θα έρθουν άνθρωποι στην περιοχή, μετά θα επιστρέψουν στις πόλεις τους και είμαι βέβαιος ότι με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί αυτός ο πλούτος που έχει η Αιγιάλεια. Η πρακτική άσκηση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες και ελπίζω να υπάρχει ενδιαφέρον από τις ξενοδοχειακές μονάδες, τις μονάδες εστίασης κ.λπ.΄΄. Αναφορικά με τη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπούρα, δεν προσδιορίζεται αλλά θα συνεχίζεται για όσο υπάρχει ενδιαφέρον.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της περιοχής και είμαστε εδώ και για την Αιγιάλεια»

Οι συζητήσεις ωστόσο στο παρελθόν δεν είχαν περιοριστεί στην ανάπτυξη μεταπτυχιακών, αλλά στο «τραπέζι» είχε πέσει και η πρόταση για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στο Αίγιο. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρας, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄πράγματι είχαν γίνει συζητήσεις, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι μία μεταλυκειακή σχολή στον οίνο και την άμπελο θα είχε νόημα. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμένα.

Εκτός από τον Δήμο υπάρχουν κι άλλοι φορείς, π.χ. υπάρχει και Παναιγιάλειος Συνεταιρισμός. Ενδιαφέρεται; Εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, αυτή που υποβάλαμε με τον αείμνηστο δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, προχωράει. Εδώ είμαστε και για τις υπόλοιπες προτάσεις. Οι πόρτες του Πανεπιστημίου είναι ανοιχτές για την Αιγιάλεια. Είμαστε το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας, σταθερά στα χίλια καλύτερα πανεπιστήμια, είμαστε ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της περιοχής και είμαστε εδώ και για την Αιγιάλεια. Η πόρτα του Πρύτανη και του Πανεπιστημίου είναι ανοιχτή να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε και να βοηθήσουμε την περιοχή΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr