background img
banner
banner

Καλές οι προοπτικές για το ελαιόλαδο αλλά οι παραγωγοί πρέπει να προσέξουν…

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ… ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Μεγάλες προσδοκίες για το ελαιόλαδο έχει η Αιγιάλεια, ευελπιστώντας ότι μία αυξημένη παραγωγή θα ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Πλην όμως, ρυθμιστής είναι οι καιρικές συνθήκες που μέχρι στιγμής λειτουργούν θετικά στο δέντρο, εγκυμονούν ωστόσο κινδύνους για δάκο και μυκητολογικές ασθένειες. Η τιμή του προϊόντος δείχνει μία ανοδική τάση ωστόσο, λόγω της μεγάλης προσφοράς, είναι δύσκολο να εκτιναχθεί.

Πώς όμως εξελίχθηκε η χρονιά μέχρι να φτάσουμε λίγο πριν την περίοδο της συγκομιδής; Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισημαίνει στo Protionline.gr: ΄΄Φέτος, στην αρχή της ανθοφορίας, φάνηκε ότι θα έχουμε μία καλή έως πολύ καλή παραγωγή. Αυτό έδειξαν τα πρώτα σημάδια καθώς τα δέντρα ποτίστηκαν στις βροχές της άνοιξης και άρχισαν να ανταποκρίνονται. Όμως στην πορεία με τους καύσωνες του καλοκαιριού δεν είχαμε την απαιτούμενη καρπόδεση και τα ξερικά δέντρα επιβαρύνθηκαν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην είναι η αναμενόμενη η παραγωγή. Οι βροχές όμως των τελευταίων ημερών εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν, όχι στο 100% αλλά αρκετά, ώστε να έχουμε μία καλύτερη χρονιά εν συγκρίσει με την περσινή΄΄.

Απαραίτητη η έγκαιρη φυτοπροστασία των ελαιόδεντρων

Ο κ. Σωτηρόπουλος στάθηκε και στην αναγκαιότητα, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και των μεσαίων θερμοκρασιών, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τους ελαιοπαραγωγούς ώστε να θωρακίσουν τη σοδιά τους. Όπως είπε, ΄΄η θερμοκρασία δεν είναι κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου ενώ θα έχουμε βροχές και αυτή την εβδομάδα. Αυτό ναι μεν είναι καλό για το δέντρο όμως η παρατεταμένη ξηρασία και μετά η υγρασία δημιουργούν συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για ασθένειες, όπως δάκο, γλοιοσπόριο κυκλοκόνιο. Συνιστώ την προσοχή στους φίλους συναδέλφους παραγωγούς ότι πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη φυτοπροστασία των ελαιόδεντρών τους, προχωρώντας στους απαραίτητους ψεκασμούς εγκαίρως, με τα εγκεκριμένα για την ελαιοκαλλιέργεια, σκευάσματα, εντός του σωστού διαστήματος μέχρι την συγκομιδή. Ελπίζω οι παραγωγοί να ανταποκριθούν για να έχουμε στο τέλος ένα καλό αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας, διότι το ελαιόλαδο, όπως ξέρουμε δεν είναι πάντα ίδιο. Η ποιότητά του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη φροντίδα από τον παραγωγό΄΄.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή

΄΄Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η τιμή του προϊόντος καλύτερη από πέρυσι. Φαίνεται ότι θα είναι ανοδική, ήδη οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε στο αγουρέλαιο είναι πάνω από 7,50 ευρώ οπότε τα πρώτα σημάδια είναι θετικά΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.

΄΄Οι εκτιμήσεις είναι δύσκολες αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παραγωγής. Οι βροχές που έπεσαν είναι πολύ σημαντικές και σε τοπικό επίπεδο και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, οπότε βοηθήθηκε η παραγωγή. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η παραγωγή στην Αιγιάλεια θα είναι σαφώς πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι και θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης.

Ως προς τη ζήτηση, είπε πως ΄΄ζήτηση υπάρχει πάντα για το ελαιόλαδο, σίγουρα όμως επηρεάζεται από την παγκόσμια παραγωγή η οποία δείχνει ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.
Η Ισπανία θα έχει μία καλή παραγωγή που αν θα έχει κάποιες βροχές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό σαφώς επηρεάζει την Ελλάδα και την τιμή του προϊόντος αλλά σε γενικές γραμμές η παραγωγή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πού θα κυμανθεί η τιμή, επειδή αυτό αλλάζει μέρα με τη μέρα και οι αυξομειώσεις που σημειώνονται είναι αρκετές. Θεωρώ ότι η τιμή παραγωγού για την ελαιοκομική περίοδο θα κυμανθεί από 4 έως 4,50 €΄΄.

Το μάζεμα της ελιάς και τα «εμπόδια»

Πότε όμως ξεκινά η συγκομιδή; Στη Λακωνία το μάζεμα της ελιάς έχει ήδη αρχίσει, όπως και σε άλλες περιοχές που έχουν πράσινη ελιά, ενώ τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και στην Αιγιάλεια.

Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται όμως να αντιμετωπίσουν κι ένα ακόμη θέμα, αυτό της εξεύρεσης εργατών γης για τη συγκομιδή της ελιάς. Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει επ’ αυτού: ΄΄Επειδή η ελιά έχει μία μεγάλη περίοδο συγκομιδής πιστεύω ότι με υπομονή και σύνεση θα βρούμε εργάτες γης. Υπάρχουν εξάλλου και τα μηχανήματα που βοηθούν και πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε ώστε να συλλεχθεί αυτή η παραγωγή που θα έχουμε φέτος. Η Αιγιάλεια το έχει ανάγκη γιατί και στη σταφίδα δεν είχαμε αυξημένη παραγωγή και στο λεμόνι οι ποσότητες θα είναι μειωμένες και δεν φτάνει να έχουμε καλές τιμές. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στο λάδι, να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, να προσέχουμε την παραγωγή, για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και ένα καλύτερο εισόδημα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr