ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα Σελινούντα πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου οι αγρότες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», ενώ ακολούθησε πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου. Την Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, θα λάβουν μέρος σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα.

΄΄Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια μας κάνοντας αόριστες εξαγγελίες για τις ήδη καθυστερημένες πληρωμές. Απορρίπτουμε τις με θράσος δηλώσεις ότι «το καλό σενάριο είναι να πληρωθούμε στο τέλος του μήνα Νοέμβρη» τη στιγμή που πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρωστούμενα στους αγρότες. Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό προς τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό και τους χιλιάδες άλλους που απειλούνται, όπου τους έχει αφήσει στην μοίρα τους να εξαφανιστούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Υψώνοντας τοίχος προστασίας στους μεγαλοεξαγωγείς της φέτας, απορρίπτοντας τον εμβολιασμό των ζώων΄΄, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.
Όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση, ΄΄η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Κάθε αγρότης να κάνει δικιά του υπόθεση την επιβίωση του.
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων και μπλόκων. Μάζι με τους εργαζομένους, τον λαό της περιοχής που βιώνει τις συνέπειες όσων ζούμε στο χωράφι, αγοράζοντας σε τριπλάσια τιμή από όσα πουλάμε ως παραγωγοί΄΄.

Τι διεκδικούν
Οι αγρότες διεκδικούν: – Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από όλες τις ζωονόσους (ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό) και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών. Να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό. – Να προχωρήσει με ευθύνη του κράτους ο εμβολιασμός στα κοπάδια των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό δωρεάν και με κρατική ευθύνη. Να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες την ευλογιά και όλες τις ζωονόσους. – Άμεση αποπληρωμή των χρωστούμενων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο. – Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. – Έργα υποδομής, διαχείριση των υδάτινων πόρων, αντιπυρική αντιπλημμυρική προστασία, άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.



