ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ «ΕΛΑΜΨΕ» ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, το εμβληματικό αυτό κτίριο που με την ύπαρξή του φέρνει στο σήμερα ένδοξες στιγμές του λαμπρού παρελθόντος του Αιγίου, θα φιλοξενήσει και φέτος τη δεξίωση του δήμου Αιγιαλείας για τη νέα χρονιά 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου. Η ανταλλαγή ευχών σε έναν χώρο με τόσο βαρύ ιστορικό υπόβαθρο, αποτελεί ίσως ό,τι καλύτερο για ένα αντίστοιχα ένδοξο μέλλον ή τουλάχιστον το μέλλον που πολλοί οραματίζονται για το Αίγιο.
Όπως και να έχει, τα τελευταία χρόνια και αφότου περιήλθε στον δήμο Αιγιαλείας, οι χώροι του Αρχοντικού αποτελούν «ζωντανό κύτταρο» πολιτισμού και ιστορίας, αφού το πανέμορφο κτίριο καθίσταται επισκέψιμο, τόσο λόγω των μόνιμων εκθέσεών του όσο και από τις έκτακτες δράσεις που λαμβάνουν χώρα εντός του αλλά και των εκδηλώσεων. Αυτές τις γιορτές μάλιστα, φιλοξένησε bazaar για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έδωσαν κι άλλο… φως στο εσωτερικό του.

Αρχιτεκτονικό «θαύμα», ταυτισμένο με την ακμή του Αιγίου
Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους τους Αιγιαλείς και όχι μόνον, ότι το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα διατηρητέο έργο τέχνης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η δημιουργία του έχει ταυτιστεί με την ακμή του εμπορίου της σταφίδας κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, με πρωτοπόρο την πόλη του Αιγίου και κατά συνέπεια τη δημιουργία των πρώτων αστικών κοινωνιών στην Ελλάδα. Άρχισε να χτίζεται το 1857 έως το 1860 και ανήκε στην οικογένεια Παναγιωτόπουλου, μια από τις σημαντικότερες του Αιγίου, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα ενώ μέλη της προόδευσαν στην πολιτική και τις τέχνες.

Το Μουσείο, η Έκθεση και άλλες δράσεις
Σήμερα, ο εμβληματικός χώρος του τριώροφου αρχοντικού, έχει μετατραπεί σε ένα «ζωντανό κύτταρο» πολιτισμού και ιστορίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους του στεγάζεται το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιαλείας, αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση καθώς και η έκθεση παραδοσιακών – λαϊκών οργάνων «Εύφωνες Μνήμες» από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων είναι ένα έργο που ήρθε εις πέρας σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από μήνες ψηφιοποίησης τεκμηριωμένου ιστορικού υλικού και σπάνιων αρχειακών στοιχείων. Σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία συνδυάζονται με τον θεματικό χαρακτήρα των αιθουσών του πρώτου ορόφου του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, ενός στολιδιού της πόλης του Αιγίου, αλλά και με ενδιαφέροντα συμβατικά εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη. Οι τρεις αίθουσες του Μουσείου αφορούν τον ρόλο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στην προετοιμασία αλλά και την έναρξη του Αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλειας και τέλος τον σπουδαίο Αγωνιστή, Ανδρέα Λόντο. Η έκθεση παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων αποτελεί συλλογή του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων.




