background img
banner
banner

Συγκίνηση, βαθιά ευγνωμοσύνη, ηχηρό χειροκρότημα… |

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΛΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ηχούσε η φωνή του που έδινε το πρόσταγμα… Ήταν σαν να στέκεται στην άκρη της σκηνής να σείει ρυθμικά το ντέφι. Βρισκόταν σε κάθε βήμα των χορευτών που δημιούργησε, σε κάθε νεύμα των δασκάλων. Η μουσικοχορευτική παράσταση που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος στη μνήμη του δασκάλου του τη γενέθλια ημέρα του, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον κατάμεστο «Απόλλωνα», ήταν… ο ίδιος ο Χρήστος Κιλιάς. Ύμνος στην παράδοση, στο ήθος, στον πολιτισμό. Μια ζωή χορεύοντας στο λαμπρό μονοπάτι που χάραξε ο Χρήστος Κιλιάς…

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την παράδοση και τον χορό, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές όσων τον γνώρισαν. Οι χορευτές του Ομίλου, τιμώντας την πολύτιμη προσφορά και την αφοσίωσή του, παρουσίασαν ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό μέσα από τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, φωτισμένο από στιγμές που σημάδεψαν το έργο και τη ζωή του.

Με σεβασμό στην παράδοση και στον δάσκαλο που τους ενέπνευσε, οι δεκάδες συμμετέχοντες παρουσίασαν εικόνες, μουσικές και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας όχι μόνο την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τη ζεστή ανθρώπινη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Χρήστο Κιλιά και τους μαθητές του. Η παρουσία του κοινού αποτέλεσε σημαντικό δείγμα τιμής για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παράδοση, αλλά και μια θερμή χειρονομία προς τους ανθρώπους του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου που συνεχίζουν το έργο του με αφοσίωση.

Γεμάτος ασφυκτικά ο «Απόλλων» – Ποιοι παρέστησαν

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και πρόεδρος του Ι.Σ.Α., Γιώργος Αγγελόπουλος, η εκπρόσωπος του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα Γωγώ Γαλάκη, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αδελφός του Χρήστου Κιλιά, Σωτήρης Κοίλιας κ.ά.

Οι χοροί κι οι μουσικές…

Η έναρξη έγινε με την «Ωραία Αιγιώτισσα», με τον Γιώργο Καλφόπουλο να παίζει τουμπελέκι και τον χορό των Καρυατίδων. Το Τμήμα Στεριανών απέδωσε χορούς Ηπείρου, το Τμήμα Νησιωτών χορούς Κέρκυρας, το Τμήμα Μακεδόνων αντίστοιχα της Μακεδονίας καις τη συνέχεια πάλι το Τμήμα Στεριανών, χορούς Πελοποννήσου και Θεσσαλίας. Επίσης, το Τμήμα Νησιωτών χορούς Ανατολικού Αιγαίου, οι Θρακιώτης χορούς Θράκης, οι Στεριανοί χορούς Στερεάς Ελλάδας και η γιορτή έκλεισε χορευτικά με τα Τμήματα Νησιωτών και Θρακιωτών να αποδίδουν χορούς Κωνσταντινούπολης.

Έπαιξαν οι μουσικοί Γιάννης Δημητρακόπουλος (βιολί, τραγούδι), Θοδωρής Δημητρακόπουλος (βιολί), Νίκος Δημητρακόπουλος (τουμπελέκι), Τιμολέων Ντέμος (κλαρίνο), Αναστάσιος Κατσούλης (λαούτο), Αρετή Δημουλά (τραγούδι).

Με αναφορές στο ήθος, τον σεβασμό και την αγάπη που δίδαξε

Για έναν άνθρωπο που άγγιξε καρδιές, ύψωσε ψυχές και τους χάρισε έναν χώρο όπου ο χορός έγινε οικογένεια, μίλησε εκ μέρους των δασκάλων του Χ.Ο.Α., η Χρύσα Βαγενά καταλήγοντας: ΄΄Με την αγάπη του να μας κρατά όρθιους, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον δρόμο του και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, όπως εκείνος θα ήθελε, ενωμένοι, δυνατοί, με σεβασμό και μεράκι΄΄.

΄΄Ο δικός μας δάσκαλος μας έμαθε ότι κάθε χορός κρύβει μέσα του μία ιστορία. Ότι κάθε βήμα φέρνει στο σήμερα τη μνήμη των προγόνων μας. Ότι κάθε παραδοσιακή ενδυμασία είναι υφασμένη με ένα κομμάτι Ελλάδας. Με την αφοσίωση και επιμονή του μας έκανε να καταλάβουμε ότι ο παραδοσιακός χορός δεν είναι απλώς κίνηση. Είναι ταυτότητα, ψυχή και ρίζα. Στα «χέρια του» ο χορός γινόταν ζωντανή παράδοση΄΄ είπε η Μαίρη Καρβέλα εκ μέρους των χορευτών, τονίζοντας πως σε κάθε βήμα οι χορευτές νιώθουν την παρουσία του καθώς οι αληθινοί δάσκαλοι δεν φεύγουν ποτέ. ΄΄Δάσκαλε, εμείς τα παιδιά σου, τα Αιγιωτάκια σου, θα σε θυμόμαστε πάντα΄΄, κατέληξε.

Η σύζυγος του εκλιπόντος, Ευαγγελία Κιλιά, αναφέρθηκε στον σύζυγό της, λέγοντας πως ΄΄για πάνω από 45 χρόνια υπήρξε η ψυχή, η δύναμη και η έμπνευση του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου. Αφιέρωσε τη ζωή του στον χορό, την παράδοση και τους ανθρώπους. Για δεκαετίες δεν δίδαξε απλώς βήματα. Μετέδωσε ήθος, σεβασμό, αγάπη΄΄. Μίλησε για τα «παιδιά του» τους χορευτές αλλά και για τις παραστάσεις εκτός συνόρων μέσω των οποίων μετέφερε την ελληνική ψυχή, την ομορφιά της παράδοσης και του χορού. ΄΄Σήμερα, βλέποντάς σας να επιστρέφετε στη σκηνή για να τον τιμήσετε, βλέπω πως το έργο του όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά ζει μέσα σας. Συνεχίζετε στα βήματά σας, στα χαμόγελά σας, στη μνήμη που όλοι κουβαλάμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που κρατάτε ζωντανή τη μνήμη και το έργο του, αποδεικνύεται πως ένας άνθρωπος δεν φεύγει όσο οι αξίες που μετέδωσε παραμένουν ζωντανές΄΄, κατέληξε.

Ο κ. Ανδριόπουλος συνεχάρη τον Χ.Ο.Α. για τη διοργάνωση της γιορτής μνήμης μιλώντας για τον χοροδιδάσκαλο που αποτέλεσε τον κηπουρό που φύτεψε τον σπόρο, όπως είπε, δημιουργώντας έναν Χορευτικό Όμιλο που μεγαλουργεί. ΄΄Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε την αφορμή να μάθουν τα παιδιά μας χορό και παράδοση, κάνοντας το Αίγιο γνωστό σε τόσα μέρη του κόσμου. Τιμούμε τη μνήμη του και τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό που πρόσφερε στην Αιγιάλεια και τους ανθρώπους της΄΄, είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο Πρωτοσύγκελος π. Αλέξανδρος Λουκάτος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, θυμήθηκε τα χρόνια που ο ίδιος ήταν μαθητής του Χρήστου Κιλιά, τονίζοντας: ΄΄Μας έμαθε ήθος και πειθαρχία, είμαστε τυχεροί σαν γενιά που είχαμε τέτοιους δασκάλους και μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα. Εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο, διαβιβάζουμε την πατρική του αγάπη και ευλογία. Άφησε εποχή εκείνο το ταξίδι στην Αμερική που υπήρξε η συνάντηση με τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο αλλά και με τον μετέπειτα και νυν κ. Ιερώνυμο. Συνεχίστε αυτό το έργο για το καλό της πόλεως και των παιδιών μας΄΄.

Για έναν σπουδαίο χαρισματικό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκε επί δώδεκα χρόνια, μίλησε η πρώην πρόεδρος του Ομίλου, Ελένη Καφεντζή, απευθυνόμενη στη σύζυγο του Χρήστου Κιλιά, μιλώντας για αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Επισήμανε ακόμη πως η σύζυγός του ήταν το στήριγμά του με την κατανόηση, την υπομονή και την αγάπη της, έτσι ώστε να μπορέσει να αφιερωθεί στο δημιούργημά του, τον Χ.Ο.Α. που ήταν η μεγάλη του αγάπη.

Ο πρόεδρος του Χ.Ο.Α. Γιώργος Νικολόπουλος μίλησε για τον Χρήστο Κιλιά, λέγοντας πως ΄΄ήταν δάσκαλος, καθοδηγητής και αεικίνητος εργάτης της παράδοσης, που οραματίστηκε και εγκαθίδρυσε τη χορευτική παιδεία στην Αιγιάλεια. Του ανθρώπου που μέσω του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου ταξίδεψε την πόλη μας στα πέρατα της οικουμένης΄΄. Είπε πως ΄΄ήταν πάντα πρωτοπόρος και ενέπνεε εμπιστοσύνη σε όλους τους συνεργάτες του αλλά και στους γονείς που του εμπιστεύονταν τα παιδιά τους΄΄. Τόνισε πως για τους χορευτές ήταν ο δεύτερος πατέρας τους που τους δίδαξε σεβασμό, ήθος, αγάπη για τα ήθη και τα έθιμα, ενώ σημείωσε πως χάρη σε αυτόν η Αιγιάλεια έχει αυτή τη στιγμή τόσα σωματεία που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό. Τέλος κάλεσε όλους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να του αποδώσουν ένα χειροκρότημα. Κι ήταν τόσο ηχηρό που σίγουρα ακούστηκε εκεί ψηλά, στον δάσκαλο.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η αποφώνηση όταν παλιοί και νέοι χορευτές βρέθηκαν πάνω στη σκηνή κι ανοίγοντας προοδευτικά, φάνηκε στο κέντρο η μορφή του Χρήστου Κοιλιά. Κι ήταν σαν να έλεγαν όλοι μαζί… αθάνατος!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr