ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ
Η πρώτη (με την ελπίδα να είναι και η τελευταία) φωτιά στην Αιγιάλεια, για το 2026, εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου, σε έκταση στις Αιγές Δ.Ε. Αιγείρας, στην Ανατολική Αιγιάλεια. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως πυροσβέστες του Κλιμακίου Ακράτας και της Π.Υ. Αιγίου, ενώ γρήγορα το έργο της κατάσβεσης ενισχύθηκε και από την ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).
Η φωτιά ξέσπασε σε κτήμα με τον ιδιοκτήτη να επιχειρεί να κάψει κλαδιά, πλην όμως να μην καταφέρνει να ελέγξει τη φωτιά που άρχισε να φεύγει προς το δάσος. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων όμως ήταν τόσο άμεση που οι φλόγες περιορίστηκαν και δεν επεκτάθηκε, κατακαίοντας στο τέλος περί το μισό στρέμμα της αγροτικής έκτασης του ιδιοκτήτη.
Μεγάλη επιχείρηση για να περιοριστεί γρήγορα η φωτιά
Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος δύο οχήματα του Πυροσβεστική Κλιμακίου Ακράτας, ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου με το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό και ένα όχημα της ΕΜΟΔΕ, συνολικά δηλαδή 22 πυροσβέστες.
Ερευνώντας τα αίτια της πυρκαγιάς, που προκάλεσε την κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, το Ανακριτικό Γραφείο της Υπηρεσίας, διαπίστωσε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος να ξεφύγει η φωτιά προς το δάσος. Έτσι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, στον ιδιοκτήτη της αγροτικής έκτασης που επιχείρησε να κάψει υπολείμματα της καλλιέργειάς του, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 937,50€.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας
Το γεγονός και μόνο καταδεικνύει την ανάγκη αυξημένης προσοχής και μέτρων προστασίας από όσους επιχειρήσουν να κάψουν κλαδιά και για να μην θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ιδιοκτησίες ή δασικές εκτάσεις και βέβαια για να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν δυσβάσταχτα πρόστιμα.



