background img
banner
banner

«Ανάχωμα» έναντι νέων καταστροφών

ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

To σχέδιό της με προτεινόμενες παρεμβάσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, ειδικά για την περιοχή της Αιγιάλειας και τη ζώνη των πρόσφατων καταστροφών μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, παρουσίασε την Πέμπτη 5 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στους Δήμους και τα Δασαρχεία Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, τον ΟΣΕ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού).

Τόσο ο δήμος Αιγιαλείας εκ μέρους του Αντιδημάρχου Νίκου Καραϊσκου όσο και τα Καλάβρυτα, με τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο να δίνει το παρόν του στην Ημερίδα χθες στην Πάτρα, έκαναν λόγο για μια τεκμηριωμένη πρόταση η οποία-εφόσον δρομολογηθεί και βρεθούν και τα αναγκαία κονδύλια- θα οδηγήσει στην αποτροπή καταστροφών όπως αυτές που ήδη «βιώνει» η περιοχή από το 2013, μετά την γνωστή «επέλαση» της κακοκαιρίας Daniel και στην Αχαΐα.

Εκ μέρους του μελετητή, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αχαΐας, τα παριστάμενα στελέχη «έκρουσαν τον κώδωνα» για τις επιπτώσεις του Danielκαι πιθανόν νέων ακραίων φαινομένων στο Διακοπτό, επισημαίνοντας ότι η οριοθέτηση γίνεται στο ‘και πέντε’, προσφέρει μεν μια πρόταση για έναν μακροχρόνιο σχέδιο που δεν αρκεί όμως για να «φρενάρουν» καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι εδώ και μια 3ετία!

Τέλος στις καταπατήσεις

Η πρόταση έρχεται να «θεραπεύσει» παλιές αυθαιρεσίες και να αποτρέψει νέες καταπατήσεις σε βάρος του ήδη… επιβαρυμένου τοπικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Μιλώντας μάλιστα στην ειδική ημερίδα, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που ήδη δημιουργεί η κλιματική κρίση στην περιοχή, με τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα! «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Χρειάζεται θεσμική θωράκιση, επιστημονική τεκμηρίωση και συντονισμένη δράση», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις, ο κ. Φαρμάκης υπενθύμισε ότι «ο Βουραϊκός δεν είναι απλώς ένας ποταμός. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας και της αναπτυξιακής μας προοπτικής» είπε, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια, στο κομμάτι που της αναλογεί έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της!

Το σχέδιο και οι εναλλακτικές

Όπως αναλύθηκε, η πρόταση περιλαμβάνει εκτεταμένες οριοθετήσεις κατά μήκος 10 χλμ. της κοίτης, μέσα στον Βουραϊκό, για τα προβλήματα μέσα στο φαράγγι και τις πλημμύρες του κάμπου των Καλαβρύτων που εκτείνεται στο Σκεπαστό.

Η μελέτη αν και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, τίθεται υπόψη των τοπικών φορέων (Δήμων, Δασαρχείων, ΟΣΕ, Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού), προκειμένου να καταθέσουν και δικές τους συμπληρωματικές προτάσεις.

Παράλληλα κατατέθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, μεταξύ των οποίων η κατασκευή αναχωμάτων και η άμεση διεύρυνση της κοίτης του ποταμού.

«Αναγκαίος ο κοινός βηματισμός!»

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπο Μπονάνο «η μελέτη που παρουσιάζεται αποτελεί φυσική συνέχεια της στρατηγικής μας επιλογής: Πρόληψη, αντί αποκαταστάσεων, σχεδιασμός αντί διαχείρισης κρίσεων!

Παράλληλα συζητάμε με όλους τους εμπλεκόμενους για τον σχεδιασμό όλων των αναγκαίων έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής από τα όρια του δήμου Ερυμάνθου έως και τις ακτές της Αιγιαλείας».

«Η προστασία του Βουραϊκού δεν είναι υπόθεση ενός φορέα, είναι συλλογική ευθύνη και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βεβαίως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Στο κομμάτι που μας αναλογεί, κάνουμε ότι απαιτείται και πάγια είναι η βούλησή μας να συνεργαστούμε με όλους και ο καθένας πλέον από τη δική του πλευρά ευθύνης, να κάνει ο καθένας ότι του αναλογεί!» εξηγεί ο κ. Μπονάνος και καταλήγει: «Υλοποιήσαμε ήδη εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών στο ποτάμι και όμορους χειμάρους και το επόμενο διάστημα δημοπρατούμε επείγοντα συμπληρωματικά έργα συντήρησης της κοίτης».

«Θωράκιση έναντι μελλοντικών καταστροφών»

«Η μελέτη αποτελεί σημαντικό εργαλείο, για την ουσιαστική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού του Βουραϊκού, ενός προστατευόμενου φυσικού οικοσυστήματος, πραγματικού ‘θησαυρού’ για την Αχαΐα και συνολικά για την περιφέρεια. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αχαΐας για την υλοποίηση και επίβλεψη της άρτιας επιστημονικά μελέτης, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος.

Εκ μέρους του ΟΣΕ ο Τεχνικός Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πελοποννήσου Χρήστος Οικονόμου αναφέρθηκε στην ανάγκη της οριοθέτησης με άξονα να μην βιώσουμε καταστάσεις όπως οι καταστροφές στη Θεσσαλία και δεσμεύθηκε ότι ο ΟΣΕ θα μελετήσει διεξοδικά την πρόταση.

Να ενημερωθούν όλοι!

«Υπάρχει πλέον στα χέρια μας μια μελέτη η οποία έχει σύνολο από παρεμβάσεις και εναλλακτικά σενάρια.
Στο σκέλος που μας αφορά υπάρχει μια εκτίμηση για παρεμβάσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ περίπου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ώστε να έχουμε την αναγκαία έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτείται για επεμβάσεις στο προστατευόμενο οικοσύστημα» αναφέρει ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η οριοθέτηση γίνεται και σε σημεία όπου ιδιώτες έχουν τις ιδιοκτησίες τους γεγονός το οποίο απαιτεί πρωτόκολλα απομάκρυνσης αλλά απαλλοτριώσεις, όπου κριθεί αναγκαίο.

«Σοβαρή μελέτη, να βρεθεί πρόγραμμα!»

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας μια σημαντική και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρόταση μελέτης για να λάβουμε όλες αυτές τις αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με τα έργα τα οποία θα πρέπει να εκτελέσουμε.

Στο έργο αυτό της διευθέτησης και αποκατάστασης εμπλέκονται πολλοί φορείς, την της Περιφέρειας, ο ΟΣΕ, η Δασική Υπηρεσία και ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού οι οποίοι, εκτός από γνωμοδότηση θα πρέπει να παραδώσουν και συγκεκριμένο πλάνο με τις δικές τους συμπληρωματικές ενέργειες, πρώτου να προχωρήσουμε.

Ως δήμος Αιγιαλείας εκτιμούμε πλέον ότι θα πρέπει να βρεθεί και η χρηματοδότηση η οποία θα καλύπτει τα έξοδα αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου, εφόσον ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος της παρέμβασης.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε ο δήμος αισιοδοξεί ότι θα μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον αν όχι να εξαλείψουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα με παρεμβάσεις οι οποίες βέβαια δεν θα αλλοιώσουν το προστατευόμενο οικοσύστημα» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr