ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΕΜΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ- ΦΑΝΤΑΣΙΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Μοναδικές στιγμές και μεταφορά σε φανταστικούς κόσμους προσέφερε σε μικρούς φίλους αλλά και μεγαλύτερους ακροατές, το 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Αιγιάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 Απριλίου, υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Για τρεις ημέρες, καταξιωμένοι παραμυθάδες και παραμυθούδες ταξίδεψαν το κοινό στον κόσμο της αφήγησης, ξετυλίγοντας το κουβάρι λαϊκών αλλά και σύγχρονων παραμυθιών, δίνοντας ζωή σε ήρωες μοναδικούς, που ο καθένας κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Το 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού φιλοξενήθηκε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, αλλά και στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου. Συμμετείχαν με τις αφηγήσεις και τις ιστορίες τους οι συγγραφείς και αφηγητές: Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά, Αναστασία Ευσταθίου, Έλλη Δρούλια, Νάγια Νικολοπούλου, Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη και Ιωάννα Στεφανάτου.

Συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, σεμινάριο αφήγησης, δραματοποίηση και παρουσίαση στο νοηματική
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κατείχε η συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, καθώς δύο σχολεία παρουσίασαν δραματοποιημένα παραμύθια με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους: το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ι.Π. Μεσολογγίου, αναδεικνύοντας τη δημιουργική δύναμη της παιδικής και νεανικής έκφρασης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε σεμινάριο αφήγησης για εκπαιδευτικούς, με εισηγητές τον Δημήτρη Μάλλη (δάσκαλο, αφηγητή παραμυθιών και συγγραφέα) και τον Δημήτρη Β. Προύσαλη (ερευνητή, δάσκαλο και αφηγητή παραμυθιών), προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις για την τέχνη της αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Επίσης, στο φεστιβάλ μετείχαν τα παιδιά του ΕΚΑΜΕ που δραματοποίησαν ένα παραμύθι, ενώ η διερμηνέας νοηματικής του τηλεοπτικού σταθμού SKAI, Σοφία Ρομπόλη, μαζί με τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, (φιλόλογο, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας), παρουσίασαν παραμύθι σε γραφή Braille με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, σε μια μοναδική δράση προσβασιμότητας και πολιτιστικής ισότητας.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού
Την Κυριακή 26 Απριλίου ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Παραμυθιού για μαθητές, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2026, ενώ ακολούθησε η βράβευση των νικητών. Αυτοί είναι: από το Δημοτικό Σχολείο: 1ο Βραβείο: Ζαφειρόπουλος Γεώργιος, «Ένα ξαφνικό θαύμα», 1ο Ακράτας, 2ο Βραβείο: Γιοβά Αλκυόνη «Μία απίθανη θεατρική ομάδα», 1ο Ακράτας, 2ο Βραβείο: Κουστένη Ηλέκτρα «Ένα τρενάκι που του πονούσε ένα δοντάκι», Δημοτικό Αιγείρας, 3ο Βραβείο: Κερτεζίτη Αθανασία «Ο μαγικός θησαυρός της λίμνης Τσιβλού», 9ο Δημοτικό Αιγίου. Από το Γυμνάσιο: 1ος Έπαινος: Φιλιπποπούλου Μαρία Πολυξένη «Μια κουβέντα μ’ έναν στρατιώτη», 3ο Γυμνάσιο, 2ος Έπαινος: Τσιοφύλα Θεοδώρα «Η σπηλιά του δράκου», 3ο Γυμνάσιο, 3ος Έπαινος: Μπίκου Κατερίνα «Το μυστικό του οδοντωτού», 3ο Γυμνάσιο.

Άριστος συντονισμός και παρουσίαση
Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά από την Παιδική Χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, με υπεύθυνη τη μουσικό Ζουμπουλιά Σπυροπούλου καθώς και από παιδιά από τη σχολή Χορού Salon de ballet της Κικής Ρόζου και της Αγγελικής Πετροπούλου που δραματοποίησαν χορευτικά τα παιδικά τραγούδια. Τον συντονισμό των εκδηλώσεων και του προγράμματος είχε η Μαρία Παναγιωτακοπούλου και την παρουσίαση των παραμυθιών και των παραμυθάδων η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη.






