background img
banner
banner

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για το αποχετευτικό από τον Κώστα Σπηλιόπουλο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΙΝΟ ΣΤΗ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Λειτουργικότητα του ολοκληρωμένου τμήματος με ενδιάμεση παράδοση από την Άκτορα συγκεκριμένων σημείων ως τις 30 Ιουνίου και επαναδημοπράτηση του εναπομείναντος έργου με ορίζοντα επανέναρξης στις αρχές του ’27, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, όταν ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος πάντως κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση της ΔΕΥΑΑ και τη δημοτική αρχή για τη διάλυση της σύμβασης και τη μη ολοκλήρωση του έργου το οποίο, βάσει συμβατικής υποχρέωσης, έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 17 Μαΐου 2023.

Μεταφέροντας την αγανάκτηση φορέων, συλλόγων και πολιτών κυρίως της Ανατολικής Αιγιάλειας και κάνοντας λόγο για μη τήρηση των υποσχέσεων, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ταύτισε την ολοκλήρωση του έργου των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, με τις προσδοκίες για την τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών τονίζοντας πως ΄΄σήμερα έχουμε θλίψη και προβληματισμό για τη διάλυση της σύμβασης του έργου των εσωτερικών δικτύων των παραλιακών οικισμών καθώς οι υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από πλευράς της ΔΕΥΑΑ και του Δήμου δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Το έργο αυτό δυστυχώς είναι η εικόνα που έχετε δημιουργήσει ως δημοτική αρχή που είναι η αδυναμία διαχείρισης σημαντικών έργων του Δήμου μας΄΄. Μίλησε ακόμη για κακή προετοιμασία, αδυναμία επίλυσης προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Έκρουσε… καμπανάκι για αξιώσεις από τον ανάδοχο

΄΄Ομολογείται από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ότι υπήρξαν και υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα τα οποία επικαλείται και η πλευρά του εργολάβου και τα οποία δείχνουν ως αφορμή για τη διάλυση της εργολαβίας την έλλειψη αδειών από την Ολυμπία οδό, από τον ΟΣΕ, από την ΓΑΙΟΣΕ, έλλειψη εγκρίσεων και αδειών από την κτηματική υπηρεσία… Παρότι η μελέτη του έργου είναι από το 2013 και το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2021, δεν έγινε η προετοιμασία του έργου και δεν επιλύθηκα τα θέματα με αποτέλεσμα σήμερα να διαλύεται η σύμβαση. Στην απόφαση του Δ.Σ. αναφέρεται ότι απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης ενός έργου που εκτελείται.

Αν αυτό δεν είναι ανικανότητα τι είναι; Είχαμε παρατάσεις χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου και αυτό είναι κάτι που εμείς το είχαμε τονίσει. Παρήλθε και η οριακή προθεσμία ο ανάδοχος δήλωσε τη διάλυση της σύμβασης. Ας σημειωθεί ότι και η απόφαση της ΔΕΥΑΑ λέει το ίδιο. Άρα τίνος είναι η υπαιτιότητα;΄΄, σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξουν και συνέπειες όπως ο ανάδοχος να αξιώσει αποζημίωση καθώς με επιστολή του στις 27 Φεβρουαρίου 2026 δήλωσε ότι συναινεί στο αίτημα διάλυσης που έχει υποβάλει από τις 29 Ιανουαρίου 2026 και παραιτείται από τυχόν έννομες συνέπειες, δηλαδή μόνο για το διάστημα από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι τότε, άρα μόνο για έναν μήνα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σημειώνοντας: ΄΄Έχουμε πιθανές διεκδικήσεις από τον ανάδοχο και πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως η ΔΕΥΑΑ. Ο ανάδοχος χρησιμοποίησε αυτό το τερτίπι της οριακής προθεσμίας και έλυσε τη σύμβαση διότι προφανώς δεν είχε άλλο όφελος ή εξαιτίας των άλυτων προβλημάτων και εξαιτίας αυτών δεν ήθελε να συνεχίσει με έναν φορέα που δεν μπορούσε να επιλύσει τα τυπικά ζητήματα αδειοδοτήσεων΄΄.

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου, όπως και για την απαξίωση για ό,τι έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Επίσης, επέρριψε ευθύνες στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ και στον ίδιο τον δήμαρχο που δεν όρισε ειδικούς να παρακολουθούν το έργο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή προειδοποίηση. ΄΄Δεν είναι λύση το να κάνετε μία μελέτη για το υπόλοιπο του έργου. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος. Δεν ήταν τόσο δύσκολο αυτό το έργο, δύσκολο εσείς το κάνατε΄΄, κατέληξε για το θέμα.

Αναλυτικά στοιχεία για την πρόοδο του έργου και τον προγραμματισμό από εδώ και στο εξής

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ υπενθύμισε πως η δημοτική αρχή κατάφερε και εξασφάλισε τη χρηματοδότησε για το μεγάλο έργο της κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών λέγοντας πως το ήθελε και το θέλει για την Αιγιάλεια.

Στη συνέχεια έδωσε όλα τα χαρακτηριστικά του έργου και τις παρατάσεις που δόθηκαν στον εργολάβο μέχρι τη διάλυση της σύμβασης με την παράταση του ενός μήνα.
Όπως είπε, ΄΄σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους κατόπιν συνεχών συναντήσεων με τη διοίκηση της αναδόχου εταιρείας, πήραμε απόφαση ως Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ να σταματήσουμε το έργο με ρητή συμφωνία και εντολή να εκτελεστεί το τμήμα της δυτικής Αιγιάλειας για να γίνει λειτουργικό το έργο΄΄.

Επίσης, ο κ. Ντίνος έκανε γνωστό το πού έχει φτάσει το έργο ανά περιοχή, σημειώνοντας πως το Λαμπίρι δεν εκτελέστηκε 100% λόγω του παραλιακού αγωγού που είχε πρόβλημα και δεν μπόρεσε να διέλθει λόγω του προβλήματος αιγιαλού και παραλίας κάνοντας γνωστό ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε με πενταετή αγώνα από τη δημοτική αρχή και στις 21 Μαΐου είναι το δικαστήριο για να οριστεί η προσωρινή τιμή μονάδος ώστε να προχωρήσει η διάνοιξη της παραλιακής οδού γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί ο αγωγός της αποχέτευσης.

Ως προς τα σημεία και το πόσο έχει προχωρήσει το έργο, είπε: ΄΄Στις Καμάρες έχει εκτελεστεί κατά 92,67%, στην περιοχή Πεύκα των Καμαρών έχει εκτελεστεί κατά 100%, στο Πανόραμα 100%, στον Νέο Ερινεό κατά 90,10%, στην περιοχή Άκολη -Άβυθος το έργο έχει εκτελεστεί κατά 100%, στη Συλίβαινα έχει εκτελεστεί κατά 100% όπως και στη Ροδοδάφνη, στον Λόγγο κατά 96,69%, στο Κράθιο έχει εκτελεστεί κατά 97, 40%, στα Σελιανίτικα έχει εκτελεστεί 74,8%, στην Αιγείρα έχει εκτελεστεί κατά 61,83%, στο Διακοπτό έχει εκτελεστεί κατά 25,67% και στο Αίγιο έχει εκτελεστεί μηδέν μρ υπόλοιπο εκτέλεσης 100%”.

Μίλησε δηλαδή για την τελική όδευση στην οδό Ψαρών εκεί που θα μπει νέος σωλήνας για να διέρχεται το δίκτυο και να καταλήγει στον βιολογικό καθαρισμό. ΄΄Όπως αντιλαμβάνεστε έχει εκτελεστεί ένα μεγάλο κομμάτι του έργου. Αυτό που μηδενίζετε τα πάντα είναι πολύ εύκολο αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Φροντίσαμε ως ΔΕΥΑΑ και από το 2025 καταβάλαμε το 50%, 100.000 € και αδειοδοτήθηκε το σύνολο του Διακοπτού για το τμήμα του έργου που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά τους οικισμούς Δ’ προτεραιότητας. Υπολείπονται εργασίες που αφορούν το δίκτυο αποχέτευσης -κεντρικοί αγωγοί – βαρύτητα -βοηθητικοί κυρίως τους οικισμούς Λαμπίρι και Μπούκα και με μικρότερα υπολειπόμενα τμήματα στις Καμάρες.

Πριν από τέσσερις μήνες χρηματοδοτηθήκαμε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για αυτές τις περιοχές. Με την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι 30 Ιουνίου 2026 το αποχετευτικό δίκτυο του παραλιακού μετώπου της Αιγιάλειας δυτικά θα καταστεί πλήρως λειτουργικό οπότε οι οικισμοί Ροδοδάφνης συμπεριλαμβανομένων Αβύθου, Άκολης και Πανοράματος, αλλά και Καμάρες, Νέος Ερινεός, Λόγγος, Σελιανίτικα, θα αποχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό. Αυτή τη συμφωνία έχουμε με την εταιρεία η οποία σήμερα μας ειδοποίησε ότι σχεδόν περαιώνει τις εργασίες που είχαμε συμφωνήσει. Παράλληλα θα μας παραδώσει τα αντλιοστάσια της περιοχής Αιγείρας -Ακράτας έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνει κι αυτό το τμήμα λειτουργικό΄΄, τόνισε ο κ. Ντίνος.

Τα αίτια των καθυστερήσεων

Αναφερόμενος στα βασικά αίτια των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του έργου, είπε πως έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των ακτών στην περιοχή της Αιγείρας, στην περιοχή του Διακοπτού επήλθαν σημαντικές διαφορές λόγω της διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά και της διάβρωσης των ακτών, κρίθηκε απαραίτητη εκπόνηση μίας υδραυλικής μελέτης με δεδομένο ότι η υπάρχουσα είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί και με βάση τις οδεύσεις αγωγών ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο, ΄΄ο μελετητής μας έχει υποσχεθεί ότι 10 Ιουνίου θα έχουμε την μελέτη ώστε να σταλεί στο ΕΠΕΡΑ, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Παράλληλα, με απόφαση του Δ.Σ. έχουμε υποβάλει αίτημα για 1,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού και κάποιων αντλιοστασίων και αναμένουμε τη σχετική έγκριση. Θεωρώ ότι ως ΔΕΥΑΑ και ως Δήμος κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για το συγκεκριμένο έργο. Η εταιρεία ήθελε να φύγει.

Έχετε δει να εγείρεται κάποια αξίωση από τον Άκτορα κατά κάποιου; Ίσως να διεκδικούσε αποζημίωση αν πηγαίναμε σε δικαστική αντιδικία. Να μην κάνουμε κυνήγι μαγισσών να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε το καλό του τόπου είναι εύκολο να κρίνουμε αλλά δύσκολο να διοικούμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr