ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου «Ανδρέας Λόντος» ανοίγει τις πύλες του πρωί- απόγευμα για τους επισκέπτες, ενώ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των δωρητών του. Η στέγη της λαογραφίας και της ιστορίας της Αιγιάλειας που κρατά εντός της εκθέματα… «θησαυρούς», όλα κειμήλια των Αιγιωτών, έχει αρκετές ανάγκες που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, κυρίως λόγω της παλαιότητας του παραδοσιακού πέτρινου κτιρίου της οδού Δεσποτοπούλων, που «μετρά» αισίως διακόσια χρόνια ζωής.
Το Protionline.gr επισκέφθηκε το Μουσείο και κατέγραψε τα προβλήματα που παρουσιάζει το κτίριο, εισπράττοντας την αγωνία της προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, Βάνας Μπεντεβή, η οποία εμπνεύστηκε και έστησε το Μουσείο από το 1998, συλλέγοντας ένα – ένα τα σπάνια εκθέματά του.

Οι ανάγκες που παρουσιάζει το ιστορικό κτίριο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κτιρίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, συνδέεται με την οικογένεια του αγωνιστή του ’21 Ανδρέα Λόντου, είναι η σκεπή καθώς κάθε φορά που βρέχει τα νερά μπαίνουν στο κτίριο με την πλαστική ψευδοροφή να μην μπορεί να τα συγκρατήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως η κ. Μπεντεβή και η φύλακας του Μουσείου με την πρώτη ψιχάλα πασχίζουν να βάλουν λεκάνες για να μην πλημμυρίσει ο εσωτερικός χώρος του Μουσείου και καταστραφούν τα εκθέματα. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι τοίχοι του κτιρίου παρουσιάζουν υγρασία και διαμορφώνεται μία κατάσταση με συνθήκες μη κατάλληλες για τα κειμήλια που φυλάσσονται. Επιπλέον, όταν φυσάει, ο αέρας μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου από την ψευδοροφή.
Ένα άλλο θέμα που κρίνεται αναγκαίο να διευθετηθεί, είναι η κάλυψη του Μουσείου καθώς στα δέκα παράθυρά του δεν υπάρχουν προστατευτικές σιδεριές. Επίσης, βάσει προϋποθέσεων λειτουργίας του Μουσείου, τα τζάμια πρέπει να βαφτούν ώστε να μην είναι ορατά τα εκθέματα. Ο επισκέπτης διαπιστώνει ακόμη πως η κεντρική ξύλινη πόρτα του Μουσείου έχει ξεφτίσει, όπως άλλωστε και ο τοίχος εξωτερικά του κτιρίου που χρειάζεται βάψιμο.

Ωφέλιμος χώρος για το Μουσείο είναι και το υπόγειο του κτιρίου, στην είσοδο του οποίου διαπιστώνει κανείς την πολύ κακή κατάσταση των τοίχων που έχουν ξεφλουδίσει. Επιπλέον, αναγκαίο θεωρείται και το βάψιμο της μάντρας περιμετρικά του κτιρίου καθώς και ο καλλωπισμός του προαυλίου και των κήπων.
΄΄Η αγωνία μας έχει να κάνει με τα εκθέματα καθώς το κτίριο έχει πολλές ανάγκες, με κύριο πρόβλημα τη στέγη από την οποία όταν βρέχει μπαίνει νερό. Πέρα από αυτό το έργο όμως, μπορούν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που μπορεί ο δήμος να τα διευθετήσει, εφόσον το κτίριο στεγάζει ένα δικό του κοινωφελές ίδρυμα. Ένα κτίριο από το 1821 ανήκει στον λαό και όποιος φορέας το έχει χρεωθεί είναι υποχρεωμένος να το συντηρεί΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr η κ. Μπεντεβή. Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα του Μουσείου είχαν συζητηθεί πριν από λίγους μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας κατόπιν αιτήματος της κ. Μπεντεβή, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα, προφανώς λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης με το ιδιοκτησιακό του κτιρίου.

«Αίνιγμα για δυνατούς λύτες» το ιδιοκτησιακό
Μετά την παρέμβαση της κ. Μπεντεβή από πλευράς δήμου άρχισε να διερευνάται το ιδιοκτησιακό του κτιρίου καθώς, όπως φαίνεται, πρόκειται για συνιδιοκτησία Δήμου και Νοσοκομείου Αιγίου. Ήδη ο δήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος έχει πραγματοποιήσει συνάντηση για το θέμα με τη διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, Αντιγόνη Τσιάγκλα και επίκειται κι άλλη συνάντηση με τον νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Όπως τόνισε στo Protionline.gr ο κ. Ανδριόπουλος, ΄΄αυτό που ξέραμε ως τώρα είναι ότι το 82% του κτιρίου ανήκε στο Νοσοκομείο και το 18% στον Δήμο και ήταν ανάλογο το ενοίκιο που πληρώναμε στο Νοσοκομείο όλα αυτά τα χρόνια. Σε επίσκεψη που έκανα στο Νοσοκομείο και συζήτησα με τη διοικήτρια, με τον νομικό σύμβουλο, την υπεύθυνη διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου και τη γενική γραμματέα, προέκυψε ότι το κτίριο ανήκει κατά 50% στον Δήμο και κατά 50% στο Νοσοκομείο, δηλαδή με μισό –μισό ποσοστό συνιδιοκτησίας και ότι ο προαύλιος χώρος ανήκει κατά ένα μεγάλο κομμάτι στο Νοσοκομείο. Μιλάμε για συμβόλαια και κληροδοτήματα που είναι εκατό και πλέον χρόνων πίσω, πιστεύω ότι θα βγάλουμε κάποια άκρη για να προχωρήσουμε και στην επισκευή που χρειάζεται η σκεπή. Το θέμα είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των επισκευών που χρειάζονται γιατί το κτίριο στεγάζει το Μουσείο, εντός του οποίου βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα και πρέπει να τα προφυλάξουμε΄΄.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από πλευράς διοίκησης του Νοσοκομείου έχει εκφραστεί η βούληση να υπάρξει συμβολή στην αποκατάσταση του κτιρίου, στον βαθμό που του αναλογεί. Μάλιστα, από την προηγούμενη διοίκηση, επί των ημερών του Θανάση Γεωργάκη, είχαν εγκριθεί 17.000 ευρώ και είχε ζητηθεί Τεχνική Έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Η κ. Μπεντεβή ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της, αναφερόμενη στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι δωρητές εμπιστεύονται στο Μουσείο οικογενειακά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας, ενώ το Μουσείο κάθε χρόνο επισκέπτονται περί τους 2.500- 3.000 μαθητές σχολείων, τονίζοντας πως δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Η εκδήλωση της Δευτέρας
Όπως και να έχει, την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα βλέμματα στρέφονται και στο Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου «Ανδρέας Λόντος», που αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του όπου. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το απόγευμα στις 7.30, θα επιδοθούν αναμνηστικά –τιμητικά Διπλώματα στους Δωρητές των τελευταίων χρόνων (που είναι πάρα πολλοί), σε μια μικρή ενημερωτική και εορταστική Γιορτή. Από τους ανθρώπους του Μουσείου προσκαλούνται να την παρακολουθήσουν και όλοι οι κατά καιρούς δωρητές και φίλοι του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.




