background img
banner
banner

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ: «Μια ομάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στην προσπάθεια λίγων»

«ΚΡΑΤΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΒΥΘΟ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»

Μια ολόκληρη δεκαετία πασχίζει ο 38χρονος τώρα Ηλίας Κουνάβης για τα συμφέροντα και την πρόοδο της Αβύθου σε όλα τα επίπεδα.

Υπήρξαν κοντά του άνθρωποι που στήριξαν ακούραστα αυτή την προσπάθεια, όχι όμως τόσοι που θα μπορούσαν να κουβαλήσουν το φορτίο του σωματείου της Αβύθου σε βάθος χρόνου, και να αποφύγει το μοιραίο της αποχώρησης του πρωταθλήματος.

To Protionline.gr έχει επανειλημμένως βρεθεί στο γήπεδο της Αβύθου, δίνοντας συγχαρητήρια για το νοικοκυριό που υπάρχει στα αποδυτήρια, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στη λειτουργικότητα της διοίκησης, για το καλύτερο υλικό που διαθέτει για τις προπονήσεις.

Μπορεί η Αβυθος να ήταν η τελευταία ομάδα που θα περιμέναμε να δηλώσει αποχώρηση από το πρωτάθλημα κι όμως συνέβη.

Για τις αιτίες που οδήγησαν την Αβυθο σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, να εγκαταλείψει την επίσημη αγωνιστική δράση ύστερα από 12 αγωνιστικές, το Protionline.gr μίλησε με τον πρόεδρο του σωματείου Ηλία Κουνάβη:

Είχε από τα προηγούμενα χρόνια ηχήσει «καμπανάκι» για ένα τέτοιο δυσάρεστο ενδεχόμενο όπως η αποχώρηση από το πρωτάθλημα; Φάνηκαν κάποια δείγματα από το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος;
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν ενδείξεις πως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες. Ωστόσο, ως Διοίκηση καταφέραμε μέσα από σωστό προγραμματισμό, οικονομική συνέπεια και προσωπική εργασία να κρατήσουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας. Για αυτόν τον λόγο δεν θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όμως, διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονταν στο αγωνιστικό κομμάτι. Η έλλειψη της απαραίτητης στήριξης, η δυσκολία διατήρησης ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας και γενικότερα οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν αποτέλεσαν σημάδια ότι η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη.

Ποιοι μπορεί να ήσαν οι παράγοντες που έθεσαν εκτός πρωταθλήματος την Αβυθο ύστερα από 12 αγωνιστικές, όταν μάλιστα λειτουργούσε από το ΔΣ με επαγγελματικά πρότυπα;
Πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων και όχι για μία μεμονωμένη αιτία. Η Διοίκηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε η ομάδα να λειτουργεί οργανωμένα και με υψηλά πρότυπα, όμως στην πράξη αποδείχθηκε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η περιορισμένη στήριξη από μερίδα ποδοσφαιριστών, η έλλειψη ευρύτερης συμμετοχής από την τοπική κοινωνία, οι γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και, τέλος, η μη τήρηση της προφορικής συμφωνίας που είχε γίνει με τον νέο προπονητή, δημιούργησαν ένα αδιέξοδο που δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί.

Ποια λάθη μπορούμε να επιρρίψουμε στη διοίκηση;
Καμία διοίκηση δεν είναι αλάνθαστη και ασφαλώς έγιναν λάθη ή επιλογές που εκ των υστέρων θα μπορούσαν να αξιολογηθούν διαφορετικά.
Ωστόσο, θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπήρξε διάθεση, συνέπεια και καθημερινή προσπάθεια. Ίσως ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο να λειτουργήσει η ομάδα σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο, χωρίς τελικά να εξασφαλιστεί στον βαθμό που χρειαζόταν η ενεργή συμμετοχή και στήριξη περισσότερων ανθρώπων γύρω από το σωματείο. Μια ομάδα δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς στις προσπάθειες λίγων.

Κατά την δική σου άποψη ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν τον τελευταίο καιρό τις ομάδες στον …αφανισμό;
Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο. Οι νέοι απομακρύνονται σταδιακά από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, οι απαιτήσεις για τη λειτουργία ενός σωματείου γίνονται μεγαλύτερες και οι διαθέσιμοι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ευθύνες ολοένα λιγοστεύουν. Παράλληλα, η έλλειψη ενεργής συμμετοχής από τις τοπικές κοινωνίες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιβίωση των συλλόγων. Όταν λίγοι καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος, αργά ή γρήγορα δημιουργούνται προβλήματα βιωσιμότητας.

Αν αποφάσιζες να ασχοληθείς πάλι διοικητικά τι θα φρόντιζες και τι θα απέφευγες;
Θα φρόντιζα από την πρώτη στιγμή να υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή και κατανομή ευθυνών, ώστε η λειτουργία της ομάδας να μην εξαρτάται από λίγα πρόσωπα. Επίσης, θα επιδίωκα να υπάρχει ακόμη πιο στενή σύνδεση με την τοπική κοινωνία, γιατί χωρίς τη στήριξη του κόσμου καμία προσπάθεια δεν μπορεί να έχει διάρκεια.
Αυτό που θα απέφευγα είναι να θεωρήσω ότι η καλή οργάνωση και η διάθεση της διοίκησης αρκούν από μόνες τους. Η εμπειρία έδειξε ότι για να προχωρήσει μια ομάδα χρειάζεται κοινό όραμα, συνέπεια και έμπρακτη συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr