background img
banner
banner

Με συγκίνηση και τιμή η εκδήλωση στο μνημείο του Ιερού Λόχου από την «Προναία Αθηνά»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ”

Στο μνημείο του Ιερού Λόχου στο Πεδίον του Άρεως τελέσθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου η επιμνημόσυνη δέηση από τους Ιερείς του Ναού των Ταξιαρχών και η κατάθεση στεφάνου υπέρ των Ιερολοχιτών, με αφορμή την Μάχη στο Δραγατσάνι.

Η κατάθεση έγινε από την Αιγιώτισσα πρόεδρο του Πολιτιστικού και Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Προναία Αθηνά», Σοφία Μιχαλοπούλου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ειδικής σημασίας ιστορικό βιβλίο της, με τίτλο “Δημήτριος Υψηλάντης, ο πατριώτης πρίγκιπας”.

Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα και τη δράση του Πρίγκιπα Δημητρίου Υψηλάντη, προλόγισαν ο Γεώργιος Τσαλουχίδης, πρόεδρος Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ο Αιγιώτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Γιάννης Διαβάτης, δημοσιογράφος και ο Παναγιώτης Καπνιστής, ποιητής και συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα απήγγειλε το ποίημα του Αιγιώτη Αθανάσιου Τρίψα, το οποίο έχει γραφτεί προς τιμήν του Υψηλάντη. Συγκινητικά ήταν, η παράθεση των ιστορικών γεγονότων που αναφέρονται στο βιβλίο “Δημήτριος Υψηλάντης, ο πατριώτης πρίγκιπας” και αναδεικνύουν το μεγαλείο του, όπως και τα θερμά τους λόγια για την συγγραφέα και πρόεδρο της «Προναίας Αθηνάς», κ. Μιχαλοπούλου.

Το βιβλίο, παρουσιάστηκε την ημέρα αυτή, με αφορμή την έλευση του Πρίγκιπα στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου 1821.΄΄ Όταν εκπληρώνεται ένα έργο ζωής όπως η συγγραφή ενός ιστορικού βιβλίου για τον Δημήτριο Υψηλάντη ύστερα από έρευνες και μελέτες ετών, η χαρά και η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Πόσο μάλλον όταν η παρουσίασή του γίνεται σε έναν ιστορικό τόπο όπως το μνημείο του Ιερού Λόχου και το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίον του Άρεως με αφορμή την Μάχη στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου 1821 από τους Ιερολοχίτες και την έλευση του Δημητρίου Υψηλάντη στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου 1821, όπου τον είχαν υποδεχθεί ως Εθνοσωτήρα΄΄, ανέφερε η συγγραφέας, προσθέτοντας: ΄΄Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου για την παρουσία και την στήριξή τους και όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας΄΄.

Αξίζει να έχουμε υπόψη μας πως ο Δημήτριος Υψηλάντης υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Βουλευτικού (Βουλή). Επίσης, υπήρξε αρχιστράτηγος με καθοριστική συμμετοχή σε μεγάλες μάχες, με σημαντικότερη την τελευταία μάχη του Αγώνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νέου Ελληνικού Κράτους. Αν γνωρίζουμε τους Υψηλάντες, αυτό οφείλεται στον Δημήτριο Υψηλάντη καθώς ήταν ο πρώτος από τα επτά αδέλφια που κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα την περίοδο της Επανάστασης.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στο βιβλίο, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα που καθόρισαν την έναρξη της Επανάστασης, όπως η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και η πρώτη επαναστατική δράση του Νικόλαου Σολιώτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο “Δημήτριος Υψηλάντης, ο πατριώτης πρίγκιπας”, με μήνυμα στη σελίδα του συλλόγου «Προναία Αθηνά» στο Facebook και στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη» στο Αίγιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr