ΠΕΡΙ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «Γ. ΠΑΠΠΑΣ»
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έδωσε το «παρών» την Κυριακή 7 Ιουνίου, το απόγευμα, στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς» στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην δημάρχου Αιγιαλείας Στάθη Θεοδωρακόπουλου, «Το Αίγιο που χάνεται – Χρονικά μιας πόλης που αλλάζει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Η νέα αυτή εκδοτική προσπάθεια, καταγράφει μνήμες, εικόνες και ιστορίες από το παλιό Αίγιο, αναδεικνύοντας την πορεία και τις μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στον χρόνο.

Ποιοι παρέστησαν
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περί τα διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος που συνεχάρη θερμά τον συγγραφέα για το έργο του, όπως και ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, που απηύθυνε χαιρετισμό. Παρέστησαν ακόμη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Ιατροπούλου και Ανδρέας Οικονόμου, ο πολιτευτής Ανδρέας Τσώκος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Ψυχράμη, Δημήτρης Μπούνιας, Βασίλης Χριστόπουλος, Δημήτρης Φιλιππάτος και Σωτήρης Ταξιαχόπουλος, ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Τάκης Βασιλείου, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και Αιγίου Γιώργος Περπής.

Η σημασία της έκδοσης και η προσωπικότητα του συγγραφέα
Στην έναρξη της εκδήλωσης προλόγισαν η εκδότρια του βιβλίου και υπεύθυνη των εκδόσεων «Ηδύφωνο», Μαρία Παναγιωτακοπούλου, καθώς και ο γιος του συγγραφέα, δικηγόρος Πολύδωρος Θεοδωρακόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της έκδοσης και στην προσωπικότητα του συγγραφέα.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Νίκος Καφούσιας, μαθηματικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και ο φιλόλογος – σκηνοθέτης Κώστας Κλάγκος, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές του έργου και αναδεικνύοντας την ιστορική και κοινωνική του αξία. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Φάνης Ζουρόπουλος. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, από την ηθοποιό και θεατρολόγο Ιωάννα Στεφανάτου, η οποία με την ερμηνεία της μετέφερε στο κοινό το κλίμα και τη συγκίνηση των αφηγήσεων.

Μοιράστηκε ιστορίες και αναμνήσεις από το παλιό Αίγιο
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας κ. Θεοδωρακόπουλος, εμφανώς συγκινημένος από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, μίλησε για τη δημιουργία του βιβλίου και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ιστορίες και αναμνήσεις από το παλιό Αίγιο, που αποτέλεσαν την έμπνευση για το έργο του. Εξέφρασε τη χαρά του καθώς με αφορμή το βιβλίο βρέθηκε με Αιγιώτες αλλά και ανθρώπους που αγάπησαν το Αίγιο σαν να είναι Αιγιώτες, ενώ μίλησε και για τον τόπο της παρουσίασης, το υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς» που διαμορφώθηκε επί των ημερών του στον δήμο Αιγιαλείας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «κομμάτι του Πολιτισμού μας» που παραδόθηκε τότε και παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση μετά από 13 χρόνια.

΄΄Με αυτή την εκδήλωση νιώθω σαν να έβγαλα μία υποχρέωση στους ανθρώπους που έφυγαν, καθώς στο βιβλίο μου αναφέρομαι σε περισσότερα από 300 άτομα. Όλοι κάποιον δικό τους θα βρουν σε αυτό το βιβλίο και από κάποια φάση ή της ζωής τους ή της εργασίας ή της δράσης τους. Περνώντας τα χρόνια, δηλαδή απόγευμα προς βράδυ, σταματούν τα όνειρα καθώς δεν έχεις τον χρόνο να τα υλοποιήσεις. Και τότε γυρνάς τον χρόνο πίσω και φτάνεις μέχρι εκεί που ξεκινάς να θυμάσαι. Πάντα είχα μία τρομακτική μνήμη και θύμησες από μικρό παιδί΄΄, τόνισε ο συγγραφέας, αναφερόμενος και σε κάποιες προσωπικότητες που στολίζουν τη μνήμη του και σε αστεία περιστατικά που θυμούνται οι παλιοί Αιγιώτες.
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συντελεστές της παρουσίασης και την εκδότρια Μαρία Παναγιωτακοπούλου για την επιμέλεια και την άψογη συνεργασία στην έκδοση του βιβλίου του.

Με κεράσματα και φιλική κουβέντα έκλεισε η βραδιά
Η βραδιά ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, με κέρασμα που προσέφερε ο συγγραφέας. Συνοδεία κρασιού και φιλικής κουβέντας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και αναμνήσεις, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια εκδήλωση που συνδύασε τη νοσταλγία, την ιστορική μνήμη και την αγάπη για τον τόπο.



