ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με στόχο τη διαφύλαξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου οι τακτικές εργασίες συντήρησης στην Αρχαία Ελίκη, υπό την επιστημονική επίβλεψη της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και της εξειδικευμένης ομάδας συνεργατών της.
Οι εργασίες επικεντρώνονται στον καθαρισμό της βλάστησης, στη συντήρηση και προστασία των αποκαλυφθέντων μνημείων, καθώς και στη διατήρηση των υποδομών του χώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διατήρηση των αρχαιοτήτων και η συνέχιση της έρευνας.

Η σημασία της συντήρησης – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου
Η συντήρηση αποτελεί μια διαρκή και απαιτητική διαδικασία, καθώς η Αρχαία Ελίκη εξακολουθεί να προσφέρει κρίσιμα στοιχεία για την ιστορία της αρχαίας Αιγιάλειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά ευρήματα, όπως το μοναδικό εργαστήριο βαφής υφασμάτων της Ελληνιστικής περιόδου, που αναθεώρησε την εικόνα για την εξέλιξη της πόλης μετά τον σεισμό του 373 π.Χ.
Η κ. Κατσωνοπούλου τόνισε στο Protionline.gr: «Οι εργασίες συντήρησης είναι απαραίτητες, καθώς ο χώρος έχει ιδιαιτερότητες: βοτσαλωτά δάπεδα, δεξαμενές, μεγάλα πιθάρια, καλοδιατηρημένες κατασκευές που οφείλουμε να προστατεύουμε». Υπενθύμισε ότι, παρότι οι ανασκαφές δεν συνεχίζονται, «πρέπει να αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα κτίρια», γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και προστασίας.

Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα στο πεδίο
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές Αρχαιολογίας, συντηρητές, ειδικούς αρχαιολογικού σχεδίου και άλλους επιστήμονες, ώστε οι εργασίες να εκτελούνται με ασφάλεια και ακρίβεια.
Όπως εξήγησε η κ. Κατσωνοπούλου, ο καθαρισμός του χώρου είναι απαραίτητος κάθε χρόνο, ιδιαίτερα φέτος μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε αυξημένη βλάστηση. «Όταν ξεκινούν οι εργασίες, ο χώρος είναι καλυμμένος και σιγά‑σιγά αποκαλύπτεται ξανά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες καλύπτουν ένα ολόκληρο στρέμμα.

Μελέτη ευρημάτων και προετοιμασία για το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο
Παράλληλα, συνεχίζεται η μελέτη των ευρημάτων που βρίσκονται στα εργαστήρια, από πανεπιστημιακούς και ειδικούς. Οι μελέτες πραγματοποιούνται και στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Αρχαία Ελίκη, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.
«Οι συνάδελφοι προετοιμάζονται για τις παρουσιάσεις τους στο Συνέδριο», ανέφερε η διευθύντρια του προγράμματος.

Σταθερή δέσμευση για την προστασία και ανάδειξη της Ελίκης
Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση της επιστημονικής ομάδας για την προστασία, ανάδειξη και μελλοντική επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος παραμένει σημείο αναφοράς για την ελληνική και διεθνή αρχαιολογική έρευνα.




