background img
banner
banner

Συγχώνευση ΔΕΥΑ και ενιαία διαχείριση νερού: Ανοίγει ξανά το μεγάλο θέμα στη Δυτική Ελλάδα

Το θέμα της ενιαίας διαχείρισης του νερού στη Δυτική Ελλάδα, με άξονα την υδροδότηση μεγάλων δήμων και τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφέρειας, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Ήδη πολλοί δήμοι της περιοχής προετοιμάζονται, καθώς στη Βουλή πέρασε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μία από τις πρώτες αποφάσεις συγχώνευσης περιφερειακών δικτύων ύδρευσης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Για τις ανάγκες υδροδότησης της Αττικής, έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά δικτύων και πηγών σε ενιαία περιφερειακή διαχείριση μέσω επέκτασης των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και πιθανή αύξηση των τιμολογίων νερού, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ γίνεται με σύμφωνη γνώμη δημοτικών συμβουλίων από όμορες περιοχές και των ΔΕΥΑ της Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευβοίας, ωστόσο ήδη προκαλεί αντιδράσεις και ερωτήματα.

Το ΥΠΕΝ επιχειρεί να κάμψει αντιδράσεις με έργα-μαμούθ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να μειώσει τις αντιδράσεις παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα έργων ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε 170 δήμους της χώρας. Στόχος είναι να περάσει η νέα «εθνική πολιτική για το νερό» με άξονα τη λειψυδρία και τις θεομηνίες, ενώ η ανάθεση μεγάλων έργων που δεν μπορούν να υποστηρίξουν μικρές ΔΕΥΑ θα γίνεται με διαδικασίες fast track.

Το ΥΠΕΝ δρομολογεί την τελευταία τετραετία 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, θέτοντας παράλληλα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα λειτουργούν στη χώρα περίπου 735 διαφορετικοί φορείς ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες και επίπεδο υπηρεσιών. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι ο κατακερματισμός οδηγεί σε αυξημένο λειτουργικό κόστος, μη βιώσιμους οργανισμούς, διαρροές, υψηλά ποσοστά μη τιμολογούμενου νερού και δυσκολία επενδύσεων σε δίκτυα και υποδομές.

Αντιδράσεις δήμων – Προσφυγή αν προχωρήσει η συγχώνευση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαβρύτων και πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλο, έχει ήδη αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο προσφυγή σε περίπτωση που προχωρήσει η υποχρεωτική συγχώνευση των ΔΕΥΑ και η ενιαία διαχείριση δικτύων, προσωπικού και πόρων.

«Η ίδρυση των ΔΕΥΑ υλοποίησε στην πράξη την καθολική παραδοχή ότι το νερό είναι κοινό αγαθό που ανήκει σε όλους… Οι συγχωνεύσεις και η παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών δεν υπηρετούν τον χαρακτήρα του νερού ως κοινού αγαθού», αναφέρει η ΠΕΔ-ΔΕ.

Masterplan και πιστοποίηση: Νέες υποχρεώσεις για τις ΔΕΥΑ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των οργανισμών, οι ΔΕΥΑ της περιοχής υποχρεούνται τα τελευταία δύο χρόνια να καταρτίζουν masterplan με νέες πηγές τροφοδοσίας και επενδυτικά σχέδια. Παράλληλα πρέπει να διαθέτουν:

  • πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας
  • ποσοτικά στοιχεία ύδρευσης και τιμολόγησης
  • μηχανογραφημένο πληροφοριακό σύστημα
  • δείκτες αξιολόγησης

Το νέο πλαίσιο τιμολόγησης προβλέπει κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση, καθώς και ειδικά τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικές δομές.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εξασφάλισης πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας από τη ΡΑΑΕΥ, ακολουθώντας τις νέες προδιαγραφές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr