background img
banner
banner

ΣΕΛΙΑΝΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ – ΑΙΓΕΣ – ΠΕΡΙΘΩΡΙ: Οι ορεινές κοινότητες της Δ.Ε. Αιγείρας εξέπεμψαν S.O.S.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Προβληματικό οδικό δίκτυο, 17η επαρχιακή οδός σε άθλια κατάσταση, ανύπαρκτος φωτισμός, «τσουχτερή» άρδευση, ελλείψεις στην καθαριότητα, είναι τα κυριότερα προβλήματα τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων της ορεινής Δ.Ε. Αιγείρας, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και λειτουργούν αντιαναπτυξιακά για τον τόπο.

Τα σοβαρά αυτά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου στην πλατεία της Σελιάνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, κατόπιν πρόσκλησης των προέδρων των Κοινοτήτων Σελιάνας, Αιγών, Μοναστηρίου και Περιθωρίου.

Ποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δικηγόρου Βασίλη Δημακόπουλου με καταγωγή από τη Σελιάνα, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Παρέστησαν εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εκ μέρους της δημοτικής αρχής οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Οικονόμου, Δημήτρης Ελευθεριώτης και Παναγιώτης Αγγελόπουλος και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος, Κώστας Σπηλιόπουλος και Γιώργος Κουβαράς. Οι πρόεδροι Σελιάνας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Αιγών Ηλίας Κριτάκης, Μοναστηρίου Αθανάσιος Ρόζος, και Περιθωρίου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αλλά και ο πρόεδρος της Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος, έθεσαν περιφερειακή, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους.

Οι πρόεδροι ανέλυσαν τα προβλήματα

Ανέλυσαν τα προβλήματα με κοινό άξονα την πολύ κακή κατάσταση της 17ης επαρχιακής οδού. Επίσης, επισήμαναν πως ναι μεν η 17η επαρχιακή οδός είναι αυτή που αφορά άμεσα τα χωριά όμως η 17η χωρίς τη 18η ε.ο… δεν εννοείται. Όπως τονίστηκε, ΄΄ο τέως δήμος Φελλόης είχε έδρα τη Σελιάνα αλλά υπήρχαν χωριά και από τη 18η και υπάρχει και το γεφύρι του 1896 που συνδέει αυτούς τους δύο δρόμους. Στην περίπτωση δε που ο ένας δρόμος δεν είναι βατός εξυπηρετούμαστε από τον άλλο΄΄. Αναφέρθηκαν ακόμη στη μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2019 μετά και την επίσκεψη του τότε αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου όπου έγινε μία μελέτη για τα λαγκάδια, φτιάχτηκε ένα πρόχειρο έργο το οποίο όμως δεν κρατήθηκε και μετά από δεύτερη μελέτη ξαναφτιάχτηκε.

Οι πρόεδροι τόνισαν ότι ΄΄πρέπει να σκεφτόμαστε 17η και 18η ε.ο. ως «πακέτο» διότι η τεχνική έκθεση Φλωράτου, αναφέρει και τους δύο δρόμους και επισημαίνει όλα τα σημεία επικινδυνότητας. Μετά την τεχνική έκθεση είχε βγει και εργολαβία όμως κατέπεσε και το μόνο έργο που έγινε ήταν στη Βεργουβίτσα. Η υπόλοιπη δεν εκτελέστηκε ελλείψει χρημάτων΄΄. Όπως τονίστηκε, έχουν επισημάνει το θέμα στον Περιφερειάρχη επανειλημμένως ο οποίος απάντησε πως δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το συγκεκριμένο έργο.

Αναφορά έγινε στον ανύπαρκτο φωτισμό των χωριών που καθιστά δύσκολη και επικίνδυνη την κυκλοφορία μόλις πέσει ο ήλιος, ενώ σχεδόν όλοι μίλησαν για το ακριβό τέλος της άρδευσης που καθιστά δύσκολη και ασύμφορη την παραγωγή των φρούτων που καλλιεργούνται στην περιοχή. Μίλησαν ακόμη για την αναγκαιότητα καλύτερης καθαριότητας καθώς και για την τουριστική προβολή ώστε να μην… ξεχνιούνται τα ορεινά χωριά.

Π. Σακελλαρόπουλος: «Χρειάζονται παρεμβάσεις, για την ασφάλεια του οδικού δικτύου»

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, τόνισε: ΄΄Η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: Να ακούσουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της περιοχής μας και να δώσουμε λύσεις στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχει καθένας. Γνωρίζουμε τη σημασία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου ο δρόμος δεν είναι απλώς μία υποδομή, είναι η σύνδεση των ανθρώπων, η πρόσβαση στις υπηρεσίες, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η παραγωγή των τοπικών προϊόντων. Το κυρίαρχο όμως είναι η ασφάλεια της καθημερινότητας. Έχουν γίνει παρεμβάσεις τελευταία και στον οδικό άξονα. Βεβαίως χρειάζονται περισσότερες, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, είδα κι εγώ και το μετέφερα και στους συνεργάτες μου, ότι αν καθαριστούν τα πρανή, θα φαρδύνει δύο μέτρα ο δρόμος. Παράλληλα, εντόπισα το ότι δεν υπάρχει διαγράμμιση και σε αυτό τίθεται και θέμα ασφαλείας ειδικά τον χειμώνα με την ομίχλη. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε ξεκάθαρα παρόντες και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να φανούμε χρήσιμοι με πράξεις. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους δήμους και με τους προέδρους των κοινοτήτων, ώστε να φτιάξουμε ένα οδικό δίκτυο με ασφάλεια, λειτουργικό και πιο κοντά στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού ώστε να δώσουμε ζωή και στον ορεινό όγκο. Χρειάζονται όμως δουλειά και συνέργειες γιατί δεν αρκεί ένας τόπος να είναι μόνο όμορφος. Θα πρέπει να δούμε και οι αντιπεριφερειάρχες τι έχουν κάνει γι’ αυτά τα θέματα που τέθηκαν. Άρα θα δω και θα συνεργαστώ με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες και τις τεχνικές υπηρεσίες και να σας απαντήσω επ’ ακριβώς’’.

Αν. Οικονόμου: «Υπάρχει καθυστέρηση στις εργλολαβίες»

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Ανδρέας Οικονόμου ανέφερε πως έχει κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον εργολάβο όμως έμαθε από τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας κ. Ζαΐμη ότι δεν υπάρχει εργολάβος για τον καθαρισμό της 17ης και της 18ης ε.ο. και ότι το έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Οι πρόεδροι ανέφεραν τότε πως ο δρόμος θέλει κάτι πιο δραστικό πέραν του καθαρισμού, τονίζοντας πως μιλάμε για δρόμους με άσφαλτο που έπεσε εδώ και τριάντα χρόνια και έχουν μεγάλη φθορά. Ο κ. Οικονόμου είπε πως ακόμη και στην παλαιά εθνική οδό έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά ο ασφαλτοτάπητας δεν έχει αποκατασταθεί και σε κάποια σημεία είναι χειρότερος από τον δρόμο προς τη Σελιάνα. ΄΄Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των έργων που εκτελούνται αλλά και το «ράβε –ξήλωνε» είναι το χειρότερο. Ξέρουμε πως δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ολική ασφαλτόστρωση γιατί είναι και μεγάλο το κόστος, όμως οι δρόμοι πρέπει να καθαρίζονται διότι ελλοχεύουν κι άλλοι κίνδυνοι. Καθαρίζει ο δήμος δρόμους μέσα στα χωριά και αγροτικούς δρόμους για λόγους πολιτικής προστασίας και το κράτος αδιαφορεί για τις ε.ο. Είδαμε πόσο εύκολα μπορεί να πάρει φωτιά μία περιοχή με χόρτα, από ένα τσιγάρο και μόνο. Υπάρχει συνεννόηση και αλληλοκατανόηση με την Περιφέρεια, ζητάει ο Δήμος και η Περιφέρεια ό,τι μπορεί το υλοποιεί΄΄, τόνισε ακόμη ο αντιδήμαρχος Ανατ. Αιγιάλειας.

Χρ. Γούτος: «Χρειάζεται γενναία αποκέντρωση»

Ο Χρήστος Γούτος χαρακτήρισε τους προέδρους των κοινοτήτων ως «ήρωες που παλεύουν χωρίς χρήματα», ενώ – όπως είπε – γίνονται και «σάκοι του μποξ» δεχόμενοι τα παράπονα. ΄΄Ο δήμαρχος κακώς δεν είναι σήμερα εδώ. Ένας δήμαρχος δεν πρέπει ποτέ να κρύβεται πίσω από αρμοδιότητες και να πει ότι «αυτό είναι θέμα της Περιφέρειας». Έχει αρμοδιότητα για ό,τι βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου του. Είδαμε όλοι τα χάλια του οδικού δικτύου. Ο δήμαρχος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του΄΄, σημείωσε ενώ η φράση του ΄΄ξέρετε όλοι ότι δεν υπάρχει δήμαρχος, καθώς ο εκλεγμένος απεβίωσε΄΄, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων αντιδημάρχων. Ακόμη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στα προβλήματα εκτιμώντας πως είναι απόρροια και της συνένωσης των δήμων και της νέας μορφής αυτοδιοίκησης από το 2010, εκτιμώντας ότι ο δήμος χρειάζεται μία γενναία αποκέντρωση.

Σημείωσε ακόμη ότι σε όλα τα χωριά υπάρχει πρόβλημα και πως δεν γίνεται κανένα έργο, ενώ σε ό,τι αφορά το νερό είπε πως ο δήμος Αιγείρας πλήρωνε 11 ευρώ το στρέμμα και σήμερα πληρώνει 25 ευρώ το στρέμμα. ΄΄Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να υπολογιστεί βάσει των εξόδων συν 10% για βλάβες. Δεν μπορεί να έχουμε ένα οριζόντιο τιμολόγια όταν υπάρχουν χωριά με φυσική ροή. Πρέπει να γίνει μελέτη για την άρδευση για όλα τα χωριά του δήμου. Άνθρωποι μου μετέφεραν ότι θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους΄΄, επισήμανε ακόμη.

Κ. Σπηλιόπουλος: «Αμεσος έλεγχος και έκθεση επικινδυνότητας του δρόμου»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σπηλιόπουλος σημείωσε: ΄΄Ακούσαμε τα προβλήματα, είναι εδώ η περιφερειακή και δημοτική αρχή κι εμείς της αντιπολίτευσης του δήμου Αιγιαλείας και όλοι πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η 17η ε.ο. που έχει να δει σημαντική παρέμβαση εδώ και τριάντα χρόνια. Θυμάμαι ήμουν αντινομάρχης όταν έγινε και από τότε πραγματοποιήθηκαν μόνο μικρές βελτιώσεις΄΄. Όσον αφορά τα γεφύρια, ο κ. Σπηλιόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Σακελλαρόπουλο, τονίζοντάς του: ΄΄Ελπίζω τη Δευτέρα να στείλετε την Τεχνική Υπηρεσία γιατί είναι το μόνο εύκολο που μπορεί να γίνει. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αυτοψίας, μπορεί να χρειάζονται μελέτες ή και παρέμβαση άμεση. Όταν όμως έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και οι ευθύνες είναι πάνω από τα κεφάλια σας πρέπει άμεσα να στείλετε την Τ.Υ. και με εντολή να κάνει έκθεση επικινδυνότητας΄΄. Για τα θέματα της καθημερινότητας είπε πως ΄΄η καθημερινότητα είναι προβληματική και η ύδρευση και η άρδευση και ο φωτισμός και η καθαριότητα είναι προβλήματα υπαρκτά. Δεν είναι θέμα προσωπικού αλλά οργάνωσης, σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων και ικανότητας διαχείρισης των θεμάτων. Στο θέμα της καθημερινότητας δεν παίρνει καλό βαθμό η δημοτική αρχή και κάτι πρέπει να κάνει΄΄.

Παρατήρησε ακόμη πως η περιοχή της Ανατολικής Αιγίαλειας είναι ίσως από τις πιο σημαντικές περιοχές του νομού και της Περιφέρειας, θέτοντας το θέμα της ΟΧΕ που θα έπρεπε να είναι ΟΧΕ Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τοποθετήθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ελευθεριώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Γιώργος Κουβαράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της συζήτησης βρήκε τους παραβρισκόμενους στο σκοτάδι, αφού ο φωτισμός της πλατείας της Σελιάνας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Η βραδιά έκλεισε σε καλό κλίμα και φαγητό που προσέφερε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σελιάνας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr