ΓΕΛΙΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΓΟ
Ως ένας γλυκύς ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το θεατρικό έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ! Τα νεφρά μου!», με τη θεατρική ομάδα του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου να βάζει τη δική της «σφραγίδα» στο γνωστό έργο, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του κειμένου μέσα από πολύ καλές ερμηνείες.
Η παράσταση ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου 1η Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Φ.Ο.Λ., αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, ενώ θα παρουσιαστεί ξανά την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ., στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολλή συγκίνηση, που αποδεικνύει πως το μόνο όπλο απέναντι στις επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων.

Η ιστορία με το απρόβλεπτο φινάλε
Δύο ρακοσυλλέκτες, ο Μπούλης και ο Μητσάρας, αντιμετωπίζουν τη φτώχεια τους με χιούμορ και αξιοπρέπεια, ονειρευόμενοι μια φυγή σε εξωτικές χώρες. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν μπλέκουν σε μια περιπέτεια που σχετίζεται με εμπόριο οργάνων. Στην παρέα τους μπαίνει η καλόψυχη Μαγδαληνή, μια πόρνη που φέρνει μια αχτίδα αισιοδοξίας, μέχρι την απρόσμενη άφιξη ενός μυστηριώδους κυρίου με κοστούμι, που δοκιμάζει τις αντοχές, τις αξίες και τη φιλία τους.

Με χιούμορ, τρυφερότητα και κοινωνική ευαισθησία, ο Τσικληρόπουλος αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη φιλία, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη της ελπίδας. Το έργο, γεμάτο γέλιο και συγκίνηση, κορυφώνεται με ένα απρόβλεπτο φινάλε που θυμίζει πως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές ο άνθρωπος μπορεί να κρατήσει ζωντανά τα όνειρα και την ανθρωπιά του.

Κάθε ατάκα έβρισκε τον στόχο της…
Από την πρώτη σκηνή, ο υπαίθριος χώρος του Φ.Ο.Λ. πλημμύρισε από γέλια. Οι εύστοχοι διάλογοι, οι ανατροπές και οι παρεξηγήσεις ξεδιπλώθηκαν με φυσικότητα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Οι χαρακτήρες ζωντάνεψαν μέσα από τις εμπνευσμένες ερμηνείες των ερασιτεχνών ηθοποιών: τον Μητσάρα ενσάρκωσε ο Γιώργος Οικονομόπουλος, τον Μπούλη ο Σταμάτης Θεοχαρίδης, τη Μαγδαληνή η Αγγελική Θεοχαρίδη, ενώ τον Νεφρά υποδύθηκε ο Δημήτρης Γαλάνης.

Η παράσταση ήταν μια γιορτή συλλογικής προσπάθειας. Πίσω από τα φώτα κρύβονταν μήνες προετοιμασίας, πρόβες, αγωνία και δημιουργική επιμονή. Το αποτέλεσμα ανταμείφθηκε με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Υποβολέας ήταν η Δήμητρα Πρίνου, ενώ τη σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια είχε η Θεατρική Ομάδα του Φ.Ο.Λ.. Τα σκηνικά ήταν του Νίκου Τσαμτσούρη, και ο ήχος και ο φωτισμός του Χάρη Μάντικα.

Σύμπραξη ανθρώπων που αγαπούν τον πολιτισμό
Ο Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο πολιτισμός ανθίζει εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι και διάθεση προσφοράς. Μέσα από το θέατρο καλλιεργείται η συνεργασία, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και δημιουργούνται στιγμές που ενώνουν μικρούς και μεγάλους. Η επιτυχία της παράστασης δεν μετρήθηκε μόνο από την προσέλευση, αλλά κυρίως από τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα. Ήταν ένα βράδυ όπου το γέλιο έγινε κοινή γλώσσα και η σκηνή τόπος συνάντησης ανθρώπων που στηρίζουν κάθε δημιουργική πρωτοβουλία του τόπου τους.



