ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή — ελιές, σταφίδα, αμπέλια — όσο και στο φυσικό περιβάλλον έχει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αιγιάλεια, στην περιοχή Νεραντζιών και Μυρόβρυσης, κοντά στην Αρραβωνίτσα του Νέου Ερινεού. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα παράλληλα πύρινα μέτωπα σε Αιγιάλεια, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια νησιά αποτυπώνεται σε δορυφορικό βίντεο διάρκειας 1,3 λεπτών, που παρήγαγε η ερευνητική ομάδα Deforming Gaia του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Υπό συνθήκες ακραίου κινδύνου, με προειδοποιήσεις κατηγορίας «4» και «5» από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και θυελλώδεις ανέμους που τοπικά άγγιξαν τα 10 μποφόρ, τα σοβαρά μέτωπα που εξετάστηκαν από το Τμήμα Γεωλογίας εκδηλώθηκαν όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά και στη νότια Βοιωτία (Ξηρονομή, Δομβραίνα, Καλαμάκι), από όπου η φωτιά επεκτάθηκε προς το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και τη δυτική Αττική, προκαλώντας εκκενώσεις οικισμών, απεγκλωβισμούς διά θαλάσσης και εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες. Σημαντικά μέτωπα καταγράφηκαν επίσης στο Κομπότι Άρτας, στην Αργολίδα και στην Κεφαλονιά.
Οι καμένες εκτάσεις σε Αχαΐα, Βοιωτία και Αττική εκτιμώνται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ενεργοποιήθηκε το Copernicus, προκειμένου να παραχθούν δορυφορικοί χάρτες για την πλήρη αποτύπωση της καταστροφής στη Δυτική Αιγιάλεια και την παραγωγή χαρτών απαγόρευσης δραστηριοτήτων σε καμένες περιοχές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η δορυφορική απεικόνιση
Το δορυφορικό timelapse αποτυπώνει την εξέλιξη των μετώπων από την Πέμπτη 30 Ιουλίου έως και την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026. Το βίντεο αποτελεί χρονική ακολουθία εικόνων από τον γεωστατικό δορυφόρο Meteosat‑12 του EUMETSAT, μέσω του υπέρυθρου οργάνου Flexible Combined Imager (FCI). Η περιοχή κάλυψης εκτείνεται από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως τον Κορινθιακό, τον Πατραϊκό και τα Ιόνια νησιά.
Η καταγραφή έγινε από τις 2:00 τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου, με βήμα 10 λεπτών, αξιοποιώντας την πλήρη χρονική διακριτικότητα του FCI. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βίντεο εμφανίζεται σε αληθές χρώμα, ενώ τη νύχτα μεταβαίνει αυτόματα στο θερμικό υπέρυθρο κανάλι. Οι ενεργές εστίες επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα, ενώ κάθε καρέ φέρει χρονοσήμανση με ημερομηνία, ώρα και τύπο απεικόνισης.
Επίσημη ενεργοποίηση του Copernicus
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus, η οποία θα παρέχει εξειδικευμένους χάρτες και δορυφορικά δεδομένα για την αποτίμηση των επιπτώσεων της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αιγιάλεια. Η ενεργοποίηση έγινε κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μέσω της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, που λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής.
Η επεξεργασία των εικόνων
Ο επικεφαλής της ομάδας, Παναγιώτης Ηλίας, εξηγεί τη διαδικασία επεξεργασίας των δορυφορικών δεδομένων: «Τις τελευταίες ημέρες η κεντρική και δυτική Ελλάδα δοκιμάστηκε από ένα κύμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Η ομάδα μας επεξεργάστηκε δορυφορικές εικόνες από τον EUMETSAT, έκανε ποιοτικό έλεγχο, σύνθεση ημέρας‑νύχτας και επισήμανση θερμικών ανωμαλιών. Οι εικόνες προέρχονται από υπηρεσία γρήγορης απεικόνισης και προορίζονται για εποπτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς».
Ο κ. Ηλίας σημειώνει ότι οι εστίες διακρίνονται τόσο ως θερμικές ανωμαλίες τη νύχτα όσο και μέσω των εκτεταμένων νεφών καπνού που κινήθηκαν πάνω από τον Κορινθιακό και το Ιόνιο.



