Ο ΙΝΟΑ ΩΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Υπάρχουν θαλάσσιες διαδρομές που σχεδιάζονται στους χάρτες και άλλες που δημιουργούνται από τους ανθρώπους της θάλασσας. Η διαδρομή Αίγιο–Τριζόνια ανήκει και στις δύο. Εδώ και χρόνια, τα Τριζόνια αποτελούν φυσικό προορισμό για τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ναυτικού Ομίλου Αιγίου (ΙΝΟΑ). Τα πληρώματα αναχωρούν από το Αίγιο, διασχίζουν τον Κορινθιακό και βρίσκουν «απάγκιο» στη μαρίνα του νησιού.
Κάθε τέτοιο ταξίδι είναι μια ζωντανή επαφή ανάμεσα στις δύο ακτές: ανθρώπων, σκαφών, επισκεπτών και δραστηριότητας. Και κυρίως, μια απόδειξη ότι η γεωγραφική απόσταση είναι πολύ μικρότερη απ’ όσο δείχνει ο χάρτης.

Εξορμήσεις κάθε Σαββατοκύριακο
Ο πρόεδρος του ΙΝΟΑ, Λάμπης Παναγιωτακόπουλος, τονίζει: «Κάθε Σαββατοκύριακο πολλά σκάφη φεύγουν από το Αίγιο με προορισμό τα Τριζόνια. Είναι κοντινή απόσταση, έξι με επτά ναυτικά μίλια, ακόμη και τα μικρά ταχύπλοα φτάνουν σε λίγα λεπτά. Η μαρίνα είναι άνετη, βρίσκουν πάντα θέσεις και το νησί προσφέρεται για μια όμορφη εξόρμηση.»
Πολλοί συνδυάζουν επισκέψεις στη Γλύφα και στα γύρω χωριά με καΐκι, ενώ ο ΙΝΟΑ έχει εντάξει τη διαδρομή στη δραστηριότητά του:
- Ο αγώνας ανοιχτής θάλασσας «Λεπάντο» συνδέει αγωνιστικά τις δύο περιοχές.
- Στο παρελθόν, σκάφη του Ομίλου τερμάτισαν στα Τριζόνια και διανυκτέρευσαν εκεί.
- Υπάρχει σταθερή συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, με συναντήσεις στα Τριζόνια.
«Διοργανώνουμε αγώνες από το Πάσχα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε αγώνα ως το Γαλαξίδι, με διανυκτέρευση εκεί και επιστροφή την Κυριακή», σημειώνει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Η μαρίνα των Τριζονίων: φυσικός «δορυφόρος» του Αιγίου
Τα Τριζόνια διαθέτουν έναν φυσικά προστατευμένο όρμο και μια μαρίνα που λειτουργεί ως καταφύγιο για σκάφη αναψυχής που κινούνται στον Κορινθιακό και κατευθύνονται προς το Ιόνιο.
Για τα σκάφη του ΙΝΟΑ, η δυνατότητα να φτάσουν, να αγκυροβολήσουν και να επιστρέψουν στο Αίγιο δημιουργεί μια ανοιχτή γραμμή θαλάσσιων μετακινήσεων. Η θάλασσα δεν χωρίζει τις δύο περιοχές· τις ενώνει.

Ο ΙΝΟΑ ως «γέφυρα» ανάμεσα στις δύο πλευρές
Ο ΙΝΟΑ δεν λειτουργεί μόνο αγωνιστικά. Με περίπου 80 σκάφη (11 αγωνιστικά, 6 επαγγελματικά αλιευτικά και δεκάδες ερασιτεχνικά), αποτελεί έναν φορέα που φέρνει το Αίγιο σε άμεση επαφή με τον θαλάσσιο χώρο της Φωκίδας.
Οι μετακινήσεις των σκαφών δημιουργούν ένα σταθερό δίκτυο επαφών, που ενισχύει τη σχέση των δύο περιοχών.
Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση επανέρχεται δυναμικά
Το 2026, η γραμμή Αίγιο – Τριζόνια – Άγιος Νικόλαος Φωκίδας επανήλθε στη συζήτηση για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του Κορινθιακού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας συμπεριέλαβε τη γραμμή στην πρόσκληση, προβλέποντας:
- επιβατηγό πλοίο 30 μέτρων,
- χωρητικότητα 100 επιβατών,
- 7 δρομολόγια την εβδομάδα.
Η προηγούμενη λειτουργία είχε σταματήσει το 2011. Η νέα πρόταση δείχνει ότι το Αίγιο μπορεί να λειτουργήσει ως θαλάσσια πύλη προς τη Φωκίδα και τα Τριζόνια.
Από την παλιά γραμμή στη νέα εποχή
Η συζήτηση για την επαναφορά της σύνδεσης δεν ξεκινά από το μηδέν. Η δραστηριότητα υπάρχει ήδη:
- Τα ιστιοπλοϊκά του ΙΝΟΑ πραγματοποιούν τη διαδρομή.
- Οι επισκέπτες ταξιδεύουν.
- Η μαρίνα των Τριζονίων λειτουργεί ως σημείο στάσης.
- Το Αίγιο διαθέτει υποδομές και γεωγραφική θέση για να γίνει κόμβος.
Το καλοκαίρι του 2026 κατατέθηκε πρόταση για μια ευρύτερη θαλάσσια διαδρομή: Αίγιο – Τριζόνια – Άγιος Νικόλαος – Ναύπακτος – Γαλαξίδι. Ένας διάδρομος που θα λειτουργούσε όχι μόνο συγκοινωνιακά, αλλά και τουριστικά.
Ο επισκέπτης του Αιγίου θα μπορούσε να φτάσει στα Τριζόνια χωρίς οδική μετακίνηση. Ο επισκέπτης των Τριζονίων θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την πόλη και την αγορά του Αιγίου.
Η θάλασσα ως ενιαίος προορισμός
Η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: Η ιστιοπλοΐα, τα σκάφη αναψυχής και ο θαλάσσιος τουρισμός ενισχύουν τις επαφές των δύο περιοχών. Πριν ακόμη υπάρξει τακτικό επιβατηγό πλοίο, η θάλασσα μεταξύ Αιγίου και Τριζονίων δεν είναι άδεια. Είναι γεμάτη από σκάφη, πληρώματα και ανθρώπους που κινούνται καθημερινά.
Κάθε σκάφος που φεύγει από το Αίγιο και αγκυροβολεί στα Τριζόνια λειτουργεί σαν ένας μικρός πρεσβευτής της ιδέας ότι οι δύο περιοχές μπορούν να αποτελέσουν ενιαίο θαλάσσιο προορισμό.



