ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του αριθμού των φοιτητών στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα έκρουσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο Ertnews, περίπου 400 επιτυχόντες δεν προχώρησαν φέτος καν στην εγγραφή τους στις σχολές του ιδρύματος. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερη αιτία τις έντονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες.
Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το υψηλό κόστος στέγασης και μετακίνησης, αλλά και η έναρξη λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι οι απώλειες δεν εντοπίζονται μόνο σε σχολές χαμηλής ζήτησης, καθώς καταγράφηκαν μη εγγραφές ακόμη και σε άκρως δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και στην Ιατρική Σχολή, όπου εννέα άτομα επέλεξαν να μην γραφτούν.
Η πρόβλεψη για 30.000 λιγότερους φοιτητές έως το 2040
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών προειδοποίησε ότι το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
Σήμερα προσφέρονται περίπου 70.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι εισακτέοι ανέρχονται σε περίπου 60.000.
Έως το 2040, οι νέοι φοιτητές ενδέχεται να περιοριστούν στους 30.000 με 32.000 για τον ίδιο ακριβώς αριθμό διαθέσιμων θέσεων.
Λόγω των παραπάνω δεδομένων, ο κ. Μπούρας τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μελλοντικών συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και τμημάτων.
Η στρατηγική της διεθνοποίησης και τα μέτρα φοιτητικής μέριμνας
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος, το Πανεπιστήμιο Πατρών επενδύει δυναμικά στη διεθνοποίησή του. Σχεδιάζονται νέα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και ισχυρές συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού, με σκοπό την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Αναφερόμενος στη φοιτητική μέριμνα, ο κ. Μπούρας στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο «αγκάθι» της στέγης, επισημαίνοντας ότι τα ενοίκια στην Πάτρα και την περιφέρεια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τόνισε, ωστόσο, ότι όσοι φοιτητές πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια θα εξυπηρετηθούν πλήρως από τις διαθήσιμες φοιτητικές εστίες, ενώ το πανεπιστήμιο συνεχίζει να παρέχει δωρεάν σίτιση μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Τέλος, ο Πρύτανης ανέδειξε τις σημαντικές πρωτοβουλίες προσβασιμότητας του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι ειδικό όχημα μεταφέρει καθημερινά φοιτητές με κινητικές, οπτικές ή ακουστικές δυσκολίες από και προς τις εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής για ένα πανεπιστήμιο ίσων ευκαιριών και χωρίς αποκλεισμούς.



