background img
banner
banner

Πράσινο φως για την πώληση των μετοχών του Αυτοκινητοδρομίου

Φ. ΖΑΪΜΗΣ: “ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ”

Ομόφωνα εγκρίθηκε, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026, η έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε. και των μετοχών που κατέχει η Περιφέρεια. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του μετοχικού πακέτου στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και επενδυτή Μάριο Ηλιόπουλο, ώστε να προχωρήσει η επένδυση του έργου.

Η εισήγηση Ζαΐμη και η τιμή της μετοχής

Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο Δ.Σ. της εταιρείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης εισηγήθηκε την αποδοχή της έκθεσης αποτίμησης που εκπονήθηκε από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και ανεξάρτητων μηχανικών εκτιμητών METIS Ελλάς Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές και Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Με βάση την έκθεση, η τιμή κάθε μετοχής καθορίζεται στα 23,44 ευρώ, ως ελάχιστη αποτίμηση.

Το μετοχικό πακέτο της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέχει 8.921 μετοχές, ποσοστό περίπου 6% της εταιρείας. Μετά την ομόφωνη έγκριση, μπορεί πλέον να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η επένδυση του Αυτοκινητοδρομίου. Η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς η τελική πρόταση θα επανέλθει προς έγκριση στο Σώμα.

Οι δηλώσεις Ζαΐμη για τη διαφάνεια και την αναπτυξιακή προοπτική

Ο κ. Ζαΐμης δήλωσε: «Ως Περιφερειακή Αρχή είχαμε θέσει με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη σε πρώτη προτεραιότητα την γρήγορη ολοκλήρωση όλων εκείνων των βημάτων που θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσει επιτέλους το έργο του Αυτοκινητοδρομίου. Το κάναμε όπως είχαμε δεσμευτεί, με σεβασμό στον θεσμικό μας ρόλο, αναθέτοντας στην εταιρεία των ορκωτών λογιστών την ανεξάρτητη αποτίμηση της τιμής των μετοχών, ώστε να προχωρήσουμε με διαφάνεια, χωρίς αστερίσκους, καθυστερήσεις και εμπόδια».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η ΠΔΕ δεν δύναται να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών που κατέχει ως δημόσιος φορέας σε ποσό μικρότερο από αυτήν την τιμή, ενώ φυσικά δεν επιθυμεί να επιδιώξει κέρδη πάνω σε μία τεράστια επένδυση για τον τόπο μας. Οι ιδιώτες κάτοχοι μετοχών μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε διαφορετική τιμή, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Είναι σημαντικό ότι στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο πήραμε ομόφωνα την απόφαση να εγκρίνουμε την έκθεση αποτίμησης και θέλω γι’ αυτό να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και μέτρο για να περάσουμε στη φάση όπου το έργο μπορεί να σχεδιαστεί και να προχωρήσει η υλοποίησή του από τον επενδυτή, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει καταθέσει. 25 χρόνια μετά, κάνουμε αυτό που πρέπει για να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα για την Πάτρα και την Αχαΐα, για την κοινωνία, την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη».

Παρουσίες και τοποθετήσεις

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου και Αντιπρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Μπαρής, ο οποίος συναίνεσε πλήρως στις ενέργειες της Περιφέρειας, καθώς και ο Παναγιώτης Χελάς, Β’ Αντιπρόεδρος της Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr