background img
banner
banner

Νοικοκυριά χωρίς τα βασικά είδη διατροφής

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στην Ελλάδα του 2024, η έλλειψη βασικών αγαθών αποτελεί «πηγάδι» που όχι μόνο δεν κλείνει αλλά όσο η ακρίβεια καλπάζει, βαθαίνει συνεχώς. Ομοίως και στην πάλαι ποτέ εύπορη Αιγιάλεια στην οποία πλέον η αναζήτηση τροφών σε κάδους απορριμμάτων δεν προκαλεί έκπληξη.

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας, καταγράφοντας αύξηση των εχόντων ανάγκη ακόμη και των βασικών μέσων βιοπορισμού, αναζητά τρόπους κάλυψής τους, συμπράττει με οργανισμούς και ανοίγει προγράμματα για εξοικονόμηση αγαθών και υπηρεσιών για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών.

Η αδυναμία προμήθειας αγαθών από το σούπερ μάρκετ, υπολογισμός του λογαριασμού και το να αφήνει κανείς προϊόντα στο ταμείο γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα, είναι φαινόμενα που διαρκώς εντείνονται. Η ανέχεια εξακολουθεί να ταλανίζει τις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ δείχνει τα κοφτερά της νύχια και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, δίχως παράλληλα να απέχει πολύ από τους -φαινομενικά- εύπορους πολίτες.

Αυξήθηκε ο αριθμός των δημοτών που ζητούν ενίσχυση

Ρωτώντας για το αν έχουν αυξηθεί ή όχι οι ανάγκες των δημοτών της Αιγιάλειας το τελευταίο διάστημα και για αν το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης είναι μεγαλύτερο φέτος, από την περσινή χρονιά, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Δημήτρης Καΐτσας, εξηγεί στo Protionline.gr: ΄΄Υπάρχει μία αυξημένη προσέλευση κόσμου, όντως καταγράφεται αύξηση των αναγκών και γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει σε συμπράξεις, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ροή τροφίμων και φυσικά περισσότερη τακτικότητα. Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μία ελαφρά αύξηση των ατόμων που προσέρχονται, κατά 5%. Εξετάζονται πάντα τα χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου και ενισχύονται οι αιτούντες κατά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τα κοινωνικά δεδομένα και χαρακτηριστικά. Βεβαίως, όπου μπορούμε βοηθάμε και μόνοι μας ως Υπηρεσία . Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν απευθυνθεί ζητώντας κάποια ενίσχυση, στα πλαίσια της κοινωνικής πρόνοιας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αν χρειαστεί, η κινητή μονάδα που διαθέτουμε μπορεί κατ’ επιλογή να μεταβεί σε κάποια οικία, ώστε να προσπαθήσουμε να έχουμε άμεση ανταπόκριση σε κάθε ανάγκη που προκύπτει. Βρισκόμαστε κοντά στον δημότη και τις ανάγκες του΄΄.

Ο κ. Καΐτσας επισήμανε ότι στην Αιγιάλεια δεν πρέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή οικογένεια η οποία να μην έχει τα προς το ζην, αφού οι ανάγκες που προκύπτουν επί καθημερινής βάσης καλύπτονται άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις από πάρα πολλά νοικοκυριά της περιοχής. ΄΄Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να μην υπάρχει ακάλυπτος δημότης. Υπάρχει μέριμνα και φυσικά, κάθε άπορος ενισχύεται και από το κεντρικό κράτος΄΄, πρόσθεσε ο προϊστάμενος του Τμήματος, υπενθυμίζοντας και την πολύ σημαντική συνεισφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τη λειτουργία του εστιατορίου «Το στέκι της Αγάπης». ΄΄Σε όλες τις περιπτώσεις, είμαστε συνεχώς κοντά σε κάθε αδύναμο δημότη και φροντίζουμε να τροφοδοτείται κάθε οικογένεια ή κάθε φυσικό πρόσωπο που θα δηλώσει άμεση ανάγκη σίτισης΄΄, σημείωσε ακόμη.

«Χείρα βοηθείας» από τα προγράμματα

Αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Καΐτσας επισήμανε: ΄΄Οι συνεργασίες μας είναι αποδοτικές και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Η Υπηρεσία φροντίζει να είναι πάντα ενήμερη για κάθε νέο πρόγραμμα που προκύπτει, ενώ ταυτόχρονα έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον Δήμο Αιγιάλειας και ποιες είναι οι περιπτώσεις ατόμων που χρειάζονται άμεση βοήθεια και υποστήριξη. Με το Co Together συνεργαζόμαστε άψογα και σε πολύ συχνό βαθμό, είναι μία παροχή που θα την χαρακτήριζα αποτελεσματική και άμεση. Κατά καιρούς έχουν ενισχυθεί μέσω της διαδικασίας αυτής πολλές οικογένειες και συνεχίζουν να φροντίζονται. Η βοήθεια συντελείται από πολλές παραμέτρους και έχει αποδειχτεί ότι για τις περιπτώσεις ορισμένων εξειδικευμένων απόρων, με κινητικά ή άλλους είδους προβλήματα, η ενίσχυση γίνεται καίρια σε κάθε περίπτωση. Είναι μια αποδοτική προσπάθεια, με ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία επάνω στον τομέα της σίτισης. Άλλο πρόγραμμα τροφοδοσίας που συνεργάζεται με την δική μας υπηρεσία είναι η ενίσχυση μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το ΤΕΒΑ, δράση που κατά καιρούς διοργανώνει αποτελεσματικά η Περιφέρεια, με μεγάλο πλαίσιο στήριξης των απόρων της ευρύτερης περιοχής και δίνοντας πολλά και διάφορα προϊόντα που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος. Είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης για το ποιες θα είναι οι φετινές δράσεις και πώς θα ενισχυθούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό. Την προηγούμενη περίοδο είχαν δοθεί τρεις φορές αγαθά, ενισχύοντας κατά πολύ τους απόρους της Αιγιάλειας και τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες΄΄.

Αύξηση του επιδόματος

Τέλος, ερωτώμενος ο κ. Καΐτσας για τα επιδόματα που παρέχονται στους εγγεγραμμένους του Κέντρου Κοινότητας, ανέφερε ότι τα επιδόματα που ήδη παρέχονται βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ενώ το προηγούμενο διάστημα υπάρχει μία αύξηση. Δηλαδή από τα 219 ευρώ ανά μήνα οι δικαιούχοι λαμβάνουν πλέον 250 ευρώ ανά μήνα, ενδυναμώνοντας ακόμα πιο πολύ την κοινωνική λειτουργία, αφού είναι μια “ανάσα” – έστω και μικρή – στον πληθυσμό που πραγματικά έχει ανάγκη και ζει με μεγάλη δυσκολία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr