background img
banner
banner

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών κορινθιακής «μαύρης» σταφίδας»

«Οι παραγωγοί κορινθιακής «μαύρης» σταφίδας αν μια φορά τα τελευταία χρόνια πάλευαν να σταθούν όρθιοι, να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειες τους, σήμερα χίλιες φορές παλεύουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων τους αλλά και με τις καταστροφές στην παραγωγή τους». Στη διαπίστωση αυτή προχωρά η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της θέτει έξι αιτήματα – προτάσεις για τη στήριξη του σταφιδοπαραγωγού και τη βιωσιμότητα του προϊόντος.

Οι σταφιδοπαραγωγοί του Αιγίου έρχονται αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις ελέγχων από τον ΕΛΓΑ

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, ΄΄η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40-50% σε Ηλεία, Αίγιο και Ζάκυνθο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της ανάγκης επιπλέον θωράκισης της καλλιέργειας απ’ τις ασθένειες. Εξάλλου και πέρυσι είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή τους, πάνω από το 50% χάθηκε, λόγω περονόσπορου που έπληξε τα κλήματα, ενώ ειδικά οι σταφιδοπαραγωγοί του Αιγίου έρχονται αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις ελέγχων από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο για τον καύσωνα τους 2024 αλλά και για τις ενστάσεις για τα πορίσματα του Ντάνιελ το 2023, λόγω έλλειψης προσωπικού και Γεωπόνων!΄΄. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ΄΄παρά τις δεκάδες κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, μη αποδεχόμενη το κύριο αίτημά τους για διαμόρφωση κατώτατης εγγυημένης τιμής, απαντώντας ότι αντιτίθεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς κάτι στο οποίο φυσικά συμφωνούν όλα τα κόμματα μαζί, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση που έχουν ψηφίσει και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ! Η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα μονοπώλια του ρεύματος, βρίσκονται χρήματα για επιδοτήσεις αξιοποιώντας τα διάφορα ταμεία όπως το ταμείο ανάκαμψης αλλά τα βαρέλια είναι άδεια όταν πρόκειται για την στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών΄΄.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το ΚΚΕ επισημαίνει πως ΄΄τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζών”, τονίζοντας ότι και φέτος που η τιμή φτάνει στο 1,80-1,90€ δεν να καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

Οι διεκδικήσεις που υποστηρίζει

Στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θέτει τις εξής διεκδικήσεις:

-Κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού 2,5€ για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να μείνει στα χαρτιά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για πλήρη ανταποδοτικό ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει μόνο όσους έχουν να πληρώσουν.

-Άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων για καταστροφές από τον Daniel αλλά και προηγούμενες καταστροφές.

– Αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

– Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

– Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr