background img
banner
banner

Η οικοδομή… ξαναχτίζεται

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ – ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αιγιάλεια αρχίζει να… πατά ξανά στα πόδια της καθώς παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση την τελευταία διετία. Τα ποσοστά σε κάθε τομέα είναι ανοδικά, με τις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας να δείχνουν σημαντική κινητικότητα όχι όση βέβαια παρουσιάζουν οι μικροπαρεμβάσεις που δεν χρήζουν έκδοσης αδειών. Όπως και να έχει, η απραξία της προηγούμενης δεκαετίας, φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν αφού ο οικοδομικός κλάδος όχι μόνο έχει αντικείμενο εργασίας αλλά σε περιόδους… αιχμής, ελλείψει εργατικών χεριών, «τρέχει και δεν φτάνει».

Τα στοιχεία ανά έτος

Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Αιγιαλείας, που αφορούν Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, το 2022 εκδόθηκαν 117 οικοδομικές άδειες, 14 άδειες κατεδάφισης, έγιναν 278 εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, 8 εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών και 2 εγκρίσεις τοποθέτησης κεραιών.

Το 2023 εκδόθηκαν 134 οικοδομικές άδειες, 11 άδειες κατεδάφισης, έγιναν 361 εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, 4 εγκρίσεις εργασιών και 6 εγκρίσεις τοποθέτησης κεραιών.
Από την 1/1 έως και χθες 24/9/2024, εκδόθηκαν 81 οικοδομικές άδειες, 5 άδειες κατεδάφισης, έγιναν 315 εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, 10 εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών και 1 έγκριση τοποθέτησης κεραίας.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, από τη Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Αιγιαλείας, το 2022 εκδόθηκαν 419 πράξεις, το 2023 516 πράξεις και το 2024 μέχρι χθες 412 πράξεις. Ερωτηθείς από το Protionline.gr, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χαράλαμπος Στεφανίδης επιβεβαίωσε τους αριθμούς επισημαίνοντας πως χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται μία ανοδική τάση, αν αναλογιστεί κανείς κυρίως το γεγονός ότι μέχρι τώρα κι ενώ υπολείπονται ακόμη τρεις και πλέον μήνες για το τέλος του έτους, τα νούμερα είναι πολύ κοντά με αυτά που καταγράφηκαν σε όλη τη χρονιά πέρυσι. Συνυπολογίζοντας μάλιστα πως πέρυσι πίεζε και η νομοθεσία για έκδοση αδειών για εντός σχεδίου οικοδομές, φαίνεται πως από φέτος τουλάχιστον κάτι αρχίζει να αλλάζει…

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτά αφορούν εκδοθείσες πράξεις και δεν συνδέονται πάντα με την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι ένας μηχανικός μπορεί να έχει στα χέρια του τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ωστόσο να μην τις αξιοποιεί αμέσως. Για παράδειγμα, μία οικοδομική άδεια έχει διάρκεια τεσσάρων ετών ενώ μία άδεια κατεδάφισης έναν χρόνο.

Άργησε η εκκίνηση αλλά… ήρθε

Κι όλα αυτά βέβαια ενώ τον Μάιο πανελλαδικά αλλά και στην Αιγιάλεια υπήρξε μία κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, κάτι που αναφέρει στo Protionline.gr και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ΄΄οι οικοδόμοι τείνουμε να γίνουμε εποχικοί δεδομένου ότι κάθε χρόνο άνοιξη και καλοκαίρι πραγματοποιούνται οι περισσότερες εργασίες στις οικοδομές των ιδιωτών. Φέτος ωστόσο υπήρξε μία καθυστέρηση στο να γίνει η… εκκίνηση, γεγονός που μας ανησύχησε. Παρόλα αυτά από τον Ιούνιο και μετά υπήρξε πολύ μεγάλη κινητικότητα και δούλεψαν όλοι κλάδοι της οικοδομής στο Αίγιο και κυρίως οι τεχνίτες που ασχολούνται με τις επιδιορθώσεις και τις ανακαινίσεις΄΄.

Το 90% από «μερεμέτια»

΄΄Οι νέες οικοδομές που ανεγείρονται είναι λίγες, ωστόσο τα «μερεμέτια» υπάρχουν ακόμη σε καθημερινή βάση. Το 90% της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας στηρίζεται σε εργασίες πολύ μικρής κλίμακας οι οποίες δεν χρειάζονται καν άδεια΄΄, πρόσθεσε ο κ. Νύχτης.

Τέλος, αναφορικά με το εάν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι υποστηρικτικό στις οικοδομικές εργασίες, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων σημείωσε πως έχει βοηθήσει τεχνίτες όπως είναι υδραυλικοί, ασχολούμενοι με πλακοστρώσεις, με αλουμίνια, γυψοσανίδες και ηλεκτρολογικές εργασίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το «Εξοικονομώ»… ανοίγει δουλειές για μικρές παρελκόμενες εργασίες, έχει δώσει μία ώθηση, ωστόσο τα κεφάλαιά του έχουν κουτσουρευτεί και ο δικαιούχος επιβαρύνεται παραπάνω απ’ ό,τι αρχικά πίστευε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr