background img
banner
banner

Έρχονται στο Αίγιο τα «έξυπνα φανάρια» της Περιφέρειας!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ  ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

Μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους, βρίσκεται η Αιγιάλεια, που συγκαταλέγεται στο ομώνυμο έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι εργασίες ξεκινούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 7 Οκτωβρίου, έχοντας… αφήσει τις διαβάσεις και τα «έξυπνα φανάρια», η λειτουργία των οποίων θα συμβάλει στην ομαλότητα της κυκλοφορίας στο κέντρο του Αιγίου και βέβαια στην ενίσχυση της ασφαλούς διέλευσης των πεζών με τις πρότυπες διαβάσεις.

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι κόμβοι του Αιγίου όπου λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες, με τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Δημήτρη Μεντζελόπουλο να μεριμνά, αναγνωρίζοντας και το κυκλοφοριακό φόρτο που παρουσιάζουν οι εν λόγω δρόμοι.

Το πρόγραμμα των εργασιών

Ποια είναι όμως αυτά τα σημεία; Με βάση τον πίνακα που γνωστοποιήθηκε στo Protionline.gr από το αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας αλλά και βάσει της άδειας προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από το Γραφείο Τροχαίας Αιγίου, οι κόμβοι αλλά και το πρόγραμμα έχουν ως εξής: Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αύριο από το βόρειο τμήμα της οδού Σολωμού και Μητροπόλεως στην κάθοδο αλλά και στο νότιο τμήμα στην κάθοδο και θα διαρκέσουν έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο νότιο τμήμα στην άνοδο του κόμβου Σολωμού και Μητροπόλεως και θα διαρκέσουν ως την 1η Οκτωβρίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα εκτελούνται οι εργασίες στον κόμβο Κανελλοπούλου και Νικ. Πλαστήρα στο βόριο τμήμα.

Από την 1η ως τις 3 Οκτωβρίου, εργασίες θα εκτελούνται στο νότιο τμήμα στον κόμβο Κανελλοπούλου –Νικ. Πλαστήρα, καθώς επίσης και στον κόμβο της Ρ. Φεραίου με Κλ. Οικονόμου.

Από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου θα εκτελούνται έργα στην πάνω διάβαση αλλά και κάτω διάβαση στον κόμβο Κορίνθου-Κλεισούρας-Αρτέμιδος.

Τέλος, από τις 5 ως τις 7 Οκτωβρίου εργασίες θα εκτελούνται στην οδό Κορίνθου στον κόμβο Κορίνθου-Κλεισούρας-Αρτέμιδος.

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις

Μιλώντας στo Protionline.gr για το έργο, ο κ. Μεντζελόπουλος επισήμανε: ΄΄Θα εκτελεστούν εργασίες στα φανάρια του Αιγίου και πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν φωτιστικά μηχανήματα στο οδόστρωμα, τα οποία με ειδικά led φώτα θα ανάβουν κατά περίπτωση διευκολύνοντας έτσι τους πεζούς. Είναι μία παρέμβαση που έχει γνώμονα την ασφάλεια των πεζών, σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Θα ενσωματωθούν και άλλες εργασίες στα φανάρια, πιθανότητα κάποιοι μετεωρολογικοί σταθμοί που θα δίνουν διάφορες πληροφορίες επί τόπου, αλλά το βασικότερο όλων είναι ότι η τοποθέτηση των φαναριών αυτών θα περιλαμβάνει αισθητήρες ευρείας λήψης οι οποίοι θα λειτουργούν με ειδικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μηχανήματα που θα δίνουν πληροφορίες στο κεντρικό σύστημα ελέγχου ώστε να επιτυγχάνεται γρηγορότερη ρύθμιση των φαναριών, ενώ κάθε στοιχείο θα επεξεργάζεται με αμεσότητα και πιστότητα στο κεντρικό σύστημα, διευκολύνοντας έτσι την ασφάλεια και την μετάβαση των πεζών από κάθε σημείο που υπάρχει το σύστημα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του εγχειρήματος είναι ότι το κόκκινο και το πράσινο θα ανάβουν και θα σβήνουν σύμφωνα με τον φόρτο και τον όγκο της κίνησης που θα παρουσιάζει το σημείο του φωτεινού σηματοδότη.

Δηλαδή κάθε φανάρι θα λειτουργεί με τη δική του κάρτα sim και το δικό του λογισμικό. Πρόκειται για ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα που θα “διαβάζει” τον δρόμο και την κίνηση και αναλόγως θα αναβοσβήνει΄΄.

Κάλεσμα προς τους πολίτες να δείξουν κατανόηση

Ο καταγόμενος από την περιοχή προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας επισήμανε ακόμη πως ΄΄είναι μια διαδικασία που αρχικά θα έχει λίγη… ταλαιπωρία, καθώς θα χρειαστούν σκαψίματα και μικρές ολιγόωρες παρεμβάσεις που θα απαιτήσουν υπομονή, όμως το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει κάθε δημότη προς όφελος της ασφάλειάς του αλλά και της γενικής ασφάλειας της πόλης΄΄. Επιπλέον, τόνισε πως ΄΄είναι ένα σύστημα που θα βοηθήσει πολύ και τα σχολεία, στην μετάβαση των μαθητών, ενώ επιπλέον θα γίνει ένα πολύ βοηθητικό πλεονέκτημα και σε όσους οδηγούν τη νύχτα, αφού διαθέτει ειδικούς led φωτισμούς έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα πιθανά νυχτερινά ατυχήματα αλλά και η περιορισμένη ορατότητα΄΄.

Ως προς το τεχνικό μέρος, σημείωσε ότι ΄΄θα γίνουν διπλές εργασίες στους κόμβους, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, γιατί η άσφαλτος σε πολλά σημεία δεν είναι καλής ποιότητας και αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε, κατά περίπτωση, να κατασκευάσουμε νέα άσφαλτο και νέα κομμάτια οδοστρώματος σε όσα σημεία παρέμβουμε΄΄.

Σημειωτέον ότι το έργο εκτελείται με χρηματοδότηση περίπου 17 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με παρεμβάσεις σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες πόλεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr