background img
banner
banner

Συμφώνησαν πάνω στη «μάχη»

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ… ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΒΟ

Πολλές ενδιαφέρουσες μονομαχίες, με απευθείας ερωτήσεις και απαντήσεις από τους αντιπάλους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε το debate της Τρίτης όπου τέθηκε και θέμα σε σχέση με τα ακριβά εξοπλιστικά και την απαξίωση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, στην οποία περιλαμβάνεται βέβαια και η ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου.

Την απευθείας ερώτηση στα πλαίσια της τηλεμαχίας για την Αμυντική Βιομηχανία έθεσε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία έδειξε καθαρά ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα ΕΑΣ για πολεμικούς σκοπούς (Ουκρανία) ενώ ο αποδέκτης της, Μ. Κατρίνης κατηγόρησε κυρίως την κυβέρνηση πως επιλέγει να είναι μια χώρα ‘πελάτης’ και όχι ‘παραγωγός’ οπλικών συστημάτων.

Αναλυτικά ο διάλογος

Α.Δ.: -Εδώ και αρκετό καιρό θέτω το θέμα της σύνδεσης της αμυντικής βιομηχανίας διότι το επόμενο διάστημα θα είναι κυρίαρχο και θα υπάρχουν πάρα πολλά λεφτά, με τη σύνδεσή του με την παργωγή στην Ελλάδα, δηλαδή συμπαραγωγές από ναυπηγεία, βιομηχανία και βιοτεχνίες διότι θα υπάρχει χρήμα και θα πέφτει στη βιομηχανία, θα φέρει πίσω νέους επιστήμονες και νέα τεχνολογία.. (ΕΡΏΤΗΣΗ).

Μ.Κ.: “Είμαστε χώρα που εισαγάγει, χωρίς καμία συμπαραγωγή για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Μίλησα (σ.σ. στη Βουλή ως εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ) υπέρ της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και δυσκολεύομαι να θυμηθώ κάποιον από τους παρόντες (αιχμή προς Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Γιαννακοπούλου) όταν το θέμα ήταν στο προσκήνιο…” (ΑΠΆΝΤΗΣΗ).

Α.Δ.: -Είναι πολύ σημαντική η σύνδεση όλων των κρατικών προμήθειών, όχι μόνο της Αμυντικής Βιομηχανίας, με την ελληνική βιομηχανία… έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας… Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια χώρα που εισάγει και δεν εξάγει και αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα και στην Οικονομία και την Αμυνα” (FOLLOW UP ΕΡΏΤΗΣΗ).

Μ.Κ.: -”Έχουμε αγορά φρεγατών, έχουμε κορβέτες, αεροσκάφη… Όλα αυτά έχουν υπογραφή μιας κυβέρνησης που δεν πιστεύει στην εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Χαίρομαι που έσω και τώρα μια κριτική για αυτή την πολιτική που είναι εναντίον της χώρας αλλά και της εθνικής ασφάλειας” (FOLLOW UP ΑΠΆΝΤΗΣΗ).
Είναι προφανές ότι η συζήτηση έγινε με φόντο τις ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις που έχουν εδώ και μια 5ετια ‘παγώσει’ τα εξοπλιστικά και στην ΕΒΟ.
Αφορούσε επίσης τη συμφωνία παραχώρησης εγκαταστάσεων των ΕΑΣ σε Τσέχο επενδυτή για την παραγωγή πυρομαχικών.
Με φόντο τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της αύξησης των εισαγωγών και τον παραγκωνισμό της εγχώριας παραγωγής Και των εργοστασίων όπλων ανά τη χώρα, η κα. Διαμαντοπούλου δηλώνει υπέρμαχη ώστε τα 2 δισ. ευρώ της συμπαραγωγής με τον επενδυτική να “πέσουν” στην Αμυντική Βιομηχανία. Ο κ. Κατρίνης απάντησε χωρίς να ξεκαθαρίσει το θέμα της επένδυσης ιδιώτη στα ΕΑΣ. Προτίμησε την “κλασική” συνταγή της συμπαραγωγής στα πλαίσια των εξοπλιστικών που ήδη τρέχουν από τα οποία η Ελλάδα δεν «έχει λαμβάνειν» στα πλαίσια των αντισταθμιστικών…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr