background img
banner
banner

Οι πρώτες εκτιμήσεις: Στο 4,875% το επιτόκιο του νέου ομολόγου

ΣΤΟ 4,875% Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ.

Στο 4,875% φαίνεται να διαμορφώνεται αυτή την ώρα το επιτόκιο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζει την έξοδό της στις αγορές σήμερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λονδίνο που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και αναμεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στην περιοχή του  4,875%.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.

Μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα  αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.

Αναλυτές της ING εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη WSJ, στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς δεν έχει κανένα ομόλογο λήξης 2019.

Ένα χαμηλό επιτόκιο έστω και οριακά χαμηλότερο από το 4,5% και ένα σημαντικό ποσοστό υπερκάλυψης –άνω του 300%- θέλει να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το κλείσιμο του σημερινού βιβλίου προσφορών ώστε να «τεκμηριώσει» το επιχείρημα περί «επιστροφής στις αγορές» και «κεφαλαιοποίησης των θετικών ειδήσεων που ακολούθησαν μετά το Eurogroup του Ιουνίου και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Στην πραγματικότητα βέβαια, η διαδικασία που άνοιξε χθες δεν πρόκειται για «έξοδο στις αγορές» αλλά για μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Τα τρία τέταρτα της έκδοσης του ομολόγου, περίπου 3 από τα τέσσερα δις. ευρώ, θα διοχετευτούν για την αποπληρωμή του δανείου 5ετούς διάρκεια που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 με επιτόκιο 4,75% και συνολικό κόστος δανεισμού 4,95% στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Όσο για το υπόλοιπο 25%, το υπόλοιπο ένα δις. ευρώ, επίσης θα διατεθεί για αποπληρωμή ομολόγων, πιθανότατα του ομολόγου 3ετούς διάρκειας που εκδόθηκε κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Το εγχείρημα, είναι πολύ πιθανό ότι θα στεφθεί από επιτυχία για μια σειρά από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους:

  1. Η Ελλάδα βγαίνει με ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο προσφέρει αποδόσεις άνω του 4% σε μια περίοδο που οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.
  2. Οι επενδυτές τοποθετούνται περίπου εκ του ασφαλούς καθώς, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μέχρι και το 2022 οπότε και θα λήξει το ομόλογο που εκδόθηκε χθες θα είναι σε πρόγραμμα. Μπορεί αν μην λέγεται μνημόνιο, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας (για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%) και αντίστοιχα η «προστασία» της Ευρωζώνης.
  3. Η έκδοση του ομολόγου έχει τύχει μεγάλης στήριξης από τους συμβούλους της κυβέρνησης οι οποίοι και θα εισπράξουν αμοιβές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Το παρασκήνιο λέει ότι η έκδοση είναι «κλεισμένη» πριν καν ξεκινήσει και αυτό που μένει να φανεί είναι η υπερκάλυψη (δηλαδή πόσες φορές θα καλυφθεί το ποσό των 4 δις. ευρώ) για να φανεί και το κατά πόσο υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον.
  4. Η κυβέρνηση ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της εξόδου στις αγορές, φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες θέλουν και η ελληνική πλευρά να έχει μια μικρή «νίκη» σε πολιτικό επίπεδο ύστερα από τις διαδοχικές ήττες (αποδοχή πρόσθετων μέτρων 4,5 δις. ευρώ, μη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μη συμμετοχή στο QE). H άφιξη Μοσκοβισί στην Αθήνα στο «διήμερο του ομολόγου» μπορεί και να μην είναι καθαρή σύμπτωση.

Η διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης της έκδοσης, φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η οποία αναφέρει: «Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

  • Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
  • Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
  • Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
  • Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
  • Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

http://www.thetoc.gr


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr