background img
banner
banner

«Έφυγε» ένας ευεργέτης τής Αιγιάλειας…

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΡΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ…

Ένας άνθρωπος που αγάπησε την Αιγιάλεια και πρόσφερε στους ανθρώπους της όσοι λίγοι, έφυγε από την ζωή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Ο Αλέξανδρος Γιατσάκης, ο Ελληνογερμανός που δημιούργησε το Δίκτυο Υποστήριξης Απόρων Οικογενειών, ενισχύοντας μέσω αυτού, δεκάδες άπορες οικογένειες της περιοχής με χιλιάδες ευρώ, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε την θλίψη στους ανθρώπους που με τις πράξεις του είχε ευεργετήσει, αλλά και σε όλη την Αιγιάλεια…

Όταν ο ένας άνθρωπος επιθυμεί να απλώσει το χέρι στον άλλο, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ίσως γιατί, τελικά, η δύναμη της αγάπης είναι αξεπέραστη και αποτελεί το μόνο φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Η αλληλέγγυα βοήθεια από Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς πολίτες προς οικογένειες της Αιγιάλειας, ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια μέσα από μία απλή «σπίθα» από τον Αλέξανδρο Γιατσάκη. Γρήγορα, η «φλόγα»… ζέστανε δεκάδες οικογένειες της Αιγιάλειας και η αγάπη γιγαντώθηκε…

Ο Αλέξανδρος Γιατσάκης έμεινε στο Αίγιο για περισσότερο από 30 χρόνια και εξαιτίας της δουλειάς του, που συναναστρεφόταν με πολύ κόσμο αφού ήταν κτηματομεσίτης, διαπίστωσε την ανάγκη πολλών οικογενειών που δεν είχαν ούτε τα προς το ζην. Αυτό τον ευαισθητοποίησε και αποφάσισε να βοηθήσει. Επικοινώνησε με ομοεθνείς του, δημιούργησε φάρμα σε έκταση που του παραχωρήθηκε, δίνοντας τη χαρά της παραγωγής στους έχοντες ανάγκη ώστε να εξασφαλίζουν καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για το τραπέζι τους. Παράλληλα, ανέλαβε να συγκεντρώνει χρήματα, ρουχισμό και απαραίτητα ήδη που στέλνουν Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί και να τα διαθέτει σε οικογένειες της περιοχής. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Τον Ιανουάριο του 2016 στέγασε το Δίκτυο Υποστήριξης Απόρων Οικογενειών στη συμβολή των οδών Παναγιωτοπούλων και Ανδρονοπούλου όπου λειτουργεί ως σήμερα, προσφέροντας οικονομική και υλική στήριξη σε αδύναμους πολίτες της Αιγιάλειας. Με την δράση του, που είχε πάντα στο πλευρό του την σύζυγό του Κατερίνα και εθελοντές, κατάφερε να προσελκύσει και μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας που προέβαλαν το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο, ωθώντας κι άλλους να γίνουν μέλη του Δικτύου και να ενισχύσουν τους Έλληνες που υποφέρουν.

Το Αίγιο, του οφείλει πολλά…

Αναμφισβήτητα, το Αίγιο τού οφείλει πολλά… Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει η φίλη του, Φαίη Μούγια: «Σήμερα η πόλη μας έχασε έναν μεγάλο ευεργέτη της. Ο Αλέξανδρος Γιατσάκης, γεννήθηκε το 1943 στο Βερολίνο. Φύση ανήσυχη, καλλιτεχνική καθώς ήταν, άρχισε νωρίς να ζωγραφίζει, να κάνει γλυπτά και να εκδίδει ποιητικές συλλογές. Η μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα, τον οδήγησε να «ελληνοποιήσει» το επίθετό του και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα το 1986. Το Αίγιο, με τα υπέροχα, παλιά κτίριά του ήταν πόλος έλξης γι’ αυτόν. Άρχισε να τα σκιτσάρει και να τα ζωγραφίζει και το 1993 έκανε την 1η του έκθεση στην πόλη μας. Ακολούθησαν πολλές και δημιούργησε και το «Σπίτι της τέχνης», που φιλοξενούσε έργα του φτιαγμένα με μεράκι από πέτρα, ξύλο και γυαλί στον προαύλιο χώρο της οικείας του, στο Βουλωμένο, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει από γλυπτά και πυραμίδα, μέχρι τον «ομφαλό του κόσμου», κατ’ ομοίωση των Δελφών.

Το 2013, βλέποντας την αυξημένη ανεργία και τις τεράστιες ανάγκες οικογενειών με άνεργους και τους δυο γονείς ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, ίδρυσε τον σύλλογο ΥΠΑΠΟΙΚ (Υποστήριξη Απόρων Οικογενειών). Μέσα απ’ το σύλλογο, βοηθούνται μηνιαίως 50 οικογένειες και 80 παιδιά, ενώ έχει ιδρυθεί και μια φάρμα με την υποστήριξη Γερμανών και Αυστριακών πολιτών, στην οποία άνεργες οικογένειες της πόλης μας έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα λαχανικά που τους δίνονται με οικολογικό τρόπο και να μοιραστούν την παραγωγή. Παράλληλα, έχει ενοικιαστεί χώρος στην Παναγιωτοπούλων και Ανδρονοπούλου γωνία, όπου λειτουργεί ιματιοθήκη στην οποία οι Αιγιώτες κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 10-13 έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν είδη ένδυσης /υπόδησης  αλλά και οτιδήποτε είναι σε καλή κατάσταση (ηλεκτρικες συσκευές, έπιπλα κτλ), ή να επιλέξουν απ’ τα διαθέσιμα, δίχως να προσκομίσουν δικαιολογητικά ή να χρειαστεί να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση.

Να ‘ναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Αλέξανδρε Γιατσάκη, μέγα ευεργέτη και Ανθρωπε και μακάρι η πόλη μας έστω και μετά θάνατον να σε τιμήσει και να δείξει ότι εκτιμά την αρωγή σου σε τόσες οικογένειες. Τα συλλυπητήριά μου στην σύζυγό σου Κατερίνα και στο ανήλικο τέκνο σου. Ήταν τιμή μας όσοι σε γνωρίσαμε και υπήρξαμε μέρος της ζωής σου. Αιωνία σου η μνήμη, θα μας λείψεις….

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr