background img
banner
banner

Μπήκε το… νερό στην πισίνα!

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ – ΣΑΝ… ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μπροστά σε ένα ανέλπιστο θέαμα βρέθηκαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της περιοχής, επισκεπτόμενοι το Κολυμβητήριο Αιγίου, κατόπιν πρόσκλησης του Νομικού Προσώπου του δήμου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι εγκαταστάσεις έγιναν κυριολεκτικά σαν καινούριες. Ο περιβάλλων χώρος καθαρίστηκε και αναδιαμορφώνεται, κτίρια και κάγκελα βάφτηκαν, έγιναν οι απαιτούμενες ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις, ενώ μέχρι και η πισίνα χθες ήταν γεμάτη με νερό καθώς βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Όλα δείχνουν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι ο στόχος λειτουργίας του κολυμβητηρίου τον ερχόμενο Μάιο, είναι κάτι παραπάνω από εφικτός!

Ό,τι δεν κατέστη εφικτό όλα αυτά τα χρόνια από την στιγμή που παραδόθηκαν οι εγκαταστάσεις, το επιτυγχάνει το Νομικό Πρόσωπο του δήμου σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, χάρη στην χρηστή οικονομική διαχείριση και προπάντων στην διάθεση και το πείσμα που υπάρχει. ΄΄Υλοποιούμε κάτι που ως δημοτική αρχή είχαμε υποσχεθεί, την λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Είναι ένα θέμα που προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ, διότι νομίζω πως είναι συνέχεια αυτής της μεγάλης επιτυχίας που είχαμε και με το ΤΕΙ, διότι νομίζω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η πορεία και το μέλλον του κολυμβητηρίου με το ΤΕΙ που λειτουργεί στο Αίγιο και συγκεκριμένα με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας΄΄, επισήμανε υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Χρήστος Σπηλιωτόπουλος. Περιγράφοντας τον χώρο έτσι όπως τον… κληρονόμησε η δημοτική αρχή, είπε ότι ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένος, είχαν καταληστευθεί τα ηλεκτρικά, τα καλώδια, η πόρτα ήταν συνέχεια ανοιχτή και ο χώρος μέσα ήταν κατεστραμμένος. ΄΄Η λογική, από την πρώτη στιγμή όταν αναλάβαμε σαν Νομικό Πρόσωπο, ήταν ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι πρέπει να είναι κλειστοί, έτσι ώστε, μέσα σε αυτούς να μπορούμε να παρέχουμε πολιτισμό και ασφάλεια΄΄, σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Αισθητές οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο

Στον περιβάλλοντα χώρο είναι αισθητές οι αλλαγές, εκτός από το ότι καθάρισε, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο τένις, ενώ το βράδυ υπάρχει συνέχεια φωτισμός, συναγερμός και κάμερες ασφαλείας. ΄΄Πέρα από το ότι είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουμε το προνόμιο να έχουμε και πενηντάρα πισίνα, δηλαδή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (με όποιες δυσκολίες έχει αυτό και ως προς την λειτουργία), το καλό είναι ότι στον χώρο έχουμε και την γεώτρηση η οποία μας παρέχει και το νερό για την λειτουργία του κολυμβητηρίου΄΄, ανέφερε ακόμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις εργασίες, είπε: ΄΄Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας τον περιβάλλοντα χώρο (μόνο οι πέτρες που απομακρύναμε γέμισαν ένα φορτηγό), ακολούθως φτιάξαμε τα ηλεκτρολογικά, προχωρήσαμε σε μηχανολογικές παρεμβάσεις, φροντίσαμε για το απαραίτητο βάψιμο εξωτερικά για να εξανθρωπιστεί ο χώρος, ενώ βάφτηκαν εκατοντάδες μέτρα κάγκελα που είχαν σκουριάσει. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, τον Σεπτέμβριο περιμετρικά θα φυτέψουμε φυτά λέιλαντ τα οποία ήδη έχουμε παραγγείλει και ενδείκνυνται ώστε να μην λερώνουν στην πισίνα“.

Προσβασιμότητα

“Στην συνέχεια καθαρίσαμε την δεξαμενή, κάτι πολύ δύσκολο διότι ήταν πολλά πλακάκια χαλασμένα, οι χρωστικές είχαν υποστεί φθορά από την πολυκαιρία΄΄.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη για τον δρόμο που οδηγεί στο κολυμβητήριο. Ο δήμαρχος έχει έρθει ήδη σε επαφή με εταιρεία, θα καθαριστούν μέσα στον μήνα τα αυλάκια και τα καλάμια και μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχε πέσει άσφαλτος σε όλο το τμήμα από την Κορίνθου μέχρι το κολυμβητήριο, ενώ θα γίνει και διαπλάτυνση ειδικά στο σημείο που στενεύει ο δρόμος.

Η λειτουργία της πισίνας

Για την λειτουργία της πισίνας, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ, ανέφερε: ΄΄Από το περασμένο Σάββατο αρχίσαμε να γεμίζουμε την πισίνα. Είναι 2.000 κυβικών και 200 κυβικών η δεξαμενή υπερπλήρωσης, άρα χρειάζεται δυόμιση εικοσιτετράωρα για να γεμίσει. Όταν πληρωθεί η πισίνα θα υπερχειλίζει, το νερό θα συγκεντρώνεται στην δεξαμενή υπερχείλισης, αυτή θα γεμίζει, οι αντλίες θα παίρνουν το νερό από την δεξαμενή υπερχείλισης και από τον πάτο της πισίνας, θα το οδηγούν μέσω των αντλιών στον χώρο που θα καθαρίζεται μέσω των ειδικών φίλτρων και θα επανακυκλοφορεί. Το βράδυ οι χημικοί, οι οποίοι καταφθάνουν από την Θεσσαλονίκη θα τσεκάρουν πάλι τα χημικά΄΄.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους Φάνη Σταυρόπουλο και Θανάση Μεντζελόπουλο, ξενάγησαν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, παρουσιάζοντας τα μηχανήματα, τα αποδυτήρια που είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ενώ επίσκεψη έγινε και στο υπόγειο με παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των φίλτρων την στιγμή που είναι γεμάτη η πισίνα και η δεξαμενή υπερπλήρωσης.

Περίπου 43.000 ευρώ δαπανήθηκαν ως τώρα, θα χρειαστούν ακόμη 35.000 ευρώ

Αναφορικά με το κόστος επισκευής, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε γνωστό πως μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 43.000 ευρώ. Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσό έχει διατεθεί για την ηλεκτρολογική αποκατάσταση, ένα σημαντικό ποσό στα μηχανολογικά, κάποια χρήματα δαπανήθηκαν στο βάψιμο και την συντήρηση του εξωτερικού χώρου, ένα μικρό ποσό διατέθηκε για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Σημείωσε ακόμη πως, βάσει υπολογισμών, για να τελειώσουν με τον εξοπλισμό που θέλουν, την σκούπα που κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ, κάποιες μικρές κερκίδες που θα εγκαταστήσουν, τον εξοπλισμό εντός του κτιρίου, αλλά και για τα χημικά, θα χρειαστούν ακόμη περίπου 30.000 με 35.000 ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο. ΄΄Τα χρήματα αυτά τα έχει προϋπολογίσει από πέρυσι η προηγούμενη αρχή του ΝΠΔΔ κι εμείς απλά τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος.

Στις 60.000 με 70.000 ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος λειτουργίας

Αναφορικά με το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου που λειτούργησε αποτρεπτικά σε κάθε διάθεση λειτουργίας του όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι όλες οι πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν κόστος συντήρησης και γι’ αυτό τείνουν να καταργηθούν στην Ελλάδα. Όμως, όπως σημείωσε, ΄΄το μυστικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να χωριστεί στη μέση. Υπάρχουν πάνελ που την χωρίζουν στην μέση, ισοθερμικά… Ακόμη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε άλλες πηγές θερμότητας. Ήδη έχουμε μελέτη και θα σίγουρα θα εντάξουμε κάπου την παρέμβαση αυτή ώστε να εξασφαλίσουμε άλλες πηγές θερμότητας΄΄. Τα βασικά κόστη λειτουργίας, είναι: Το προσωπικό λειτουργίας, οι δύο ναυαγοσώστες, τα χημικά για τους έξι μήνες λειτουργίας, το πετρέλαιο γιατί υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν σίγουρα 20.000 λίτρα δηλαδή περίπου 18.000-20.000 ευρώ για τους έξι καλοκαιρινούς μήνες. Εν ολίγοις, θα υπάρχει ένα κόστος λειτουργίας 60.000 με 70.000 ευρώ ετησίως.

Εξάμηνη λειτουργία σε πρώτη φάση

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του κολυμβητηρίου, γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση, η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να το λειτουργήσει για έξι μήνες. ΄΄Έχουμε αποφασίσει ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, καθώς για έξι μήνες δεν θα χρειαστούμε πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Προχωράμε στην δημιουργία Ομίλου που είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία και την υποστήριξη του Κολυμβητηρίου και έχουμε κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να υποστηριχθεί σε προσωπικό, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να προσλάβουμε. Μαζί με τον κ. Παπαγιαννακόπουλο, από την προηγούμενη χρονιά, έχουμε ξεκινήσει προγράμματα άθλησης για όλους. Από τον Σεπτέμβριο μπορούμε να τα υλοποιήσουμε ώστε να μας καλύπτουν εν μέρει το κόστος για τους γυμναστές κολύμβησης. Με την Κολυμβητική Ομοσπονδία που έχω συνεργαστεί και έχω πολύ καλή επαφή μου είπαν του χρόνου τον Μάιο στα εγκαίνια θα κάνουμε κάποιο event πολύ σημαντικό είτε είναι αγώνας είτε επίδειξη γυμναστικής μέσα στο νερό.

΄΄Τα οφέλη από την λειτουργία, είναι πολλαπλά. Γιατί θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει στα σχολεία και αφορούν τα παιδιά με την κολύμβηση. Ήδη, με την διοίκηση του ΝΠΔΔ έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές ομάδες για διοργάνωση camp για παιδιά, έτσι ώστε πρακτικά να είναι ακόμη πιο βιώσιμο το κολυμβητήριο, το οποίο θα είναι ο πόλος έλξης γι’ αυτά. Είμαι σίγουρος ότι και σε συνεργασία και με κλειστούς και με ανοιχτούς χώρους, θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα της προσέλευσης κόσμου και του μεγάλου ενδιαφέροντος. Αυτό που έχω οραματιστεί είναι το κολυμβητήριο να χρησιμοποιείται και από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας (αύριο έχω ραντεβού με τον πρόεδρο του ΤΕΙ γι’ αυτό τον λόγο) γιατί το Τμήμα θα μπορεί να είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που θα μπορεί να κάνει κινησιοθεραπεία σε μία τέτοια πισίνα”.

Αξιοποίηση όλου του αθλητικού χώρου

Αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων. Όπως τονίστηκε, το γήπεδο Πλαστήρα δεν είχε αδειοδότηση κι έτσι, όπως και σε άλλους χώρους που δεν είχαν άδεια, παραμένουν κλειστοί από τον δήμο μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. ΄΄Έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία αδειοδοτήσεων των χώρων. Για το γήπεδο Πλαστήρα, υπάρχει μία πρόταση και σκέψη της δημοτικής αρχής, να γίνει με πλαστικό χόρτο τελευταίας γενιάς, μέσω δημοπρασίας, έτσι ώστε όλος αυτός ο χώρος να γίνει ένα αθλητικό κέντρο και να αξιοποιηθεί ανάλογα. Εκτιμώ ότι εάν όλο αυτό υλοποιηθεί, θα δοθεί μία ανάσα στο Αίγιο που έχει τόσες ομάδες που παίζουν στα ανοιχτά γήπεδα΄΄, είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, για να καταλήξει ως εξής ΄΄Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά αλλά το πρώτο βήμα έγινε και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό΄΄.

΄΄Έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σχετικά με την διαμόρφωση του χώρου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά ως δημοτική αρχή, έχουμε στόχο να εκμεταλλευτούμε και να διαχειριστούμε, όχι μόνο το κολυμβητήριο αλλά και ολόκληρο τον αθλητικό χώρο, ώστε να αποτελέσει έναν ενιαίο πολυχώρο αθλητισμού. Μαζί με τα υπόλοιπα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, 5Χ5, το κολυμβητήριο να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη αθλητική οντότητα. Δεν είναι μακριά η μέρα που οι συμπολίτες θα μπορούν να κολυμπήσουν στην πισίνα και να ευχαριστηθούν και τα γήπεδα΄΄, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, κάνοντας ακόμη γνωστό ότι με μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο δήμος θα διαθέσει χρήματα και για το γήπεδο ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι διαθέτει πλέον πόρους μετά από μία πολύ καλή οικονομική διαχείριση την τριετία που προηγήθηκε, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσει πολλά στον αθλητισμό.

Θα επιδιώξουν εγκατάσταση αντλιών θερμότητας μέσω Leader

΄΄Στόχος είναι μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, όλες οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί και αυτό είναι εφικτό αφού έχουμε ιδίους δημοτικούς πόρους και δεν περιμένουμε κάποια χρηματοδότηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου΄΄, σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος, προσθέτοντας τα εξής: ΄΄Ετοιμάσαμε την μελέτη και με τον αντιδήμαρχο κ. Χριστόπουλο και στο επόμενο Leader που θα βγει τον Σεπτέμβριο, θα καταθέσουμε πρόταση ώστε να βάλουμε στο κολυμβητήριο αντλίες θερμότητας, οι οποίες υπολογίζεται να κοστίζουν περίπου 75.000 με 80.000 ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν κατά πολύ το κόστος λειτουργίας. Σκοπός είναι να διαχειριστεί το κολυμβητήριο κατά πρώτον ο δήμος και ύστερα θα το δούμε σε ένα συνολικό πλαίσιο και με κάποιους ιδιώτες αν χρειαστεί. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να ξαναγεννηθεί αυτός ο χώρος΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr