background img
banner
banner

Πολλαπλασιάστηκαν τα αδέσποτα το καλοκαίρι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 3.000 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΣΕ ΛΗΨΗ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Τον… φάκελο «αδέσποτα» σκοπεύουν να ανοίξουν στον δήμο αυτές τις μέρες, καθώς το πρόβλημα φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η λήψη πιο δραστικών μέτρων μοιάζει τώρα πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών πολλαπλασιάστηκε για ένα ακόμη καλοκαίρι, γεμίζοντας κάθε γωνιά της Αιγιάλειας, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των φιλόζωων και την αγανάκτηση όλων των πολιτών.

Οι μέχρι τώρα τρόποι αντιμετώπισης των αδέσποτων από τον δήμο, αποδεικνύονται ανεπαρκείς, τη στιγμή που το πρόβλημα όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά οξύνεται κιόλας, κυρίως μετά από κάθε περίοδο επισκεψιμότητας. Από τα νέα αδέσποτα που έχουν κατακλύσει δρόμους, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως έχει να κάνει με επισκέπτες του καλοκαιριού που ήρθαν για διακοπές ή παραθέρισμα με τα ζώα τους και βρήκαν μία καλή «ευκαιρία» για να τα εγκαταλείψουν στην Αιγιάλεια. Το γεγονός είναι κάτι παραπάνω από λυπηρό, για τα ίδια τα ζώα που βρέθηκαν από την μία στιγμή στην άλλη, στο δρόμο, αλλά και για την εικόνα της περιοχής και την τοπική κοινωνία, με τους δημότες να κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση ανά πάσα ώρα και στιγμή από κάποιο πεινασμένο ή κακοποιημένο ζώο.

Θα εξεταστούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης

Τα χρήματα που διαθέτει ο δήμος Αιγιαλείας (περίπου 25.000 ευρώ τον χρόνο για στειρώσεις και 15.000 ευρώ για τροφές) δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλοι τρόποι για την διαχείριση των αδέσποτων. Σε αυτό συμφωνεί και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η οποία, ερωτηθείσα από το “protionline.gr” έκανε γνωστό πως από σήμερα κιόλας προτίθεται να συζητήσει το θέμα με τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο, σε αναζήτηση κάποιας λύσης.

΄΄Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα και αυτό έχουμε συμφωνήσει να εξετάσουμε με τον δήμαρχο. Έχω κάποιο πλάνο το οποίο θα του αναπτύξω, ενώ θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής κυρώσεων στους πολίτες που με την στάση και συμπεριφορά τους οξύνουν το πρόβλημα΄΄, επισήμανε η κ. Τσουκαλά, προσθέτοντας: ΄΄Διότι το πρόβλημα ξεκινά καθαρά από τους ίδιους τους πολίτες και όσοι ευθύνονται γι’ αυτό, θα πρέπει να επωμιστούν τις συνέπειες΄΄.

Καλύτερη συνεργασία με τον δήμο ζητούν από τον Φιλοζωικό

Το γεγονός ότι φέτος το πρόβλημα με τα νέα αδέσποτα που κατέκλυσαν την περιοχή, είναι πιο έντονο από κάθε άλλη χρονιά, επισήμανε στo “protionline.gr” η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια» Σία Σοφιανοπούλου. Οι εθελοντές – μέλη του Συλλόγου κυριολεκτικά… τρέχουν και δεν φτάνουν αυτές τις μέρες για να περιθάλψουν τραυματισμένα ζώα ή να μεταφέρουν κάποια για στείρωση, αναζητώντας όλο και περισσότερο σπίτια εθελοντών για προσωρινή φιλοξενία μέχρι τα ζώα αυτά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον και βέβαια δίνοντας για υιοθεσία εκατοντάδες κουτάβια που βρέθηκαν… πεταμένα σε κάδους και σκυλιά που εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα στις ερημιές…

΄΄Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα αδέσποτα της περιοχής υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 3.000 και οι 140 στειρώσεις που εξασφαλίζει ο δήμος τον χρόνο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Άλλες τόσες και περισσότερες γίνονται από τον Φιλοζωικό που παρότι έχει… ματώσει οικονομικά, αναλαμβάνει και μεγάλο αριθμό χειρουργείων για χτυπημένα ή άρρωστα ζώα. Ο δήμος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που εκ του νόμου τού αναλογούν και να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο που με την προσφορά των εθελοντών του, προσφέρει στην κοινωνία΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” η κ. Σοφιανοπούλου.

Στον Σύλλογο πάντως επικρατεί δυσαρέσκεια για τα όσα πριν από λίγο καιρό τους καταλογίστηκαν από υπαλλήλους του δήμου ότι αξιοποιούν τα διαθέσιμα από τον δήμο κονδύλια για να στειρώνουν δεσποζόμενα ζώα. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως τα αδέσποτα ζώα στειρώνονται προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην υπάρξει ενδιαφέρον γι’ αυτά. Κάπως έτσι έχουν δοθεί εκατοντάδες ζώα για υιοθεσία και μάλιστα όχι στον… αέρα, αλλά με τα σχετικά συμβόλαια.

Επίσης, τονίζουν πως μετά από στείρωση, το αδέσποτο πρέπει να φιλοξενηθεί έστω και προσωρινά για να λαμβάνει ειδική αγωγή, κάτι που, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατον να το αναλάβει ο δήμος, καθώς στερείται ειδικού καταφυγίου για την φιλοξενία τους. Κάπως έτσι, οι εθελοντές τού Συλλόγου επωμίζονται και αυτό το έργο. Όπως τονίζουν πάντως, θα μπορούσε ο δήμος να διατηρεί ηλεκτρονικό αρχείο, για να έχει καταχωρημένα όλα τα αδέσποτα και να ελέγχει ποια στειρώνονται. Απαραίτητο θεωρείται και το τσιπάρισμα των ζώων για να εντοπίζονται.

΄Κατά καιρούς έχουμε προτείνει λύσεις στον δήμο που δεν έχουν υιοθετηθεί. Θα επιδιώξουμε εκ νέου συνάντηση με τους ανθρώπους του δήμου, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε κι εμείς τις προθέσεις τους΄΄, σχολίασε ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr