background img
banner
banner

«Έρχεται» ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

ΚΑΛΛΙΟ… ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αιγιαλείας, προχωρά στην αυριανή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός καθιερώθηκε το 2014 και λειτουργεί ήδη σε άλλες περιοχές ως θεσμός τοπικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και διοικητικών δομών των Δήμων και των Περιφερειών.

Βασική αποστολή του θεσμού αυτού, είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και η αποσυμφόρηση των αιρετών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η μη προκήρυξη της θέσης ως τώρα από τον δήμο Αιγιαλείας, είχε σχολιαστεί από δημότες. Το θέμα είχε αναφερθεί κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του συλλογικού αιτήματος για την εφαρμογή της «Ώρας του Δημότη», από τον εκπρόσωπο των Συλλόγων Σαράντη Μπαλή, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί και στον δικό μας δήμο ο θεσμός τού Συμπαραστάτη τού Δημότη και της Επιχείρησης. Επιπλέον, ο ίδιος πολίτης, με υπόμνημά του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, ζήτησε άμεσα να μεριμνήσει για την εφαρμογή το θεσμού, επισυνάπτοντας και την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αύριο η επιλογή

Δύο μήνες και μετά και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, προκηρύχθηκε η πλήρωση της θέσης του Συµπαραστάτη του ∆ηµότη και της Επιχείρησης του ∆ήµου Αιγιαλείας, ενώ αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται με μυστική ψηφοφορία, να αναδείξει το πρόσωπο. Ως συµπαραστάτης του δηµότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσµένου κύρους και με εμπειρία στον τοµέα των αρµοδιοτήτων των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύεται µε επαρκείς γνώσεις και σηµαντική εµπειρία ανάλογη µε τα αντικείµενα απασχόλησης αυτών. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριµένο αξίωµα δεν µπορεί να επιλεγεί αιρετός δήµου , περιφέρειας ή βουλευτής, ενώ παράλληλα ισχύουν τα κωλύµατα και τα ασυµβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/2010.

Οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη

Ο Συµπαραστάτης του ∆ηµότη και της Επιχείρησης δέχεται καταγγελίες των άµεσα θιγόµενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήµου, των νοµικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαµεσολαβεί, προκειµένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήµατα, ενώ είναι υποχρεωµένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ηµερών στους ενδιαφερόµενους.

Mπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δηµοτικής διοίκησης και των σχέσεών της µε το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σηµαντικών προβληµάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Υποστηρίζεται δε διοικητικά από τις υπηρεσίες του ∆ήµου. Η θητεία του συµπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δηµοτικών αρχών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr