background img
banner
banner

Παραγωγή στο 65% μιας καλής χρονιάς…

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Επιφυλακτικοί παρουσιάζονται μέχρι στιγμής παραγωγοί ελαιολάδου, ελαιοτριβείς και άνθρωποι του χώρου για τα αποτελέσματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, καθώς ενώ οι αρχικές ενδείξεις προμήνυαν μία καλή έως αρκετά καλή παραγωγή, η παρατεταμένη ανομβρία τού φθινοπώρου προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις αποδόσεις των λεγόμενων ξερικών ελαιόδεντρων, γεγονός που δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά την συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην Αιγιάλεια, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την τοπική οικονομία.

Μετά από την περσινή… καταστροφική χρονιά, θα έλεγε κανείς ότι φέτος όπως και να είναι η κατάσταση, θα είναι καλύτερη. Οι ενδείξεις αρχικά ήταν αισιόδοξες, καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις για μεγάλη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χρονιά αναμένεται μεν καλύτερη από την περσινή, όμως σε γενικές γραμμές θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα. ΄΄Τόσο η ανθοφορία την άνοιξη, όσο και καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν ομαλά, απετράπη η επέλαση του δάκου και αναμένουμε φέτος παραγωγή στο 65% με 70% μιας καλής χρονιάς, εάν βέβαια δεν αλλάξουν τα δεδομένα εξαιτίας της ανομβρίας΄΄, σχολίασε στo “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ο καρπός της ελιάς είναι ευάλωτος στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. προέβλεψε πως φέτος η ποιότητα του ελαιολάδου δεν θα επηρεαστεί από αρνητικούς παράγοντες, ενώ και η τιμή θα διατηρηθεί σε καλά, για τον παραγωγό, επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Αχαΐας, πέρυσι η παραγωγή ελαιολάδου κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, αφού σύµφωνα µε την ΔΑΟΚ, δεν ξεπέρασε τους 4.000 τόνους. Η εκτιµώµενη παραγωγή για την νέα περίοδο όμως είναι 6.000-7.000 τόνοι ελαιόλαδου.

Από αρχές Νοεμβρίου…

Όσο για το πότε ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς, στην Αιγιάλεια κάποιες πρώιμες ποικιλίες αρχίζουν να μαζεύονται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κυρίως στην περιοχή του Ερινεού. «Ετοιμοπόλεμος» δηλώνει στo “protionline.gr” ο Κωνσταντίνος Λιανός ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου ο οποίος τυποποιεί και συσκευάζει ελαιόλαδο, τονίζοντας πως η δραστηριότητα του ελαιοτριβείου του ξεκινά φέτος στα τέλη Οκτωβρίου. ΄΄Η ελαιοκομική περίοδος αρχίζει φέτος με αρκετά προβλήματα λόγω της ανομβρίας. Οι ξερικές ελιές θα έχουν πρόβλημα και όσο αργεί να βρέξει τόσο χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα και στην παραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου΄΄, επισημαίνει ο κ. Λιανός, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως σημαντικό ρόλο παίζει και το έδαφος όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα, αφού υπάρχουν χώματα που… ζητούν νερό και κάποια άλλα που κρατούν περισσότερο. Σε ό,τι αφορά την τιμή, υπενθυμίζει πως φέτος η χρονιά ξεκινά χωρίς αποθέματα, αναφέροντας πως τουλάχιστον τα πρώτα λάδια θα έχουν καλή τιμή, εκτιμώντας πως θα κυμανθούν πάνω από 3,20- 3,40 ευρώ το κιλό, σχεδόν δηλαδή στις προπέρσινες τιμές.
Αναφορικά με τις «πληγές» που μπορεί να άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση σε περιοχές της Δ.Ε. Συμπολιτείας, φαίνεται πως οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν σποραδικές και δεν θα επηρεάσουν το σύνολο της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς που επλήγησαν, έγινε η καταγραφή και οι εκτιμήσεις.

Εμφανή τα πρώτα σημάδια στις «ξερικές» ελιές

Όπως αναφέρει στo “protionline.gr” ο γραμματέας του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Αιγιάλειας Κώστας Βούλγαρης, ΄΄η παραγωγή φέτος θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συνεχιστεί η ανομβρία. Ήδη τα ξερικά δέντρα έχουν αρχίσει να υποφέρουν με εμφανή τα πρώτα σημάδια. Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, οι ελιές πάνω στα δέντρα θα ξεραθούν και δεν θα έχουν αποδώσεις ούτε ποιότητα. Φέτος θα ήταν μία μέση παραγωγή, όμως δεν ξέρουμε τελικά πώς θα εξελιχθεί. Το φαινόμενο την ανομβρίας παρατηρείται μόνο στην Αιγιάλεια, ενώ εδώ υπάρχει και το πρόβλημα ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν λόγω και των περιορισμών της ΔΕΥΑ, εξαιτίας της έλλειψης νερού που υπάρχει ακόμη και για την ύδρευση, αλλά και του υψηλού κόστους του νερού΄΄. Έτσι, η εκτίμησή του για την Αιγιάλεια είναι ότι η παραγωγή θα φτάσει το 60% μιας καλής χρονιάς. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της παραγωγής στην χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Βούλγαρης, ΄΄θα είναι μία μέση παραγωγή, όπως θα ισχύσει και για Ιταλία και Ισπανία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr