background img
banner
banner

Πραγματική ευλογία για δεκάδες πιστούς!

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ Η ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

Μια ξεχωριστή Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής, δεκάδες πιστών που συνέρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τιμώντας τη μνήμη τού Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του, με τις ευχές και τα λόγια που εμπνεύστηκε και έγραψε ο ίδιος πριν από 20 περίπου αιώνες!

Στις προσευχές του ο Άγιος Ιάκωβος αναφέρεται στα προβλήματα της εποχής του, μερικά εκ των οποίων είναι διαχρονικά, γεγονός που έκανε τους πιστούς να παρακολουθούν με πραγματική ευλάβεια και κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι συνηθισμένες Θείες Λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά είχαν την ευκαιρία να μεταλάβουν ξεχωριστά το σώμα και το αίμα τού Κυρίου Ιησού Χριστού, πράξη που τελέστηκε στον Σολέα και όχι στην Ωραία Πύλη ως είθισται.

Στα αξιοσημείωτα το ότι η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του πατρός Αθανασίου Λιακόπουλου και συλλειτουργούντων των ιεροδιακόνων Σάββα και Λουκά, διήρκεσε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι οι συνηθισμένες. Και αυτό διότι οι μετέπειτα Λειτουργιολόγοι, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος, περιόρισαν τη χρονική διάρκεια, ώστε οι πιστοί να μην αισθάνονται κόπωση και να χαίρονται πιο πολύ τη Θεία Λειτουργία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ομολογουμένως, Θεία Λειτουργία αποτέλεσε μια πραγματική ευλογία για τους πιστούς τής ενορίας (και όχι μόνο) αλλά και για όλη την πόλη τού Αιγίου. Έτσι, μέσω αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος εξακολουθεί να είναι… παρών στην Εκκλησία μας, πρεσβεύοντας για όλους εμάς!

Ο (ετεροθαλής) αδελφός του Ιησού

Ο Ιάκωβος, ο επονομαζόμενος Ιάκωβος ο αδελφόθεος και Ιάκωβος ο Δίκαιος, ήταν αδελφός του Ιησού Χριστού, κατά μία άποψη από πιθανό προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ (οπότε ήταν ετεροθαλής αδερφός του).

Ο Ιάκωβος δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της εν ζωή διδασκαλίας Του. Μετά την ανάστασή Του, όμως, ο Ιησούς παρουσιάσθηκε και σε αυτόν, κάνοντάς τον να πιστέψει και στην συνέχεια να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Και πράγματι υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες τής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Έλαβε δε το ξεχωριστό αξίωμα του πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων. Εκεί πρόσφερε όλες τις υπηρεσίες του στον πιστό λαό και στο τέλος «υπέγραψε» αυτή την προσφορά του με το αίμα του, καθώς είναι ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, θανατώθηκε από τους Ιουδαίους με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. (Ιουδαϊκές Αρχαιολογίες, XX, 200). Κατ’ άλλη εκδοχή θανατώθηκε μετά από ρίψη του από ναό όπου κήρυττε. Σε αυτόν τον Ιάκωβο αποδίδεται η προς τις 12 διασπαρμένες φυλές «Επιστολή Ιακώβου».

Στο όνομά του έχει διασωθεί η (σημερινή) τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, η οποία είναι αρχαιοπρεπής. Βέβαια, προστέθηκαν κάποια στοιχεία αργότερα, αλλά ο «σκελετός» και το κύριο περιεχόμενό της είναι έμπνευση από τη γραφίδα τού Αγίου Αδελφοθέου Ιακώβου, η μνήμη τού οποίου εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr