background img
banner
banner

Με μεγάλες πιθανότητες έγκρισης!

ΜΕ ΤΟ… ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

 Ως μία ιστορική ημέρα για τον δήμο Αιγιαλείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή, αφενός διότι επέστρεψε στην κατοχή του μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου και αφετέρου γιατί υπεβλήθη στην κατάλληλη χρονική στιγμή και με την βαρύτητα και την πληρότητα που απαιτείται, η πρόταση/αίτηση χρηµατοδότησης του δήμου, στο πλαίσιο της δράσης «∆ηµιουργική Επανάχρηση ∆ηµοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού  Προγράµµατος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία  2014-2020, για την υλοποίηση του έργου (πράξης) µε τίτλο: «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου».

Επρόκειτο για έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου» του δήμου, με την αντιδημαρχία Ανάπτυξης και τον αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο να σηκώνουν το «βάρος» της προετοιμασίας της πρότασης και της… ώθησης των διαδικασιών, ούτως ώστε να είναι σε θέση χθες να είναι από τους πρώτους που κατέθεσαν σχετική πρόταση στο πλαίσιο της δράσης, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες έγκρισης της σχετικής χρηματοδότησης. Μάλιστα, οι σχετικές υπογραφές παραχώρησης από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και παραλαβής από τον δήμαρχο Αιγιαλείας, έγιναν χθες το πρωί και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κατάθεση του φακέλου, η αρτιότητα του οποίου είναι τέτοια που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χθες υπεγράφη η παραχώρηση από το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος

Μιλώντας στo Protionline.gr , ο κ. Χριστόπουλος, επισήμανε: ΄΄Μετά από πάρα πολύ κόπο και δουλειά καταφέραμε να καταθέσουμε πρόταση/αίτηση χρηµατοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «∆ηµιουργική Επανάχρηση ∆ηµοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία 2014-2020 για την υλοποίηση του έργου (πράξης) µε τίτλο: «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου». Για να το επιτύχουμε αυτό έπρεπε να είμαστε κύριοι των κτιρίων. Έτσι μετά από συζήτηση με την διοίκηση του ΤΕΙ και ένδειξη της άψογης συνεργασίας που υπάρχει, αποφασίστηκε να μας επιστρέψουν/δωρίσουν τμήμα 7,5 στρεμμάτων με τα κτίρια που περιέχονται σε αυτή (ανάμεσα τους και το κτίριο σύμβολο του συγκροτήματος με την υψικάμινο) από την συνολική έκταση 70 περίπου στρεμμάτων που τους είχε παραχωρηθεί το 2003 για την δημιουργία του Παραρτήματος ΤΕΙ Αιγίου. Μετά από αγώνα δρόμου, το πρωί της Τρίτης υπογράφτηκε το συμβόλαιο δωρεάς της έκτασης και μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα, καταφέραμε και καταθέσαμε την πρώτη μέρα που άνοιξε το πρόγραμμα την πρότασή μας, ευελπιστώντας με μεγάλη πιθανότητα σε χρηματοδότηση΄΄.

Μεγάλη σημασία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη

Αναφορικά με το τι θα σημάνει ένα τέτοιο έργο για την περιοχή, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης επισήμανε πως ΄΄η κατάθεση του έργου και η υλοποίησή του έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, συμβάλλοντας στην αύξηση των προγραμμάτων πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής΄΄. Όπως τόνισε ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄η παρέμβαση αποσκοπεί στην ανάδειξη των κτιρίων που αποτελούν την «καρδιά» της Χαρτοποιίας μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών πολιτιστικών, αθλητικών αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, συμβάλει καθοριστικά στην ουσιαστική αναζωογόνηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και στην αλλαγή προσανατολισμού της περιοχής από βιομηχανικές και λιμενικές δραστηριότητες σε πολιτιστικές και τουριστικές΄΄. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του, τονίζοντας: ΄΄Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν για την κατάθεση της πρότασης γιατί όλοι υπερέβαλαν εαυτό΄΄.

Την πεποίθησή του ότι ο δήμος θα καταφέρει να ενταχθεί στην δράση «∆ηµιουργική Επανάχρηση ∆ηµοτικής Ακίνητης Περιουσίας» εξέφρασε στo “Protionline.gr” ο σύμβουλος δημάρχου για θέματα ΤΕΙ και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της επιστροφής μέρους των εγκαταστάσεων στον δήμο και στην τεράστια προοπτική που υπάρχει για την αξιοποίησή τους. ΄΄Ίσως ακόμη να μην έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι πόσο σημαντική είναι η παραχώρηση από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας των εγκαταστάσεων αυτών. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στην έγκριση, χάρη στην άμεση κατάθεση της πρότασης που είναι ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη, γεγονός που οφείλεται στην προσπάθεια του αντιδημάρχου κ. Χριστόπουλου και των συνεργατών του΄΄, τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κτίρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου τα οποία θα αποκατασταθούν και θα διαμορφωθούν κατάλληλα προκειμένου να επαχρησιμοποιηθούν και ειδικότερα, ποσοστό 80,17% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων προς επανάχρηση, θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του δήμου σύμφωνα με το Κτιριολογικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το κτιριολογικό πρόγραμμα για το έργο με τίτλο «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις – λειτουργίες κατά κτίριο: 1. Υπηρεσίες του Δήμου, 2. Χρήσεις Αναψυχής και Εστίασης, 3. Αθλητικές – Ψυχαγωγικές – Εκπαιδευτικές – Πολιτιστικές δραστηριότητες, 4. Εκπαιδευτικές – Πολιτιστικές δραστηριότητες – Μουσείο Χαρτοποιίας.

Στο «Κτίριο Λεβητοστασίου» θα διαμορφωθεί ο «Εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας (χώρος λέβητα Durr & λοιπών λεβήτων)». Επιπλέον, η «Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου» στο ίδιο Κτίριο θα χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων συλλογικών οργάνων του Δήμου, καθώς και για συναφείς εκδηλώσεις. Στο «Κτίριο Κοπτικών & Καλάνδρων, ο «Πολυχώρος άσκησης και εκπαίδευσης (δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης)» όπου θα αναπτυχθούν δραστηριότητες Γυμναστικής – Χορού – Φυσιοθεραπείας – Λογοθεραπείας – Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών – Δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων, όπως περιγράφεται στο Κτιριολογικό Πρόγραμμα. Ακόμη, ιδιώτης που θα προκύψει από διαγωνισμό θα λειτουργήσει και «Αναγνωστήριο –Βιβλιοπωλείο», τα οποία απευθύνονται σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό που περιλαμβάνει τόσο τους δημότες και τους φοιτητές του γειτονικού Α.Τ.Ε.Ι., όσο και τουρίστες και επισκέπτες της πόλης του Αιγίου. Επιπλέον, θα στεγαστεί και το «Αρχείο των Υπηρεσιών του Δήμου».

Στο Κτίριο Μηχανουργείου θα λειτουργήσει ο «Πολυχώρος αναψυχής και εστίασης», ο οποίος απευθύνεται σε ένα ευρύ και πολυσυλλεκτικό κοινό που περιλαμβάνει τόσο τους δημότες και τους φοιτητές του γειτονικού Α.Τ.Ε.Ι., όσο και τουρίστες και επισκέπτες της πόλης του Αιγίου.

Χώροι για ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Όπως τονίζεται και στην μελέτη σκοπιμότητας, η ένταξη και υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει στην άμεση επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη χώρων για την αποτελεσματικότερη στέγαση συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων άσκησης και εκπαίδευσης όπως (ενδεικτικά)δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης, γυμναστικής, χορού, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων κ.λπ.

Από κοινωνικής άποψης, η υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης θα ξαναδώσει στην πόλη, στους δημότες και στους επισκέπτες ένα κτίριο που είναι συνυφασμένο με τη διαχρονική κοινωνικοοικονομική εξέλιξη της περιοχής. Το κτίριο που είναι εμφανές από διάφορα σημεία της πόλης και την Εθνική Οδό αποτελεί τοπόσημο κορυφαίας σημασίας για ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τέλος, από οικονομικής άποψης επιτυγχάνεται ορθολογική διαχείριση πόρων και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Περαιτέρω δε, ενισχύεται η προσπάθεια του Δήμου να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες του χωρίς να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος ο δημοτικός προϋπολογισμός.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στην ανάδειξη των κτιρίων που αποτελούν την «καρδιά»της Χαρτοποιίας μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών πολιτιστικών, αθλητικών αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, συμβάλει καθοριστικά στην ουσιαστική αναζωογόνηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και στην αλλαγή προσανατολισμού της περιοχής από βιομηχανικές και λιμενικές δραστηριότητες σε πολιτιστικές και τουριστικές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr